religió
Crida a manifestar-se per reivindicar un pessebre a la plaça Sant Jaume
Una entitat anomenada El Corrent Social Cristià ha convocat un acte el diumenge 15 de desembre de les 17:00 a les 19:00 h a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per reclamar la presència del pessebre a l’espai públic com a manifestació de la nostra cultura popular i tradicional, animant tots els ciutadans a dur el seu propi pessebre.
L’entitat critica que l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, “ha decidit suprimir-lo de manera semblant a la missa de les festes de la Mercè, sobre la qual no es va informar en el programa d’activitats”.Efectivament aquest any l’ajuntament del PSC ha decidit fer el pessebre dintre de l’edifici consistorial, a l’anomenat pati dels carruatges (que l’ha fet l’Associació de Pessebristes de Barcelona) mentre que fora, a la plaça, hi ha posat una gran estrella.
“Per primera vegada en la història de la ciutat des de 1940, –diu El Corrent Social Cristià– no hi ha pessebre a la plaça de Sant Jaume. És un fet simbòlic i històric. Sí que se n’ha posat un ocult a l’interior de l’Ajuntament, que només es pot visitar a certes hores. Es tracta del que es podia veure cada any al museu Frederic Marès. El de la plaça de Sant Jaume s’ha suprimit i s’ha substituït per una estrella de simbologia còsmica que no té cap significat nadalenc”. Aquesta entitat considera que el fet que l’ajuntament no hagi fet el pessebre públic a la plaça Sant Jaume “no es un fet anecdòtic” sinó que es tracta “d’un fet greu, perquè forma part d’una dinàmica dirigida a l’exclusió del fet religiós de la vida i de l’espai públic, fins i tot com a manifestació cultural”. Expliquen que “el pessebre té al nostre país un triple sentit, com altres elements simbòlics col·lectius (Montserrat, Santa Eulàlia, Poblet, etc.). En primer lloc, religiós: per als cristians, és la representació del naixement de Jesús. En segon lloc, és una tradició que transcendeix l’àmbit de la fe i contribueix a la identitat col·lectiva. Finalment, és una manifestació cultural i artística de gran bellesa i valor patrimonial”. Així, reivindiquen el pessebre “per la seva importància, ha de seguir estant present a la via pública. No pot ser d’altra manera, ja que pertany als ciutadans, no a un govern o color polític determinat.”.