SOCIETAT
Els Amics dels Gegants defensen els tarambanes a l’inici de la Santa Creu
Figueres fa l’acte institucional d’obertura de la festa major amb un pregó sorprenent sota la pluja
Els capgrossos Berruga i Reina Tita, protagonistes dalt del balcó de l’Ajuntament, presenten les figures de la imatgeria local, que surten a saludar el públic a baix, a la porta principal de l’edifici
Una tarambana és un baliga-balaga, “una persona poc seriosa, que no té formalitat en res”, diu el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans. Doncs, aquest vespre, els tarambanes han estat reivindicats en l’inici de les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres d’aquest any.
La festa major figuerenca l’han obert els Amics dels Gegants, que commemoren el seu 30è aniversari i que han fet un pregó sorprenent. Per ser exactes, els protagonistes han estat dos dels capgrossos de la colla, en Berruga i la Reina Tita, que han estat a dalt, al balcó de l’Ajuntament, i els paraigües dels assistents a l’acte, deslluït pel mal temps, a baix a la plaça. La pluja ha fet ajornar deu minuts el ball de gegants i l’inici del pregó.
Els dos capgrossos –en Berruga ha recordat que ell té 149 anys i encara està en plena forma– han anat presentant des de dalt els protagonistes a baix, en l’accés en forma de volta de la porta de l’edifici consistorial. Han anat apareixent, entre d’altres, els gegants Janet i Justa, Valeri i Indika, la Tramuntana i els cavalls i cavallers, “aquesta mainada tarambana i esvalotada! Una mica baliga-baliga!”, ha dit en Berruga.
Cap al final, el més vell dels capgrossos de Figueres ha destacat que els gegants representen la diversitat de la ciutat. I ha demanat al públic que si no se sent representat en cap de les figures, “és que sou uns tarambanes com jo!. I com aquells agosarats que fa 30 anys van fundar la colla [els Amics dels Gegants], i la resta que ha seguit el seu camí! Amb especial menció als músics que ens acompanyen, sempre donant la nota!”
Amb motiu de la festa d’aquest any, els gegants i capgrossos tenen un company més, el capgròs del Diable, que ha estat presentat en societat aquest divendres en el marc de la Nit de la Diabòlica.
Els 150 anys de ciutat
Vint minuts abans, l’alcalde de Figueres, Jordi Masquef (Junts), ha donat la benvinguda als assistents i ha reivindicat l’orgull de ser figuerenc, com ja havia fet l’any passat, el pregoner, el periodista Carles Pujol Aupí. Masquef, a més, ha recordat que Figueres celebrarà aquest any els 150 anys de l’atorgament del títol de la ciutat. “Els Gegants ens fan sentir orgullosos de la nostra cultura i de la nostra ciutat”, ha dit sobre els pregoners.
Al final del seu parlament, el batlle ha recordat una frase de l’arquitecte Ricard Giralt, que va projectar la Rambla i que parlava de “la visió de la ciutat que té somnis, il·lusions i esperances per a realitzar”. Masquef ha animat a viure la festa major. “Malgrat el mal temps que ens acompanya en el pregó, visca Figueres i les Fires i Festes de la Santa Creu”, ha clos.
A dalt del balcó de l’Ajuntament hi havia els exalcaldes de Figueres Marià Lorca, Joan Armangué i Marta Felip.
Poca estona després del pregó institucional, hi ha hagut el pregó popular, el Txupinasso, impulsat pel Cafetó.