Infraestructures i serveis

Ramon Lamiel i Villaró

Director del Servei Català de Trànsit (SCT)

“Els radars mòbils ens donen molt més marge d’acció”

“En les primeres setmanes al voltant de Barcelona, els carros radar van detectar fins a un 20% de vehicles” infractors

“Entre la presència d’helicòpters i els panells, la velocitat mitjana dels vehicles allà on s’actua cau en picat”

Hi ha menys accidents o ferits greus que el 2024, però vam tenir set víctimes mortals la nit de carnestoltes
A l’AP-7, a Martorell, tenim un 52% més de vehicles que un dia similar del 2019, i un 25% més de camions
Els trajectes en moto s’han incrementat i de manera quotidiana per la crisi de mobilitat que hi ha

Lamiel ha afron­tat un pri­mer tri­mes­tre d’any con­flic­tiu en matèria de mobi­li­tat, un dels rep­tes de país en què s’han ajun­tat obres i pro­ble­mes en Roda­lies amb diver­sos acci­dents de vehi­cles pesants a l’AP-7. A la prin­ci­pal auto­pista, la sinis­tra­li­tat s’ha con­tin­gut però el trànsit no hi té atu­ra­dor des que es van supri­mir els peat­ges. Pel que fa a vícti­mes, la tendència atza­rosa d’aquest inici del 2025 és nega­tiva, però espe­ren con­te­nir-la amb un seguit de mesu­res en què, a més dels efec­tius humans, cada cop hi pesa més la tec­no­lo­gia.

La sen­sació que la mobi­li­tat per car­re­tera no para de créixer a Cata­lu­nya és gene­ra­lit­zada. Però tenen manera de comp­ta­bi­lit­zar-ho, posar-hi una xifra?
Cada dia extra­iem dades reals de trànsit en dife­rents punts repre­sen­ta­tius, o els prin­ci­pals nusos via­ris al llarg del país, i els ana­lit­zem de manera com­pa­rada amb les del mateix dia de la set­mana ante­rior, i amb el 2019 com a gran referència. Per què el 2019? Perquè coin­ci­deix que va ser el dar­rer any dels peat­ges prin­ci­pals, que es van alli­be­rar al setem­bre, i també just abans del 2020, en què va escla­tar la pandèmia de la covid-19.
I què obser­ven? Més movi­ment quo­tidià els dies labo­ra­bles? Més gent apro­fi­tant els ponts, o qual­se­vol cap de set­mana?
A Mar­to­rell, a l’AP-7, un dilluns d’aquest mes, tenim un 52% més de vehi­cles que un dilluns equi­va­lent del 2019 i un 25% més de cami­ons que ales­ho­res, tot i que una mica menys que la set­mana ante­rior. També posem el focus en el movi­ment cap a sego­nes residències, com ara a la C-35, cap a la Costa Brava; a la C-16 en direcció al Piri­neu... Aquí hi podem tro­bar decre­ments, però pot­ser perquè va fer mal temps. El cap de set­mana següent, amb un tou de neu con­si­de­ra­ble al Piri­neu, ja no ens calia ni la intel·ligència arti­fi­cial (IA) per pre­veure mesu­res, sobre­tot de retorn, als trams via­ris de la C-16 i la C-17 i tot l’eix del Fre­ser (N-260).
A l’AP-7, el trànsit de cami­ons com­plica la mani­o­bra.
Ja res­trin­gim i limi­tem trànsits o avançaments deter­mi­nats dies o fran­ges, des del con­sens amb el sec­tor. I apos­tem pels con­trols, fins i tot simul­ta­nis la set­mana pas­sada, a la Roca i Salou alhora, per veri­fi­car, a més dels con­duc­tors, l’estat dels vehi­cles o les con­di­ci­ons de tre­ball, que no superin les hores. Però la com­pli­cació és que neces­si­tem la par­ti­ci­pació de con­ces­si­o­na­ris de l’ITV, amb equips homo­lo­gats per pesar els vehi­cles o fer-hi altres com­pro­va­ci­ons.
La sinis­tra­li­tat no afluixa aquest inici d’any. Van tan­car el 2024 aler­tant d’un incre­ment d’acci­dents en la franja de 55 anys, i mas­cu­lina. De sobte, però, ara més joves.
Els per­fils van vari­ant. L’any pas­sat, hi va haver una acu­mu­lació de vícti­mes mor­tals en la franja de més de 55 anys, però gai­rebé la mei­tat de les 36 vícti­mes mor­tals que ja hi ha aquest any són menors de 35 anys. Que tam­poc no vol dir que siguin ells els cau­sants de l’acci­dent. Segu­ra­ment l’han patit. El nos­tre deure i com­promís con­ti­nua sent que el 2030 hàgim reduït a la mei­tat les 175 vícti­mes mor­tals que el 2019 hi va haver a les car­re­te­res cata­la­nes.
L’objec­tiu zero del 2050 és fac­ti­ble?
Per anar-hi avançant, el 2030 hauríem d’estar per sota de les 90 vícti­mes, res­pecte a aque­lles 175 del 2019. El 2020 pandèmic va ser atípic, però encara en vam tenir 108, malau­ra­da­ment. I s’ha acon­se­guit que la xifra baixi fins a finals del 2024: 136. Ara com­plim tot just un tri­mes­tre del 2025 i és pre­o­cu­pant que ara mateix ja esti­guem en 36. Però també cal veure si és una situ­ació excep­ci­o­nal o bé la nova tònica. I ales­ho­res cal actuar amb més força.
Què ha pas­sat?
Estem per sota, en volum d’acci­dents, o en nom­bre de ferits greus. Però la diferència són les set vícti­mes mor­tals de la nit de car­nes­tol­tes. Ningú al Depar­ta­ment recorda una nit simi­lar, amb entrada per­ma­nent d’avi­sos d’acci­dents mor­tals. Però si aga­fem aquesta nit, i altres acci­dents dels dar­rers mesos, entre les cau­ses con­cur­rents hi ha el con­sum previ d’alco­hol i dro­gues pel mig, a més del fac­tor de l’excés de velo­ci­tat.
Cal inci­dir-hi més, doncs?
No serà per cam­pa­nyes con­tra el con­sum d’alco­hol o dro­gues. La dar­rera que vam fer l’any pas­sat insis­tia altre cop en el 0,0. Ara hem fet un estudi d’alco­holèmies aleatòries amb la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, que aviat pre­sen­ta­rem, i ens donarà pis­tes si entre la població se cir­cula, de manera diària, havent con­su­mit més alco­hol i dro­gues que en els dar­rers anys. En els acci­dents ho veiem, però això no vol dir que sigui extra­po­la­ble al con­junt. I ales­ho­res hau­rem de deci­dir si des­ti­nem més recur­sos a con­tro­lar alco­holèmies o bé pot­ser també con­sums de dro­gues.
Els dar­rers dies, s’ha començat a tra­mi­tar al Congrés la reducció de la taxa d’alco­holèmia dels 0,25 mg/l per aire espi­rat a 0,1 mg. Però vostè és dels que defen­sen el 0,0 d’alco­hol.
Total­ment. És un dels mis­sat­ges en què hem insis­tit el dar­rer mes. Hi ha també per­so­nes que defen­sen que no n’hi ha per a tant. Però els estu­dis demos­tren que amb una taxa infe­rior a l’actual per­mesa sor­gei­xen pro­ble­mes: el risc d’envair el sen­tit con­trari de la via i la major len­ti­tud en el temps de reacció. Si hi sumes, a més, altres fac­tors coin­ci­dents, com ara el can­sa­ment o el fet de con­duir després d’un àpat, la som­nolència o el que se’n diu també “coma diges­tiu”. La prudència i l’obli­gació com a auto­ri­tat de trànsit ens fan defen­sar el 0,0.
I davant els exces­sos de velo­ci­tat, què poden fer?
Hem apos­tat per una estratègia més mòbil. El con­junt dels acci­dents mor­tals d’aquest any sumen 22 vies dife­rents. I no podem posar radars arreu: ja en tenim 250 de repar­tits per la xarxa. Per això hem optat pels car­ros radar, que podem anar movent. Ja en tenim qua­tre i en les pri­me­res set­ma­nes al vol­tant de Bar­ce­lona van detec­tar fins a un 20% de vehi­cles amb excés de velo­ci­tat. I ara ja estem en un 10%. I tot i que els anunciàvem en panells.
Els vols d’helicòpter dis­su­a­dei­xen?
És l’altra estratègia de con­trol, amb la mateixa filo­so­fia de ser mòbils. S’ha inci­dit en diver­ses vies, com ara la C-58, la C-33, la B-23, l’AP-7 i la C-16 fins a Berga. El perímetre de vol intenta apro­fi­tar el radi des de les bases de Saba­dell i el Port de Bar­ce­lona. N’incor­po­ra­rem un segon, perquè entre la presència i els panells es detecta que la velo­ci­tat mit­jana dels vehi­cles allà on s’actua cau en picat.
Pre­ve­uen més radars de tram?
Són efec­tius i hi ha deman­des que es mira­ran de cobrir, allà on detec­tem den­si­tats d’acci­dents per­sis­tents, que no es redu­ei­xen. Però pre­fe­rim l’estratègia mòbil dels car­ros mòbils, que n’hi haurà més. Ara en tenim qua­tre, però comp­tem a dis­po­sar-ne de fins a una desena a finals d’aquest any. I això ens donarà molt més marge d’acció.
Inten­si­fi­ca­ran la seva presència al llarg de l’AP-7...
Serà una de les zones on tin­dran més presència perquè, si tenim sota con­trol la sinis­tra­li­tat a la prin­ci­pal auto­pista, ajuda. Però ara, per exem­ple, hem estat con­tro­lant car­re­te­res a la demar­cació de Tar­ra­gona, i, a més de l’AP-7, també han estat ins­tal·lats a l’N-420, l’N-340 i la C-12. I també tenim el recurs de les cai­xes taron­ges.
Com fun­ci­ona?
Tenim traçats 1.100 quilòmetres, del total de 12.000 de la xarxa viària interur­bana, amb més con­cen­tració d’acci­dents en gene­ral, i també allà on s’han regis­trat vícti­mes mor­tals o greus. És allà on els Mos­sos este­nen les cai­xes taron­ges de radar o, a més, situen els seus radars mòbils.
Hi ha prou efec­tius de Mos­sos de Trànsit?
Això és com­petència de la direcció gene­ral de la Poli­cia. Cada dilluns ens hi reu­nim per ana­lit­zar els nivells de sinis­tra­li­tat, estratègies i mesu­res. Sabem que la nova pro­moció de gai­rebé 200 nous efec­tius ja s’ha incor­po­rat a les àrees regi­o­nals, i que hi ha noves con­vo­catòries pre­vis­tes.
Pel que fa a la tec­no­lo­gia, però, sem­bla que la intel·ligència arti­fi­cial (IA) pot aju­dar a regu­lar velo­ci­tats o esta­blir con­trols amb càmeres intel·ligents.
Podrem con­tro­lar flu­xos de trànsit a l’AP-7, per regu­lar velo­ci­tats i pre­ve­nir reten­ci­ons. Però també hem començat a con­tro­lar i san­ci­o­nar l’incom­pli­ment de res­tric­ci­ons per a vehi­cles pesants, com ara la pro­hi­bició d’avançar en alguns trams, on, si la càmera detecta un camió als car­rils a l’esquerra, san­ci­ona. Ja s’han enviat algu­nes mul­tes.
Amb les infrac­ci­ons als car­rils BUS-VAO, per a vehi­cles d’alta ocu­pació, poden actuar de manera sem­blant amb qui hi cir­cula sense dret?
Tindríem l’opció, però és com­pli­cat apli­car-la perquè cal comp­tar el nom­bre de per­so­nes dins dels vehi­cles. Mal­grat això, per exem­ple, en el cas de l’accés per la B-23, hem pro­po­sat l’excepció perquè el puguin fer ser­vir moto­ris­tes i alli­be­rin així l’ús de car­rils tre­nats [els que faci­li­ten la incor­po­ració i sor­tida de vehi­cles] i s’estalviïn nom­bro­sos can­vis de car­ril.
Ja fora de les seves com­petències, perquè a Trànsit no fan car­re­te­res, han beneït la fórmula de les car­re­te­res 2+1, que es va des­ple­gant des de Ter­ri­tori, per evi­tar xocs fron­tals.
És una estratègia que veiem gua­nya­dora i en què hem par­ti­ci­pat, des del pla inter­de­par­ta­men­tal, però que impulsa Ter­ri­tori. També hem fet altres pro­pos­tes, amb inter­ven­ci­ons menys ambi­ci­o­ses, però que també poden evi­tar sor­ti­des de via o xocs fron­tals. I també hi ha solu­ci­ons com ara pin­tar contínues i dis­contínues amb pin­tura rugosa. Espe­ci­al­ment pel que fa a les motos.
Les morts de moto­ris­tes han estat un altre punt calent de la sinis­tra­li­tat.
L’any pas­sat es va tan­car amb una petita reducció, però aquests dar­rers mesos hi torna a haver un repunt. Estem fent-hi les for­ma­ci­ons 3.0, pràcti­ques de con­ducció gratuïtes amb suport dels Mos­sos d’Esqua­dra i els matei­xos fabri­cants. O els con­trols pre­ven­tius, tot l’any i no només a la pri­ma­vera, en què també volem impli­car-hi poli­cies locals. Són els que millor conei­xen d’on sur­ten els grups de motards. Malau­ra­da­ment, tot això tam­poc fa dava­llar gaire les xifres d’acci­dents, i també hi pot pesar l’efecte que els des­plaçaments en moto­ci­cleta s’han incre­men­tat, i de manera quo­ti­di­ana per la crisi de mobi­li­tat que hi ha. Man­te­nir les dades de sinis­tra­li­tat, ales­ho­res, no és tant de fracàs, tot i que evi­dent­ment no és cap èxit.
Qui­nes pos­si­bles solu­ci­ons físiques tenen entre mans?
Hem par­lat tant amb Ter­ri­tori com amb el Minis­teri de Trans­ports, per mar­car traçades per als moto­ris­tes en revolts d’algu­nes car­re­te­res freqüenta­des els caps de set­mana, que encara estem pen­dents de con­sen­suar. Tenim diver­sos trams al cap, i ens agra­da­ria senya­lit­zar tira­des llar­gues de quilòmetres en, com a mínim, un parell com a pro­ves pilot. Vindrà un grup d’experts d’Àustria, on ja ho han posat en pràctica, i con­sis­teix a ori­en­tar els moto­ris­tes amb unes línies de pin­tura, que és anti­llis­cant, però que ja fa enca­mi­nar el vehi­cle cap a una traçada idònia tant per evi­tar alhora envair el sen­tit con­trari com la sor­tida de la via.
Res­pecte a pati­nets i bici­cle­tes elèctrics, i altres vehi­cles de mobi­li­tat per­so­nal (VMP), com veu la situ­ació?
No era la nos­tra com­petència, però vam pro­po­sar una pri­mera orde­nança d’orde­nan­ces, amb coses que ja esta­ven a la nor­ma­tiva i d’altres que encara no. L’actu­a­lit­za­rem quan la DGT reguli nous aspec­tes, com ara l’asse­gu­rança obli­gatòria i el casc, i va ser­vir d’ajuda o base per a molts ajun­ta­ments. No actuem en l’àmbit urbà però hi assistíem i no el volíem obviar.

Enmig de l’atzar

Una mirada social

Ramon Lamiel (Campdevànol, 1963) porta les regnes del Servei Català de Trànsit des del juny del 2021, després d’haver estat regidor del seu municipi i conseller comarcal al Ripollès per ERC entre els anys 1992 i 1995. També va coordinar el grup municipal republicà a Barcelona, en temps de Jordi Portabella, però el seu perfil es va encaminar més cap a càrrecs tècnics, com ara la gerència del Consorci de Serveis Socials de la Generalitat i l’Institut de Persones amb Discapacitat, o la direcció de Dona i Drets Civils i l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona. Bona part d’aquest pòsit social pesa en la tasca al capdavant d’una àrea en què darrere de l’estadística de sinistralitat hi ha persones amb noms, cognoms, i, sobretot, famílies a les quals expressa el condol i els objectius multidisciplinaris per assolir la quimera de les zero víctimes mortals. La dissuasió, en controls humans i cada cop més tecnològics, hi pot contribuir. I també la pedagogia: formació i tampoc no abaixar el cap quan van mal dades. El ressò d’accidents dramàtics sol conscienciar uns dies. Però sempre hi torna l’atzar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia