societat
FiraGran obre portes posant focus en combatre l’edatisme i la soledat
En l’edició 26 es volen reivindicar els drets de les persones grans
Durant tres dies es preveu l’assistència de més de 26.000 persones, més de 300 activitats gratuïtes i 80 expositors
Aquest matí ha obert les portes FiraGran, el saló més important d’Europa dedicat a les persones grans que se celebra fins divendres a la Farga de L’Hospitalet de Llobregat. Aquest any se celebra la seva 26a edició amb la fita de reivindicar els drets de la gent gran, combatre la discriminació per edat, és a dir l’edatisme, i la soledat no desitjada, així com visibilitzar un col·lectiu cada vegada més actiu, participatiu i conscient.
FiraGran és un gran aparador de serveis, productes, innovacions tecnològiques i propostes lúdiques i socials pensades per millorar la qualitat de vida de les persones grans i fomentar la seva plena participació en la vida col·lectiva. En aquesta edició es comptarà amb la presència de més de 80 entitats i empreses que exposaran serveis i innovacions. També s’han progamat més de 300 activitats gratuïtes per a les persones grans, entre elles concerts, conferències, tallers, activitats de salut, esports i molt més. A destacar, el Diàleg sobre la Vellesa, amb Joan Manuel Serrat i Rosa Mª Calaf.
També s’espera la participació activa de milers de persones grans d’arreu de Catalunya, incloent una Trobada de Consells Comarcals i actes emblemàtics com el II Concurs de Ball, la Caminada FiraGran o el Festival de Corals. Durant els tres dies de FiraGran, que tancarà portes aquest divendres, s’espera que hi passin 26.000 persones.
Entre les innovacions que s’hi presentaran hi ha l’ús de la intel·ligència artificial (IA) per fer front a la soledat no desitjada i millorar l’autonomia de les persones grans i els seus cuidadors.
El director de FiraGran, Juli Simón, afirma que “és un reflex del moment que viu la gent gran: actius, conscients i amb ganes de participar en la societat. Amb un enfocament renovat i més professional, volem oferir eines i recursos per millorar la seva qualitat de vida, alhora que abordem temes clau com l’edatisme, la solitud no desitjada i la bretxa digital”.
Catalunya al capdavant d’Europa en longevitat
Catalunya és una de les regions més longeves d’Europa, amb una esperança de vida de 83,7 anys i un 20,5% de la població amb 65 anys o més. Tot i aquest indicador positiu, el col·lectiu de gent gran afronta nous reptes socials i digitals, com la solitud no desitjada (que afecta el 30% de les persones grans que viuen soles), el maltractament, amb més de 200 casos denunciats, i la persistent bretxa digital, que deixa al marge el 40% dels majors de 65 anys.
Tanmateix, l’envelliment a Catalunya també és actiu i participatiu: el 70% de les persones grans es consideren actives i participen en activitats físiques, culturals o de voluntariat, i un 35% assisteixen regularment a esdeveniments culturals o socials.