Els pagesos demanen mantenir ajuts si no poden plantar blat de moro per la sequera
Els pagesos de l’Alt Empordà demanen que es mantinguin les ajudes que hi ha hagut el 2024 si no poden tornar a plantar blat de moro per la declaració d’emergència de l’aqüífer Fluvià-Muga. Segons informa l’ACN, el sector assenyala que per a ells suposa “un sacrifici” ja que a l’estiu és el cereal més habitual. De fet, l’any passat molts pagesos van haver de plantar gira-sol, sorgo o cereal d’hivern en comptes de blat de moro, per la situació de sequera i les restriccions imposades. El coordinador d’Unió de Pagesos a l’Alt Empordà, Xavier Frigola, exigeix al Govern “concreció” per tal de poder planificar amb temps. En aquest sentit, Frigola recorda que en un mes han de començar a fertilitzar els camps i, per tant, decidir quin cereal planten.
Aquesta incertesa fa que els pagesos de la comarca, tant els que depenen del pantà com també els de l’aqüífer, no sàpiguen quina llavor han de reservar. Cal tenir en compte que en uns mesos es preveu la connexió dels cinc pous que s’han fet a Perelada, però la decisió de plantar blat de moro o un altre cereal s’ha de prendre abans. Frigola es pregunta si, un cop entrin en funcionament els pous, aixecaran la restricció a l’aqüífer.
El coordinador d’UP a l’Alt Empordà, però, assenyala que la situació no és la mateixa a les zones que s’abasteixen del pantà de Darnius-Boadella “que sabem que està baix” i d’altres camps que depenen de l’aqüífer on les condicions “són acceptables” per fer blat de moro. Per això, exigeix que en cas que no es permeti plantar aquest conreu es mantinguin les ajudes als pagesos.
Si, finalment, els pagesos es troben que han de plantar gira-sol o sorgo els beneficis són menors i això afecta directament als pagesos, que reclamen una compensació. Amb tot, Frigola destaca que l’any passat molts sembrats no van créixer al mateix temps perquè hi va haver una primavera plujosa i això va afectar els sembrats de cereal d’hivern i, per contra, va beneficiar els pocs que hi havia de blat de moro.
A tot això, des d’Unió de Pagesos destaquen que hi ha pagesos que han decidit fer “inversions importants” per fer front a la sequera, amb sistemes de reg més eficients i cobertura dels sembrats. Tot plegat, amb la voluntat de poder plantar blat de moro. “Davant d’una situació com aquesta, caldria clarificar la situació per saber si es podrà plantar o no blat de moro”, assenyala Frigola.
L’ACA declara emergència
Aquest migdia, els 22 municipis de l’Alt Empordà que depenen de l’aqüífer Fluvià-Muga tornen a l’emergència per sequera, segons ha informat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en un comunicat.
Les restriccions, a banda dels pagesos i la seva activitat, afecten unes 24.000 persones i suposen una dotació mitjana de 200 litres per habitant i dia (dada que inclou els consums domiciliaris, els usos econòmics i els municipals).