LA CRÒNICA
Eclipsi a la indústria petroquímica
Quan passaven pocs minuts del sobtat eclipsi elèctric i encara ningú no podia ser conscient de l’abast que acabaria tenint, pels telèfons mòbils –els que funcionaven– ja començaven a córrer imatges i vídeos de l’espès fum negre que treien les torxes de la indústria petroquímica del Camp de Tarragona. Un altre accident/incident a alguna de les plantes? En la ment dels veïns del gegant petroquímic aquesta s’intuïa com una causa possible i més que probable. Per l’experiència dels casos precedents viscuts no seria estrany, tot i que aquest cop l’enrenou treia el cap per un altre cantó, encara a l’ombra de saber qui o què l’ha causat.
L’impacte visual del foc i el fum ennegrit que cobreix el cel i provoca un altre eclipsi és tan potent com preocupant. El fum vola, s’escampa i es fa visible per arreu. Pels balcons i les finestres, circulant per la carretera o passejant pels parcs de Tarragona i de les ciutats del seu entorn. Però, tal com recordaven dilluns i ahir fonts de la mateixa indústria –i com ho fan sempre que hi ha incidències d’aquest tipus– , el preocupant seria que no sortís, aquest fum, per les altes xemeneies de ferro. La seva activació és –asseguren– un mecanisme de seguretat totalment innocu. Encara que no ho sembli.
Totes les plantes de Repsol a Tarragona, una de les grans que formen el complex industrial, quedaven parades, de forma automàtica, a les 12.32 h. Aquí, com en totes les altres instal·lacions del sector, es van seguir els protocols: després de la pèrdua generalitzada de subministrament elèctric –el que ha estat una insòlita caiguda a zero de la tensió– que va provocar la parada, es van canalitzar els gasos cap a les torxes: “Les torxes, com a element de seguretat, van garantir l’eliminació controlada de gasos del procés tot i que, a causa de la manca de subministrament elèctric i, per tant, de vapor d’aigua, es va generar fum negre clarament identificable”, va dir aquest dimarts en un comunicat l’AEQT (Associació d’Empreses Químiques de Tarragona), que també vol deixar clar que, tot i que les flamarades i el fum són estampes escandaloses, la incidència no va tenir “cap afectació de seguretat per a les persones ni per a les instal·lacions”.
Aquest dimarts el paisatge encara fumejava. Més ben dit, hi havia menys fum però més flama. Les plantes petroquímiques es van anar posant en marxa “de forma esglaonada” tan bon punt es va restablir el subministrament: “Començant pels serveis i subministraments bàsics i seguint per les unitats de procés conforme es disposi de subministrament estable d’energia.” Però fonts d’aquest complex i de l’AEQT avisen que durant aquest període encara es poden produir episodis puntuals de flama a la torxa (en principi ja sense fum visible), que aniran concloent a mesura que es vagi completant la represa. Ahir encara es mantenien activats el Plaseqta (pla d’emergència exterior del sector químic de Tarragona) i el pla d’emergències municipal, perquè la previsió és que les torxes que escupen foc es facin visibles encara uns quants dies més.