Societat

LA CRÒNICA

Els Desvalls i la capitulació de Cardona

Vas a la Barcelona Wine Week (BWW) i acabes coneixent la història de Catalunya. Cada celler t’explica la seva i aleshores hi ha els cellers nous, darrere dels quals hi ha emprenedors i emprenedores incansables, i hi ha els cellers vells o amb històries antigues. Un dels cellers on les vinyes tenen més història és de la finca Viladellops, al costat del castell d’Olèrdola, al cor del Penedès, l’amo de la qual, Marcelo Desvalls, va donar a provar, ahir, els seus vins més emblemàtics, entre els quals el Finca Viladellops Selecció Xarel·lo, que l’any passat va ser eslegit el millor vi de xarel·los suaus per la Guia de Vins de Catalunya. I aleshores és quan Marcelo, que fa alguns anys va heretar la finca Viladellops, de més de mil anys d’història i on va decidir recuperar-hi les vinyes en comptes de fugir corrents de tanta feinada com li venia al damunt, explica que més de 5.000 pergamins que eren de la seva família han estat donats a l’Arxiu Nacional de Catalunya perquè narren gran part de la història de Catalunya. Per què? Doncs, entre d’altres coses, perquè entre els documents que guardava la família hi ha la història dels seus avantpassats Manuel i Aureli Desvalls, que van ser dels darrers a rendir-se en la ja coneguda capitulació de Cardona, el 18 de setembre del 1714, davant les tropes borbòniques de Felip V. Assegura Marcelo que només hi ha dos documents originals sobre la capitulació de Cardona, firmats pel seu avantpassat, el coronel Manuel Desvalls, marquès de Poal, i per José Carrillo de Albornoz, comte de Montemar, cap de les forces borbòniques assetjants, i que un el té penjat a casa. És una de les històries al voltant del vi que es poden escoltar en aquest important saló, el més important que es fa a l’Estat (malgrat Madrid, que, com en tot, voldria fer-lo ell) i que va començar ahir i s’acabarà dimecres. S’hi esperen milers de visitants, la majoria professionals i molts vinguts de diferents països d’Europa, els Estats Units, el Canadà, Mèxic i el Japó. En la jornada d’ahir van destacar els tastos de vins fets en vinyes velles que va fer la Família Torres o el que va fer Juvé & Camps per explicar els seus escumosos, que són fruit del treball de quatre generacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia