Ciència

Diagnòstic de malalties i tractaments a mida

La IA salva vides detectant precoçment el càncer i impulsant la medicina personalitzada

Barcelona lidera la innovació en IA mèdica: projectes pioners que marquen el futur de la salut

Hospitals com el Clínic, Vall d’Hebron, Sant Pau i Bellvitge lideren amb IA programes innovadors

La intel·ligència arti­fi­cial (IA) impacta en el món de la medi­cina i la salut, ofe­rint noves pos­si­bi­li­tats per al diagnòstic precoç, el trac­ta­ment per­so­na­lit­zat i la gestió efi­ci­ent dels sis­te­mes sani­ta­ris. A Cata­lu­nya, aquesta revo­lució ja és una rea­li­tat, amb pro­jec­tes inno­va­dors que ens situen a l’avant­guarda de la IA apli­cada a la salut.

Un dels camps en què la IA està demos­trant el seu poten­cial trans­for­ma­dor és en el diagnòstic precoç de malal­ties. A l’Hos­pi­tal Clínic de Bar­ce­lona s’uti­litza un sis­tema d’intel·ligència arti­fi­cial desen­vo­lu­pat per ana­lit­zar històries clíniques i iden­ti­fi­car paci­ents amb alt risc de desen­vo­lu­par càncer colo­rec­tal. Aquesta tec­no­lo­gia per­met detec­tar casos que podrien pas­sar des­a­per­ce­buts en els cri­brat­ges con­ven­ci­o­nals i fa aug­men­tar, així, les pos­si­bi­li­tats de trac­ta­ment amb èxit. El pro­jecte té el suport d’un hos­pi­tal d’Oslo que patro­cina l’estudi. Aquest pro­grama inclou paci­ents de cri­bratge, als quals se’ls ofe­reix par­ti­ci­par-hi si el seu test ini­cial és posi­tiu. A aquests paci­ents se’ls rea­litza una colo­noscòpia assis­tida per IA. A més, dis­po­sen de mòduls com­pa­ra­tius per ava­luar si l’ús de la IA incre­menta la detecció de casos en com­pa­ració amb els mètodes tra­di­ci­o­nals.

En l’àmbit inter­na­ci­o­nal, el pro­jecte Deep­Mind Health de Goo­gle ha desen­vo­lu­pat un algo­risme capaç de detec­tar més de 50 malal­ties ocu­lars a par­tir d’imat­ges de la retina, amb una pre­cisió com­pa­ra­ble a la dels oftalmòlegs experts. Aques­tes eines podrien millo­rar els pro­gra­mes de cri­bratge, espe­ci­al­ment en zones amb pocs sani­ta­ris.

La IA també està obrint noves vies per a la medi­cina per­so­na­lit­zada, per­me­tent dis­se­nyar trac­ta­ments adap­tats a les carac­terísti­ques genètiques i clíniques de cada paci­ent. A l’Ins­ti­tut d’Inves­ti­gació Biomèdica de Bell­vitge (Idi­bell), hi ha inves­ti­ga­dors que uti­lit­zen tècni­ques d’apre­nen­tatge automàtic per pre­dir la res­posta dels paci­ents amb càncer de pulmó a la immu­no­teràpia i aju­dar els oncòlegs a selec­ci­o­nar el trac­ta­ment més ade­quat per a cada cas.

Un exem­ple des­ta­cat a escala glo­bal és el pro­jecte Wat­son for Onco­logy d’IBM, que uti­litza IA per ana­lit­zar la infor­mació mèdica del paci­ent i sug­ge­rir plans de trac­ta­ment per­so­na­lit­zats basats en l’evidència científica més recent. Tot i que encara està en fase d’imple­men­tació, pro­met can­viar la presa de deci­si­ons en onco­lo­gia.

La IA no només està per­fec­ci­o­nant el diagnòstic i el trac­ta­ment, sinó que també està millo­rant la gestió dels cen­tres sani­ta­ris. A l’Hos­pi­tal de la Santa Creu i Sant Pau de Bar­ce­lona, s’ha imple­men­tat un sis­tema d’IA que pre­diu l’ocu­pació de les urgències i ajuda a ges­ti­o­nar els recur­sos de manera més efi­ci­ent, cosa que redu­eix els temps d’espera i millora l’atenció al paci­ent.

A més, l’empresa emer­gent bar­ce­lo­nina Met­hinks AI ha desen­vo­lu­pat una pla­ta­forma que uti­litza IA per ana­lit­zar imat­ges cere­brals i detec­tar ictus en qüestió de minuts, per a una inter­venció més ràpida i eficaç. Una eina vital en situ­a­ci­ons on cada minut compta.

El Bar­ce­lona Super­com­pu­ting Cen­ter (BSC) lidera diver­sos pro­jec­tes euro­peus, com el pro­grama Per­Med­CoE, que uti­litza super­com­pu­tació i IA per desen­vo­lu­par trac­ta­ments per­so­na­lit­zats con­tra el càncer.

Rep­tes ètics i regu­la­dors

Mal­grat els avenços pro­me­te­dors, la imple­men­tació de la IA a la salut també plan­teja rep­tes com la pro­tecció de la pri­va­ci­tat de les dades dels paci­ents, la trans­parència dels algo­ris­mes i la neces­si­tat d’evi­tar biai­xos. La Unió Euro­pea ja dis­posa d’un marc regu­la­dor per a la IA que inclou dis­po­si­ci­ons específiques per a les apli­ca­ci­ons en l’àmbit de la salut. Cata­lu­nya, com a cap­da­van­tera en aquest camp, tindrà un paper impor­tant en la defi­nició d’aquests estàndards.

Cata­lu­nya compta amb diver­sos pro­jec­tes inno­va­dors més, com Padris (Pro­grama d’Analítica de Dades per a la Recerca i la Inno­vació en Salut) del Depar­ta­ment de Salut, que uti­litza dades mas­si­ves (big data) i IA per millo­rar la recerca i la presa de deci­si­ons. El Bar­ce­lona Health Hub pro­mou la col·labo­ració entre start-ups, hos­pi­tals i cen­tres de recerca per desen­vo­lu­par solu­ci­ons d’IA.

Pro­jec­tes com el de l’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut (OMS) per uti­lit­zar IA en la lluita con­tra la malària o la ini­ci­a­tiva de l’empresa Baby­lon Health per pro­por­ci­o­nar con­sul­tes mèdiques vir­tu­als mit­jançant IA en països en desen­vo­lu­pa­ment, mos­tren el poten­cial glo­bal d’aquesta tec­no­lo­gia.

Cata­lu­nya par­ti­cipa acti­va­ment en aques­tes ini­ci­a­ti­ves glo­bals. Per exem­ple, inves­ti­ga­dors de la Uni­ver­si­tat Politècnica de Cata­lu­nya col·labo­ren amb l’OMS en el desen­vo­lu­pa­ment d’algo­ris­mes per a la detecció precoç d’epidèmies.

Els experts coin­ci­dei­xen que estem només al prin­cipi de la cursa de la IA a la salut. S’espera que en els pro­pers anys vegem avenços sig­ni­fi­ca­tius com el des­co­bri­ment de nous fàrmacs mit­jançant IA, que redui­ria dràsti­ca­ment el temps i el cost de desen­vo­lu­pa­ment; la cirur­gia assis­tida per IA, que millo­ra­ria la pre­cisió i redui­ria els ris­cos; el moni­to­ratge con­tinu mit­jançant dis­po­si­tius portàtils i IA, per a una medi­cina més pre­ven­tiva, i assis­tents vir­tu­als que podran pro­por­ci­o­nar con­sells mèdics bàsics i segui­ment de trac­ta­ments.

La IA està trans­for­mant pro­fun­da­ment la manera d’enten­dre la medi­cina. Cata­lu­nya, amb el seu eco­sis­tema d’inno­vació i recerca de pri­mer nivell, està tenint un paper des­ta­cat en aquesta par­tida. Aquests pro­jec­tes i ini­ci­a­ti­ves tenen el poten­cial d’impac­tar posi­ti­va­ment en la salut glo­bal.

No obs­tant, és relle­vant que aquest avenç tec­nològic vagi acom­pa­nyat d’una reflexió ètica i d’un marc regu­la­dor ade­quat. Només així es garan­tirà que els bene­fi­cis de la IA en salut arri­bin a tota la soci­e­tat de manera equi­ta­tiva i res­pon­sa­ble.

La IA en salut repre­senta una opor­tu­ni­tat única per millo­rar la qua­li­tat de vida de les per­so­nes, reduir els cos­tos sani­ta­ris i fer front als rep­tes de salut glo­bals. Cata­lu­nya, amb l’aposta per la inno­vació i la recerca, està ben posi­ci­o­nada per lide­rar la trans­for­mació i con­tri­buir a un futur on la tec­no­lo­gia i la medi­cina vagin aga­fa­des de la mà.

MyLens.ai: anàlisi i visualització de dades

MyLens.ai és una eina innovadora d’anàlisi de dades i visualització per transformar grans volums de dades en informació comprensible i accionable. Facilita l’anàlisi de dades, la visualització de resultats i la generació d’informes detallats, permetent als usuaris prendre decisions informades basades en dades clares i intuïtives. Les empreses poden processar ràpidament les seves dades, obtenint visualitzacions gràfiques fàcils d’interpretar per identificar tendències i patrons ocults. Els usuaris poden crear informes personalitzats i compartir-los assegurant que tota l’organització tingui accés a informació rellevant.

Poe: plataforma amb tots els assistents virtuals

Poe és una plataforma que ofereix assistents virtuals i bots de conversa, actuant com un agregador de totes les IA disponibles. Permet als usuaris comparar i provar diferents models d’IA en un sol lloc, facilitant l’elecció de la millor opció per a cada necessitat. Utilitza models de llenguatge natural per interactuar amb els usuaris, responent preguntes i oferint assistència de manera automatitzada. Amb Poe es pot experimentar amb diferents tecnologies d’IA, descobrint les seves capacitats i limitacions, i integrant-les fàcilment en entorns de treball. Ajuda a optimitzar processos i a oferir un servei d’alta qualitat.

Diccionari

Lògica borrosa

La lògica borrosa és una tècnica d’IA que treballa amb valors que no són ni totalment certs ni totalment falsos. A diferència de la lògica clàssica, que només permet veritats absolutes (0 o 1), la lògica borrosa permet graus de veritat entre 0 i 1. Això és útil per gestionar situacions amb incertesa i ambigus, com el control difús en electrodomèstics.

Modelatge predictiu

El modelatge predictiu és el procés d’utilitzar dades històriques i algorismes d’IA per fer prediccions sobre futurs esdeveniments. A través de tècniques com la regressió, arbres de decisió i xarxes neuronals, els models predictius identifiquen patrons i relacions en les dades per anticipar resultats, ajudant a la presa de decisions informades.

Màquina de vector de suport

Una màquina de vector de suport (SVM) és un algorisme d’aprenentatge supervisat utilitzat per classificació i regressió. Funciona trobant el pla que separa millor les dades en diferents classes amb el màxim marge. Les SVM són potents per a problemes de classificació complexos i poden utilitzar kernels per gestionar dades no linealment separables.

Xarxes neuronals

Les xarxes neuronals són un tipus d’algorisme d’IA inspirat en el cervell humà. Consten de capes de neurones artificials que processen la informació. Les xarxes neuronals són excel·lents per a tasques com el reconeixement d’imatges i el processament del llenguatge natural, ja que poden aprendre de grans quantitats de dades i identificar patrons complexos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia