Salut

salut

Els tècnics en cures d’infermeria porten l’Hospital Clínic al jutjat per irregularitats

El sindicat SAE de tècnics en cures auxiliars d’infermeria (TCAI) ha presentat una demanda contra l’hospital Clínic per irregularitats en les seves funcions. Denuncien que se’ls obliga a preparar els esmorzars dels pacients, una feina que asseguren que no els pertoca i que, a més, ho han de fer en situacions higièniques no segures, al mig dels passadissos de les diferents sales d’ingressos i “incomplint les normatives sanitàries”. SAE ja va denunciar la situació a Inspecció de Treball i dilluns passat van anar al Tribunal Laboral de Catalunya, tot i que l’acte de conciliació amb l’empresa va acabar sense acord. Per aquest motiu, el sindicat SAE ha interposat una denúncia al jutjat. L’hospital Clínic ha declinat, de moment, fer cap declaració.

“Fa 15 anys que estem lluitant amb l’hospital Clínic pel tema dels esmorzars”, assegura Paqui Navarro, membre del comitè del sindicat SAE al centre sanitari. “Sempre han anat posant excuses i allargant al màxim” la resposta a la demanda dels tècnics de cures d’infermeria, que recorda que són gairebé 1.000 professionals dels prop de 9.000 que té l’hospital Clínic, el segon col·lectiu més nombrós després de les infermeres. “No hi ha cap intenció”, lamenta Navarro davant la inacció de l’empresa de respondre a les seves reivindicacions. “És l’únic hospital públic gran que obliga a preparar esmorzars a personal no qualificat i incompleix la normativa sanitària”, insisteix, tot remarcant que només passa a la seu del Clínic a Villarroel i no a la de Plató o a la Maternitat.

Falta d’higiene

Els tècnics es queixen que al torn del matí, a primera hora, els 3 TCAI que hi ha per atendre 24 pacients a cada unitat (hi ha 763 llits en total al Clínic) han de muntar les safates i fer els esmorzars, sense tenir el carnet de manipulació d’aliments i, alhora, continuar atenent les demandes dels pacients ingressats, que és veritablement, diuen, la feina que els pertoca, des d’ajudar-los en la higiene fins a preparar material sanitari o assistir-los en qualsevol altre problema sanitari, tal com queda regulat en els currículums de la titulació i el marc normatiu que regula la professió. Fan una feina que correspon al personal de cuina. Així, han de col·locar els plats, els coberts, el pa, la mantenga, el pernil, el cafè i tot el que calgui, que els arriba en un carretó per separat des de la cuina de l’hospital (vegeu foto) i col·locar-ho a cada safata segons la dieta personalitzada per a cada malalt. I això ho fan on poden, en general, al mateix passadís.

“La nostra funció no és fer l’esmorzar sinó rebre la safata preparada i comprovar que la dieta és l’adequada per a cada tipus de pacient, a qui ajudarem a menjar si no ho pot fer sol”, assegura Fran Moya, també membre del comitè d’empresa, que puntualitza que la preparació de l’esmorzar correspon al personal de cuina, com ja es fa en els dinars i els sopars. “S’estalvien la contractació de personal i més diners”, denuncien Navarro i Moya, que recorden que hi ha “una càrrega alta de treball en clau assistencial” cada cop més gran, per l’envelliment de la població, que fa que els pacients ingressats també necessitin més atenció.

A més, remarquen que a la planta de Barnaclínic, l’entitat privada del centre sanitari, i a la de psiquiatria, on hi ha els ingressos per trastorns de conducta alimentària (TCA), les safates arriben preparades i, per tant, es podria ampliar a tot l’hospital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia