La monarquia
Lluís Simon
‘Vacaciones en el mar’
Quan a Espanya només hi havia un canal de televisió, ens ho empassàvem tot. Recordo a les tardes Vacaciones en el mar, ambientada en un vaixell de creuer de luxe amb un capità que feia de tot menys dirigir l’embarcació. Ho he hagut de comprovar, però efectivament el vaixell s’anomenava MS Pacific Princess. Els principals problemes que tenien els viatgers eren els clàssics de les comèdies romàntiques. Pocs drames i tots acabaven bé.
El nom del vaixell, és clar, em serveix per descriure la pantomima aquesta del viatge iniciàtic de l’hereva dels Borbons Elionor en el vaixell de la marina espanyola Juan Sebastián Elcano, que per ser militar no té ni míssils ni res que se li assembli. A banda de tenir la seva pròpia cabina, ja ens agradaria a tots nosaltres viatjar als ports on s’aturarà la filla del rei i els seus companys. Aquest gener, mentre nosaltres encara patim el rigor de l’hivern, arribarà a Santa Cruz de Tenerife i, després, cap a Las Palmas. Després, ui, sí, quina por, creuarà l’Atlàntic, però atenció els països i les ciutats que visitarà: Salvador de Bahia (Brasil), Montevideo (Uruguai), Punta Arenas i Valparaíso (Xile), Lima (Perú), Panamà, la fascinant Cartagena de Indias (Colòmbia), Santo Domingo i, per si no en teníeu prou, una aturada d’una setmana a Nova York!
Aneu a qualsevol agència de viatges i pregunteu quan us costaria completar una ruta com aquesta durant sis mesos, o proveu d’encarregar-ho vosaltres mateixos per internet. És impossible que trobeu un creuer que us faci aquest viatge de traca. Diuen, és clar, que Elionor haurà de fer les tasques que executen tots els mariners en un veler com aquest. Segur que es llança a l’aigua quan hi hagi una emergència. Com en la sèrie a la qual em referia anteriorment, el més interessant del viatge serà si algun dels soldats rasos, que segur que n’hi ha de ben plantats, aconsegueix entrar a la seva cabina i explorar les seves possibilitats de ser un futur rei d’Espanya. Coses més estranyes hem vist, com una periodista asseguda al tron.
L’emèrit Joan Carles I i Felip VI ja van fer el mateix viatge amb el mateix vaixell amb l’excusa de millorar la seva preparació militar. Saben perfectament, doncs, que no naveguen per l’oceà mariners com Francis Drake, que va tornar bojos els galions espanyols que navegaven pel Carib al segle XVI. Posats a aprendre l’ofici de militar, l’hereva s’hauria d’haver dirigit cap a aigües més turbulentes, com les d’Etiòpia. Allà sí que aprens a fer de soldat.
Propaganda, i no de la barata
Lluís Simon“Serà una experiència que, tal com em va passar a mi i també al teu avi, et quedarà entre els teus millors records de la formació militar.” Així va acomiadar el rei Felip VI la seva filla durant la Pasqua Militar. Coneixent l’avi, ara que ho sabem tot d’ell, això d’un dels “millors records” de la seva formació juraria que es refereix al clàssic aforisme mariner d’“una amant en cada port”.
Les agències espanyoles i els principals diaris ens han explicat aquests dies fins a l’extenuació com viurà la “seva” princesa la seva nova aventura pagada per tots, després d’haver estudiat en una de les grans acadèmies britàniques, a la qual els nostres fills i filles no tindran mai accés. Igualtat d’oportunitats?
L’emèrit balla la ‘Macarena’
Lluís SimonTal com es preveia, hi va haver festassa a Abu Dhabi la vigília de Reis per celebrar els 87 anys de Joan Carles I. Per les imatges que han circulat per les xarxes socials, hi va haver un gran espectacle de llum i colors i un mosaic d’imatges en homenatge a una trajectòria digna dels millors Borbons. El moment estel·lar va arribar amb l’actuació del conegut duo Los del Río, que el 1993 van sorprendre el món amb un himne immortal, Macarena, cançó que han ballat fins i tot presidents dels EUA. El monarca no es va estar de res. Va convidar les “seves” infantes, els nets, amics espanyols i estrangers i fins i tot l’examant que amb més dignitat ha portat el seu rol, Marta Gayà.
A Frederic X se li ha girat feina
Una de les cases reials amb menys pressió i més felices d’Europa és, o era, la danesa. El rei Frederic X va accedir al tron just fa un any convençut que la seva seria una vida digna del seu rang. Però, oh sorpresa, és també rei i cap d’estat a Groenlàndia, illa que Donald Trump vol incorporar tant sí com no als Estats Units. Què farà el monarca, cap dels exèrcits del país, en vista d’una petició tan inusitada com la del dirigent nord-americà de comprar una part del seu territori o directament d’enviar-hi el seu poderós exèrcit?