societat
Revolta Pagesa celebra el primer aniversari amb concentracions i l’entrega d’un manifest
Les grans mobilitzacions seran a partir de dilluns que ve
Revolta Pagesa, constituïda ara com a Gremi de la Pagesia Catalana, celebra avui el primer aniversari de les grans mobilitzacions del 5 i 6 de febrer del 2024, en què van col·lapsar el país amb talls de carreteres i van acabar amb una gran marxa sobre Barcelona. Revolta Pagesa ja va anunciar fa uns dies que a partir de dilluns que ve, 10 de febrer, tornaran a emprendre una nova onada de grans protestes, perquè, un any després, no s’ha avançat gaire, però avui ja hi ha hagut una primera protesta coincidint amb l’aniversari, amb concentracions per entregar un manifest de 77 pàgines amb les seves peticions a les delegacions territorials de comarques gironines, camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu.
En el cas de Girona, un centenar de persones han participat en la protesta, que ha començat amb una marxa lenta i ha acabat amb un esmorzar davant de la Delegació del Govern, asseguts amb bales de palla, i el carrer tallat. El col·lectiu s’ha reunit amb el secretari de Transició Ecològica, Jordi Sargatal, i el director dels serveis territorials d’Agricultura a Girona, Josep Guix, per entregar-los les reivindicacions.
A Tortosa, el col·lectiu, encapçalat pel president de Revolta Pagesa, Joan Regolf, ha arribat amb dos tractors i vehicles agraris fins a la Delegació del Govern, on han entregat el manifest al director dels serveis territorials d’Agricultura a l’Ebre, Frank Pérez, que els ha rebut a la porta de l’edifici.
A Tarragona, també s’ha fet entrega del manifest a la directora dels Serveis Territorials d’Agricultura al Camp de Tarragona, Glòria Tibau.
Revolta Pagesa, que ha escalfat motors amb una campanya de capgirar els rètols dels pobles, fa setmanes que organitza a través d’assemblees territorials el retorn a les carreteres, i la intenció és que la mobilització que arrancarà dilluns s’allargui de nou, com l’any passat, fins obtenir algun resultat. L’any passat es va arribar a un acord amb el govern per obrir un diàleg, però, un any després, els pagesos es queixen que no s’ha avançat.
Peticions del manifest
El document entregat a les diferents delegacions del govern denuncia que el govern socialista actual fa “cas omís” als acords assolits fa un any i subratlla que aquesta “falta de seriositat i manca de paraula” dels representants polítics els empeny a tornar a sortir “a defensar sense vacil·lacions els interessos de tota la pagesia catalana”, segons explica l’agència ACN. El seu descontentament amb l’executiu fa que una de les demandes sigui la destitució del secretari de Transició Ecològica, Jordi Sargatal, amb qui justament s’han reunit avui a Girona, i de qui diuen que no té “la personalitat adient per afrontar el càrrec”. Altres peticions “importants i necessàries” recollides en els 19 punts del document són la bonificació a tot el sector de l’impost de successions per garantir el relleu generacional, menys burocràcia, l’eliminació del tram autonòmic de l’impost als hidrocarburs i el control de la plaga de conill de bosc. A més, una de les noves reivindicacions del sector en els últims mesos és la queixa a l’acord del Mercosur.
D’altra banda, també exigeixen que s’aposti per la modernització dels regadius i que es mantingui la mateixa cabana ramadera (no aplicant l’adaptació de capacitat a les explotacions prevista per al 8 de març), Altres punts del manifest parlen de la necessitat que una empresa pública gestioni la retirada de l’amiant i una moratòria de llicència d’instal·lacions d’energies renovables en sòl rústic; la creació d’un ajut d’adversitats climàtiques; i un ajut que cobreixi la totalitat de l’import de les trampes Koldo per tal que els apicultors puguin tenir una protecció eficaç davant la vespa velutina.
A més, els pagesos alerten dels robatoris al camp i volen una guia de com actuar davant de cada cas, així com coordinació entre les conselleries pertinents (agricultura, interior i sanitat) per compartir informació i poder actuar amb rapidesa.
Finalment, demanen que la Generalitat es posicioni a favor dels pagesos i es posi en contacte amb Agroseguro per defensar-los; que hi hagi ajuts per la compra o la rehabilitació d’edificis històrics com masies per a fer-ne un ús d’habitatge habitual; i un augment del pressupost del Departament d’Agricultura partint de la base que el sector representa el 205 del PIB català.