Societat

Un terrassenc víctima d'una estafa de 20 milions de dòlars

Hauria comprat bonus falsos suposadament emesos per la Reserva Federal dels Estats Units d'Amèrica l'any 1934

Els Mos­sos d'Esqua­dra han detec­tat una xarxa que es dedica a esta­far empre­sa­ris asse­gu­rant-los que pose­ei­xen mone­des, bit­llets i bonus eme­sos per la Reserva Fede­ral dels Estats Units l'any 1934. Els esta­fa­dors els venen male­tins supo­sa­da­ment plens d'aquests dólars afir­mant que podran cobrar-los a les enti­tats bancàries.

Els agents de la Poli­cia de la Gene­ra­li­tat han inter­cep­tat tres male­tins que con­te­nien bonus, bit­llets i moneda fal­si­fi­cada per valor de setze bili­ons cinc-cents vui­tanta mil mili­ons de dòlars. Els male­tins amb la moneda fal­si­fi­cada han estat recu­pe­rats quan inten­ta­ven ser cobrats per part del repre­sen­tant d'una empresa dedi­cada a rea­lit­zar grans ope­ra­ci­ons comer­ci­als.

La inves­ti­gació es va ini­ciar a finals dels mes de març de 2009 quan un dels inves­ti­gats, un veí de Ter­rassa de 60 anys, es va adreçar a dife­rents enti­tats bancàries de Ter­rassa i Bar­ce­lona per tal d'infor­mar-se i cobrar una sèrie de bonus per un valor de 20 mili­ons de dòlars.

Poste­ri­or­ment, els matei­xos inves­ti­ga­dors van loca­lit­zar un empre­sari de Mar­be­lla, de 57 anys, que dis­po­sava de dos male­tins més. L'indi­vidu va expli­car que la per­sona amb qui havia con­tac­tat li havia asse­gu­rat que a l'inte­rior d'un dels male­tins hi havia 16 bili­ons de dòlars men­tre que l'altre con­te­nia fins a 1'5 tri­li­ons de dòlars.

Final­ment va resul­tar que tot i que un dels male­tins efec­ti­va­ment con­te­nia 16 bili­ons de dòlars en diver­sos tipus de paper moneda, tots ells fal­si­fi­cats, l'altre només con­te­nia car­to­li­nes de color blau, tot i que l'empre­sari ho des­co­nei­xia perquè ni tan sols l'havia obert per com­pro­var el seu con­tin­gut.

Aques­tes dues per­so­nes, que en un prin­cipi no havien sos­pi­tat estar sent vícti­mes d'una estafa, actu­a­ven en nom d'un empre­sari anglès ubi­cat a Eivissa. Aquest home havia adqui­rit els male­tins als esta­fa­dors a través mit­jançant uns inter­me­di­a­ris ori­gi­na­ris de Manila.

L'estafa de Mor­gent­haus

Aquest és el nom que se li ha donat a l'ope­ració, ja que els esta­fa­dors asse­gu­ren que els bonus, bit­llets i mone­des daten del 1934, any en que el Secre­tari del Tre­sor dels EUA era Henry Mor­gent­haus.

Els esta­fa­dors es posen en con­tacte amb les seves vícti­mes amb una posada en escena molt acu­rada i estu­di­ada i majo­ritària­ment bus­quen empre­sa­ris amb impor­tant liqui­desa econòmica.

Asse­gu­ren a les vícti­mes que dis­po­sen de docu­ments i valors de la Reserva Fede­ral dels Estats Units d'Amèrica cor­res­po­nents a l'any 1934, pre­sump­ta­ment loca­lit­zats a l'inte­rior d'unes cai­xes que van ser envi­a­des a zones pro­pe­res al Japó a finals de la II Guerra Mun­dial.

Els esta­fa­dors entre­guen els male­tins a les seves vícti­mes a canvi de grans sumes de diners. Les vícti­mes les adqui­rei­xen con­vençuts que aques­tes con­te­nen impor­tants quan­ti­tats de dòlars en bonus i bit­llets de cen­te­nars de milers d'euros dels anys 30 que podran aca­bar cobrant, encara que no sigui en la seva tota­li­tat, en un període de temps no massa llunyà. El que des­co­nei­xen és que el depar­ta­ment del Tre­sor d'Amèrica mai va eme­tre valors d'aques­tes ele­va­des quan­ti­tats.

Les cai­xes estan per­fec­ta­ment ela­bo­ra­des i fins i tot els male­tins i el paper uti­lit­zat estan enve­llits per tal de donar un apa­rença creïble als esta­fats. Els male­tins i les cai­xes con­te­nen cer­ti­fi­cats de garan­tia, mone­des dau­ra­des, micro­films, bons i fal­sos bit­llets de 100.000 dolars, els quals només van ser eme­sos pel Tre­sor Ame­ricà per ús inter­ban­cari.

Els inves­ti­ga­dors sos­pi­ten que hi ha diver­sos empre­sa­ris arreu de Cata­lu­nya que poden ser vícti­mes d'aquesta estafa i que guar­den male­tins simi­lars a casa seva, con­vençuts que aquests tenen un ele­vat valor econòmic. És per aquest motiu que els mos­sos reco­ma­nen que totes aque­lles per­so­nes que s'hagin vist invo­lu­cra­des en un cas simi­lar el posin en conei­xe­ment de la Poli­cia de la Gene­ra­li­tat.

La inves­ti­gació con­ti­nua oberta i es tre­ba­lla per iden­ti­fi­car i dete­nir els res­pon­sa­bles d'aquesta estafa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.