medi ambient
Detectat un linx ibèric en llibertat a Catalunya
Es tracta d’un mascle adult que va ser alliberat a Sevilla
Les càmeres dels Agents Rurals de la Generalitat han detectat un linx ibèric en llibertat, segons ha informat el Govern en un comunicat. L’animal, que porta el nom de Secreto, és un mascle adult que va néixer fa quatre anys al centre de cria en captivitat de Silves, a Portugal. Després va ser alliberat en una finca propera a Sevilla, la primavera del 2023. No està previst capturar-lo per tornar-lo a Andalusia. Ara fa unes setmanes ha estat detectat a l’oest de Catalunya, en un hàbitat que no és l’ideal per a un felí però a prop d’àrees on pot trobar aliment. Es desconeix, però, si continua a Catalunya o ja n’ha sortit. Des de fa poc més d’un any es considera que el linx ja no està en perill d’extinció, sinó que és un animal vulnerable.
El linx ha estat detectat en una zona del Prepirineu de la província de Lleida per una càmera de fotoparany dels Agents Rurals i ha confirmat així la presència per segon cop en els darrers anys de l’espècie a Catalunya. La imatge es va fer al mes de març, però no es va recollir fins fa unes setmanes. El Departament de Territori ho va comunicar al Ministeri de Transició Ecològica i a les comunitats autònomes que tenen linx ibèric en el seu territori, segons ha informat el Departament, per tal d’esbrinar d’on podria provenir l’exemplar, que portava un collar emissor.
Es tracta d’un exemplar adult que va arribar a Catalunya de forma natural des del nord d’Andalusia, com va fer també el primer linx documentat, en Litio. La presència d’aquest darrer a Catalunya va ser el 2018. Havia estat alliberat a Portugal el 2015 i va ser localitzat en un hort de Santa Coloma de Cervelló (Baix Llobregat). En Litio va ser capturat per garantir la seva seguretat, ja que es movia per una zona pròxima a nuclis urbans i infraestructures viàries.
Segons dades del Ministeri per a la Transició Ecològica, el cens total de linxs ibèrics arriba als 2.401 individus, una xifra que marca un registre màxim des que es tenen dades precises de seguiment i que suposa un increment del 19% de la població entre el 2023 i el 2024 que segueix la tendència demogràfica positiva i continuada dels darrers 20 anys de seguiment i actuacions per reduir el risc d’extinció.