Medi ambient

Medi ambient

Creen 8 basses temporànies a les Deveses d’en Bru per afavorir diverses espècies de fauna

Una col·laboració entre l’empresa Nestlé i el Consorci del Ter ha permès crear 8 basses temporànies a les Deveses d’en Bru, a Girona, perquè esdevinguin nous hàbitats que “potenciïn les comunitats de zones humides, permanents i temporals d’aquesta àrea”, segons ha informat avui el Consorci del Ter, que destaca que les Deveses d’en Bru ja tenia una gran bassa permanent de l’antiga extractiva, però no disposava de zones d’inundació temporal, “fet que limitava l’hàbitat de determinades espècies de fauna com amfibis i invertebrats”. Les Deveses d’en Bru, espai fluvial de gran interès ecològic, paisatgístic i florístic integrat a la xarxa 2000, està al costat de la fàbrica gironina de cafè de Nestlé.

8 basses “variades”

Segons es detalla en un comunicat, durant l’any passat s’han construït un total de 8 basses alimentades per pluges, de poca profunditat i amb superfícies i formes variades. Aquestes basses o llacunes temporànies són ecosistemes d’aigua dolça, típicament mediterranis, amb una extensió inferior a 10 hectàrees i amb un règim d’inundació temporal, ja que normalment s’assequen per evaporació a finals de la primavera o en arribar l’estiu.

Aquestes basses temporals són essencials per a la conservació de la biodiversitat, especialment pel que fa a amfibis, invertebrats i plantes aquàtiques, així com per a mamífers i ocells aquàtics que les necessiten com una part del complex mosaic de zones humides que utilitzen.

A més, aquestes basses, que es troben entre els hàbitats d’aigua dolça més vulnerables i amenaçats, també constitueixen corredors ecològics que incrementen la connectivitat entre altres hàbitats similars.

Juntament amb la construcció d’aquestes basses, l’actuació a la zona també ha comportat l’eliminació d’un rodal del canya i la plantació de diverses espècies d’arbres com salze, sarga i freixe. A més, s’ha portat a terme una ordenació dels camins. Tot això amb la finalitat de fomentar la biodiversitat i la conservació del medi natural.

Compromís de Nestlé

“A l’empresa Nestlé, estem compromesos amb el medi ambient, i la nostra col·laboració amb el Consorci del Ter és un clar reflex d’això. La creació d’aquestes 8 basses temporals a les Deveses d’en Bru no només ajuda a restaurar i preservar la biodiversitat local, sinó que també enforteix el nostre vincle amb la comunitat i l’entorn que ens envolta. A mesura que avancem en aquesta projecte, continuarem treballant per a millorar la qualitat dels nostres ecosistemes i fomentar un futur més sostenible per a les generacions futures”, ha destacat Jordi Aycart, director de Seguretat, Salut i Sostenibilitat de Nestlé España.

De la seva banda, per a Arnau Rovira, president del Consorci del Ter, ha volgut agrair a Nestlé que col·labori per a millorar i conservar els espais fluvial del riu Ter, en concret les Deveses d’en Bru, un espai en custòdia fluvial on el consorci du a terme “una gestió activa per a millorar ecosistemes, boscos de ribera, i les comunitats de flora i faunaexistents”.

Actuacions el 2025

Durant el 2025, Nestlé està previst que continuï treballant amb el Consorci del Ter per a seguir millorar la qualitat del medi natural. D’aquesta manera, està previst portar a terme la millora de la bassa existent a través de potenciar la diversitat vegetal, faunística i paisatgística de la mateixa. Per això, es procedirà a l’obertura de la bassa permanent, que en l’actualitat es troba envoltada de talussos pronunciats, i s’impulsarà la regeneració del bosc present amb la plantació de vern, salze, sarga i freixe. Amb totes aquestes actuacions, es volen potenciar les poblacions d’amfibis, rèptils i invertebrats autòctons, afavorint la biodiversitat de la zona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia