societat
Alliberen 15.000 exemplars d’alevins de truita a la riera Major de Viladrau
La Societat de Pescadors de Viladrau ha engegat aquest dimecres el pla de recuperació de la riera Major després de l’abocament contaminant que va patir el 18 de gener passat i en què van morir 200 peixos. En total, els pescadors han alliberat aquest matí 15.000 exemplars d’alevins de truita d’uns 3 centímetres, segons recull l’ACN. Tres mesos després d’aquell episodi, encara se’n desconeixen les causes, un fet que critica durament la Societat de Pescadors: “És una vergonya de després de tres mesos no sapiguem què ha passat”. El cas es troba judicialitzat, ja que els Agents Rurals van obrir diligències i van tramitar l’expedient a la Fiscalia per si es pot considerar un delicte ecològic.
Els pescadors de Viladrau han elaborat un pla de recuperació de la riera Major per restablir la biodiversitat en aquest indret, que es va veure greument afectada per un abocament contaminant ara fa just tres mesos. En concret, es van morir uns 200 peixos, entre els quals hi havia truites irisades, barbes de muntanya i larves de tòtil. Tots els peixos morts van aparèixer a la zona on hi ha les dues depuradores, la de Viladrau, gestionada pel Consell Comarcal d’Osona, i la de l’empresa privada Liquats Vegetals.
El president de l’Associació de Pescadors de Viladrau, Joan Serra, ha explicat que, en concret, s’han alliberat 15.000 exemplars alevins de truita d’uns 3 centímetres i de la mateixa varietat que ja hi havia al riu. “No serà una recuperació immediata, però esperem que en el termini d’uns dos anys puguem tenir els nivells d’aigua com abans”, ha remarcat. “Si les depuradores no fan cap més desastre, podrem recuperar la riera”, ha sentenciat Serra.
La majoria de truites s’han alliberat a la part alta -per sobre de les depuradores- per evitar que pugui haver-hi un altre episodi contaminant. En aquest sentit, el president recalca que “com que de moment no tenim els resultats dels informes i no sabem com poden afectar les depuradores, la majoria d’exemplars els alliberem a la part de muntanya i una part més petita a baix”. El pescador ha recordat que la riera Major és “una de les més emblemàtiques del país i on s’ha apostat fort per la pesca sense mort”.
Revisió dels paràmetres d’abocament a la riera
Tant la Societat de Pescadors de Viladrau com també l’Ajuntament han demanat a l’ACA que es revisin els protocols d’abocament a la riera per part de les dues depuradores que operen a la zona. El president de la Societat de Pescadors creu que la riera “no pot suportar” els nivells actuals d’abocament tenint en compte la sequera persistent i els cabals d’aigua. Al mateix temps, considera que també cal revisar la temperatura a la qual s’aboca l’aigua -calculen que a uns 37 graus-. “Si no es revisa tornarem a tenir un episodi greu”, alerta.
Per la seva banda, l’alcaldessa de Viladrau, Margarida Feliu, veu important que es puguin revisar els paràmetres d’abocament perquè “es pugui conservar la biodiversitat” de la zona. En aquest sentit, Feliu explica que els paràmetres del cabal de l’aigua i la temperatura són definitoris i creu que, amb la sequera persistent i l’augment de temperatures pel canvi climàtic, “són paràmetres que caldria revisar”.
Sense novetats dels informes
Tres mesos després de l’episodi contaminant encara no se saben els resultats dels informes que està elaborant l’ACA i els Agents Rurals. Fonts de l’ACA han indicat a l’ACN que hi estan treballant i que n’estan fent seguiment. També asseguren que darrerament no s’ha vist cap alteració de la qualitat de la riera ni tampoc hi ha hagut cap episodi de mortaldat de peixos. Precisament, els pescadors critiquen durament aquesta tardança en les investigacions, que titllen de “vergonya”.
Per la seva banda, l’alcaldessa de Viladrau ha explicat que tampoc tenen constància dels resultats d’aquests informes i ha indicat que tant l’ACA com els Agents Rurals els han dit que segueixen les diligències d’investigació. De fet, Feliu ha recordat que les mostres que es van agafar l’endemà de l’episodi “no donen una claredat exacta” en els resultats i creu que això és el que està fent endarrerir les investigacions. “Com a Ajuntament no tenim encara la informació i potser no la tindrem mai”, ha indicat.
Tant l’empresa Liquats Vegetals com el Consell Comarcal d’Osona van informar en el seu moment que cap de les dues depuradores no havia patit cap incidència ni tampoc s’havia detectat cap mal funcionament que hagués pogut provocar el vessament contaminant.