Societat

El .cat crea escola

El domini a Internet que representa la llengua i la cultura catalanes es converteix en model per a altres realitats lingüístiques i culturals europees

El domini de tres lle­tres d'inter­net .cat, ator­gat per l'ICANN la nit del 15 a 16 de setem­bre del 2005 per englo­bar les pàgines amb referències a la llen­gua i la cul­tura cata­la­nes ha acon­se­guit segui­dors arreu d'Europa. Es tracta de cul­tu­res i llengües que, com la cata­lana, no dis­po­sen d'un estat propi o no tenen l'esta­tus de ter­ri­tori depen­dent reco­ne­gut per l'ONU i, per tant, segons la nor­ma­tiva vigent, no poden acce­dir a un domini de dues lle­tres. 

L'èxit de la ini­ci­a­tiva cata­lana, que rau en bona part en la renúncia a la demanda d'un domini ter­ri­to­rial de dues lle­tres per pas­sar a dema­nar un de tres lle­tres que englobés una cul­tura ha estat imi­tat en diver­sos racons d'Europa. Així, exis­teix actu­al­ment ini­ci­a­ti­ves que, seguint l'exem­ple català, dema­nen domini propi per a naci­ons com Escòcia (.sco), Gal·les (.cym) o el País Basc (.eus).

La importància del pre­ce­dent català és cab­dal per a tot aquest movi­ment, així l'Asso­ci­ació pun­tu­eus, enti­tat que defensa un domini específic per a la llen­gua i cul­tura bas­ques va néixer, pre­ci­sa­ment, gràcies a la con­se­cució del .cat. "L'obtenció del domini català va ser el nos­tre punt de par­tida", asse­gura Iratxe Esna­ola, coor­di­na­dora del pro­jecte basc, que reco­neix que gràcies a la ini­ci­a­tiva cata­lana, "el camí ja estava dis­se­nyat i només vam haver de començar a cami­nar". Del mateix parer és Camilo Regueiro, vice­pre­si­dent de l'Asso­ci­ació Pun­to­gal que reclama l'accep­tació d'un domini .gal per a la cul­tura gallega: "Tot i que des de l'any 98 hi havia ini­ci­a­ti­ves a favor d'un domini propi, l'obtenció del .cat va demos­trar que era pos­si­ble acon­se­guir un domini per a la nos­tra llen­gua i cul­tura".

El peri­o­dista Saül Gor­di­llo, autor de Nació.cat, lli­bre en el que explica tot el procés d'obtenció del domini .cat, valora com un "èxit" que el .cat hagi fet escola. "Els cata­lans estàvem a Inter­net dins del con­text de l'Estat i amb el nou domini hem pas­sat a estar en un con­text inter­na­ci­o­nal i això fa que es valori com a exem­ple a seguir", asse­gura. L'exem­ple també ha estat seguit pels defen­sors del lleonès -vari­ant de l'astur­lleonès par­lada a Lleó- que també tenen la seva demanda, el .lli: "Els cata­lans van ser pio­ners en tro­bar noves fórmu­les per donar suport a la llen­gua i la cul­tura", asse­gura Abel Pardo, un dels pro­mo­tors de la ini­ci­a­tiva. 

Obrir la caixa dels trons

Esclar que l'ober­tura pro­pi­ci­ada per la con­se­cució del .cat ha ser­vit, en certa manera, per "obrir la caixa dels trons", en afir­mació de Gor­di­llo, ja que ha pos­si­bi­li­tat que qual­se­vol enti­tat pugui optar a tenir el seu domini propi. Així per exem­ple, i en l'àmbit cul­tu­ral català, ja han apa­re­gut peti­ci­ons de domi­nis .val i .bal, des­ti­nats res­pec­ti­va­ment a repre­sen­tar la llen­gua i cul­tura valen­ci­ana i balear des d'una òptica nega­ci­o­nista de la uni­tat de la llen­gua. 

En un altre àmbit, les ciu­tats han pres també la ini­ci­a­tiva, amb peti­ci­ons de domi­nis .nyc per a Nova York, .ber­lin i .ham­burg per a aques­tes ciu­tats ale­ma­nyes, .paris per a la capi­tal fran­cesa i també un .bcn per a Bar­ce­lona. Aquest últim cas, aus­pi­ciat per l'Ajun­ta­ment, s'ha vist esquit­xat per la poli­tit­zació que supo­sa­ria la con­se­cució d'un domini d'aques­tes carac­terísti­ques si aquest s'uti­litza, tal i com demana el Par­tit Popu­lar, per ban­de­jar el .cat.

Saül Gor­di­llo con­si­dera que "cal estar con­tents d'haver estat els que hem obert la porta", al temps que afirma que "no podem negar per als altres el que hem acon­se­guit per a nosal­tres". En aquest sen­tit con­si­dera que no "ens podem negar a que algú vul­gui un .val, perquè en tot cas els que com­par­tim i defen­sem l'àmbit lingüístic català uti­lit­za­rem el .cat". De tota manera, recorda que el domini.cat "no vol dir inde­pen­den­tisme", ja que només fa referència a un àmbit lingüístic i cul­tu­ral.

En tot cas, és un fet que la pos­si­bi­li­tat d'acon­se­guir un domini propi ha espe­ro­nat tota mena de peti­ci­ons. Així, a més de les ja esmen­ta­des, exis­tei­xen també cam­pa­nyes en favor d'un .bzh per a Bre­ta­nya, un .ker per a la cul­tura de Cor­nu­a­lles, un .and per Anda­lu­sia, un .frl per als fri­sons, un .ven per als venets, i fins i tot hi ha qui demana un .eng per sin­gu­la­rit­zar les pàgines angle­ses, actu­al­ment sota el domini .uk comú a tot Gran Bre­ta­nya. Fora dels domini de tres lle­tres també hi ha qui demana un .vl per a Flan­des o, fora d'Europa, un .que­bec per a aquesta part del Canadà.

Fre als nous domi­nis
Però tots aquests esforços per acon­se­guir nous domi­nis a inter­net que per­me­tin sin­gu­la­rit­zar un deter­mi­nat tipus de pàgines o bé aque­lles que fan referència a una llen­gua o una cul­tura deter­mi­nada es veuen fre­na­des per l'ICANN, (Inter­net Cor­po­ra­tion for Assig­ned Names and Num­bers o Cor­po­ració d'Inter­net per a l'assig­nació de noms i nom­bres), que, segons apunta la basca Iratxe Esna­ola, "ha ajor­nat diver­ses vega­des els ter­mi­nis per pren­dre en con­si­de­ració nous domi­nis". Aquest fet, segons el gallec Camilo Regueiro "ralen­titza la mobi­lit­zació en favor d'un domini con­cret, ja que no es poden fer cam­pa­nyes o dema­nar col·labo­ra­ci­ons quan no hi ha un calen­dari precís o aquest ha estat modi­fi­cat diver­ses vega­des".

Tot i que l'ICANN és una enti­tat inde­pen­dent està sota la influència al govern dels Estats Units i l'entrada del nou exe­cu­tiu d'Obama pot haver retar­dat encara més les deci­si­ons, ja que, segons apunt Gor­di­llo, l'ICANN "estu­dia fer una gestió pura­ment comer­cial dels domi­nis, però encara no s'ha aca­bat de pren­dre la decisió". Tot i això no sem­bla pos­si­ble una total libe­ra­lit­zació dels domi­nis, ja que com defensa Camilo Regueiro, "cal que hi hagi unes regles i unes garan­ties que qual­se­vol sol·lici­tud té els seus motius i la seva infra­es­truc­tura tècnica per tirar enda­vant".

Giro­nins de Gibral­tar i astu­ri­ans de la Samoa Ame­ri­cana

Cas apart és el que passa quan la manca d'un domini propi espe­rona la ima­gi­nació. Tant és així que a Girona és freqüent l'ús del domini .gi, cor­res­po­nent a Gibral­tar. L'uti­lit­zen, entre d'altres, el mateix ajun­ta­ment de la ciu­tat i la cam­bra de comerç. Un cas simi­lar passa a Astúries, on tot i que exis­teix una cam­pa­nya, ara atu­rada, a favor d'un domini .ast, té força èxit el domini .as, domini d'àmbit ter­ri­to­rial cor­res­po­nent a la Samoa Ame­ri­cana (Ame­ri­can Samoa). Algu­nes enti­tats i par­ti­cu­lars astu­ri­ans apro­fi­ten aquest .as per fer-lo pas­sar com a propi. També és pos­si­ble tro­bar pàgines web de Bis­caia que uti­lit­zen el .biz, des­ti­nat en teo­ria a pàgines rela­ci­o­na­des amb el món dels nego­cis. I encara cal men­ci­o­nar el domini .tk, cor­res­po­nent a l'arxipèlag neo­ze­landés de Toke­lau, que ofe­reix domi­nis gratuïts a canvi de publi­ci­tat i que, fins l'arri­bada del .cat, era uti­lit­zat per mol­tes webs cata­la­nes com a via per evi­tar uti­lit­zar el ter­ri­to­rial .es o el genèric .com


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.