Medi ambient

contaminació

L’OMS considera que la qualitat de l’aire va millorar en el món en els últims deu anys

Segons l’OMS, uns 2.100 milions de persones estan exposades a nivells de contaminació perillosos en les seves pròpies llars per l’ús de sistemes de calefacció o de cocció d’aliments amb altes emissions

La qua­li­tat de l’aire va millo­rar en el pla­neta des de 2015 si bé encara hi ha zones ver­me­lles, segons ha asse­gu­rat l’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut (OMS) en la Segona Con­ferència Mun­dial sobre Con­ta­mi­nació Atmosfèrica i Salut que con­clou aquest dijous a la ciu­tat colom­bi­ana de Car­ta­gena.

Així ho ha mani­fes­tat la direc­tora del Depar­ta­ment de Medi Ambi­ent, Canvi Climàtic i Salut de l’OMS, María Neira, qui ha asse­nya­lat que “s’ha millo­rat glo­bal­ment, amb zones encara ver­me­lles molt impor­tants”.

La fun­cionària ha expli­cat en una roda de premsa que el món ha “avançat en el moni­to­ratge” perquè “ja hi ha més cons­ci­en­ci­ació sobre com moni­to­rar la qua­li­tat de l’aire”. “També hi ha més demanda dels ciu­ta­dans de saber com és aquesta qua­li­tat d’aire, hi ha més inter­ven­ci­ons a escala de ciu­tats res­pecte a zones ver­des”, ha agre­gat.

Neira s’ha refe­rit al cas de la Xina, país del qual ha dit que ha tin­gut “grans pro­gres­sos” en el millo­ra­ment de la qua­li­tat del seu aire. “La Xina era un dels països més con­ta­mi­nats del món i en aquest moment estan demos­trant d’una manera científica com­pro­va­ble que estan reduint els seus nivells de con­ta­mi­nació d’aire. Per tant, sí que es pot fer”, ha expres­sat.

En con­trast amb els avanços obtin­guts pel gegant asiàtic, “l’Índia con­ti­nua tenint grans difi­cul­tats i des­a­fi­a­ments per a con­tro­lar (la qua­li­tat de l’aire) i les ciu­tats més pobla­des a l’Índia con­ti­nuen estant en la llista ver­me­lla, entre les més con­ta­mi­na­des”, ha dit.

Neira va afe­gir que a Àfrica es tenen “pro­ble­mes de moni­to­ratge de qua­li­tat de l’aire”, i per això l’OMS d’aquest con­ti­nent el que té són “esti­ma­ci­ons perquè no hi ha moni­to­ratge molt eficaç”.

“Ens queda molt per fer, però sí que veig grans pro­gres­sos des de 2015”, ha afir­mat Neira que espera que aquesta millora de la qua­li­tat de l’aire sigui “expo­nen­cial”.

En la reunió a Car­ta­gena par­ti­ci­pen auto­ri­tats i acadèmics de tot el món que des de dimarts pas­sat deba­ten sobre els ris­cos per a la salut de la con­ta­mi­nació de l’aire, un pro­blema que causa set mili­ons de morts cada any.

Con­ta­mi­nació per ús de lle­nya

Per la seva banda, la repre­sen­tant a Colòmbia de l’OMS i de l’Orga­nit­zació Pana­me­ri­cana de la Salut (OPS), Gina Tam­bini, ha des­ta­cat que els països de la regió van apro­var “el pla d’acció per a les Amèriques sobre salut i qua­li­tat d’aire que segueix el full de ruta actu­a­lit­zat de l’OMS”.

Tam­bini s’ha refe­rit a la ini­ci­a­tiva del direc­tor de l’OPS, Jar­bas Bar­bosa, de “tre­ba­llar per a l’eli­mi­nació de l’ús de lle­nya per a cui­nar”.

Segons l’OMS, uns 2.100 mili­ons de per­so­nes estan expo­sa­des a nivells de con­ta­mi­nació peri­llo­sos en les seves pròpies llars per l’ús de sis­te­mes de cale­facció o de cocció d’ali­ments amb altes emis­si­ons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia