Barcelona fa un nou impuls al Pla de Barris
L’edició 2025-2028 del Pla de Barris de Barcelona actuarà en 27 barris amb un pressupost de fins a 300 milions d’euros
L’Ajuntament el desplegarà posant-hi el focus en els perfils més vulnerables i en l’educació i la superació de les desigualtats
El Pla de Barris rep aquest any un nou impuls, aquest cop amb una mirada més intensa en la dimensió humana, amb intervencions centrades, sobretot, en els adolescents, les persones grans, les dones i les persones migrades. L’Ajuntament ha previst que durant l’edició 2025-2028 del Pla de Barri s’hi desplegui una inversió de fins a 300 milions d’euros a través de 13 plans, que actuaran sobre un àmbit territorial de 27 barris en 7 districtes de la ciutat, arribant a una població de 438.000 habitants.
Fins ara, el Pla de Barris ha aconseguit revertir algunes tendències de desigualtat als barris, amb millores en l’educació, com la reducció de l’abandonament escolar i un major suport psicosocial als centres educatius, i ha impulsat la rehabilitació d’habitatges amb criteris socials i ecològiques, generant ocupació i millorant la qualitat de vida dels ciutadans de les zones on s’ha desplegat.
Amb l’edició del 2025-2028, es pretén avançar amb la consolidació de projectes transformadors, fer polítiques innovadores que després es puguin aplicar en altres barris, centrar-se en els col·lectius que més ho necessiten i convertir el Pla de Barris en un compromís de ciutat on cap persona quedi enrere.
Dimensió humana
En aquest sentit, el nou Pla de Barris posarà el focus en les actuacions que afavoreixin, especialment, els col·lectius més vulnerables. En primer lloc, amb els adolescents, amb actuacions orientades a reforçar els vincles comunitaris dels joves i afavorir-ne el benestar emocional. També posa l’accent en les persones grans, amb xarxes de suport per combatre la soledat, i per fer més accessibles els espais i equipaments dels barris. S’hi preveuen, a més, espais de socialització i suport a les dones, amb programes d’ocupació per reduir la precarietat. Per últim, també s’hi posa una atenció especial en les persones migrades, amb l’impuls a les Xarxes de suport, l’aprenentatge del català i estratègies per garantir la inclusió.
Zones amb necessitats específiques
Dels 13 plans de barri que es desenvoluparan durant aquesta edició, 2 corresponen amb plans singulars: Muntanya, i Marina del Prat Vermell. En el primer cas, el Pla de Barris de Muntanya té com a objectiu millorar l’accessibilitat i els serveis pera l es comunitats a Les Planes, Montbau, Sant Genís dels Agudells i Teixonera. El Pla de la Marina, per la seva banda, gestionarà els impactes del creixement urbanístic d’aquest barri, per tal que el veïnat actual també en surti beneficiat.
A més, s’ha previst un Pla de Barris integral per a tota Ciutat Vella. Serà el primer cop que el cor de la ciutat tindrà un pla propi amb més inversió i més impacte.
Eixos prioritaris
En aquesta nova edició del Pla de Barris, es manté l’aposta per una intervenció integral, però es redefineixen els àmbits d’actuació, concentrant els esforços en tres eixos prioritaris:
1. Educació i cultura: s’hi preveu el reforç de la comprensió lectora i els hàbits de lectura i el suport a les famílies en l’acompanyament educatiu, entre altres actuacions.
2. Espai públic i accessibilitat: des d’aquest eix, es treballarà en la transformació de l’espai públic per fer-lo més inclusiu i segur, la creació de zones esportives i de lleure, així com l’aplicació de projectes comunitaris per millorar la convivència, entre altres actuacions.
3. Habitatge i rehabilitació: inclou el suport tècnic i econòmic per a la rehabilitació d’edificis o programes per millorar les condicions residencials de les persones més vulnerables.
Per treballar aquests eixos prioritaris, l’Ajuntament desplegarà les actuacions des de tres àmbits estratègics:
Àmbit 1: Salut, benestar i comunitat que preveu l’ampliació d’equipaments esportius d’ús lliure, programes de suport emocional i salut mental o accions per combatre la soledat, entre molts altres.
Àmbit 2: Desenvolupament socioeconòmic i ocupació, amb programes d’inserció laboral, accions per reduir la precarietat i fomentar l’ocupació juvenil o el suport a iniciatives econòmiques de proximitat.
Àmbit 3: Adaptació climàtica, transició energètica i verd urbà, on es desenvoluparan accions de transformació de l’espai públic per millorar el confort climàtic, l’augment de zones verdes i ombres, així com mesures per reduir la pobresa energètica.