Cues per la llet a granel

Compren més de 500 litres de llet en un dia a través de la màquina expenedora de Salt

La màquina expe­ne­dora de llet a gra­nel pas­teu­rit­zada ins­tal·lada a l'exte­rior del mer­cat de Salt és un èxit. Les pri­me­res 24 hores d'entrada en ser­vei va expen­dre 526 litres de llet. Ahir al matí fins i tot es van for­mar cues, sobre­tot entre les vuit i les deu, en què es van com­prar 150 litres de llet. A la tarda, en unes cinc hores, se'n van com­prar 750 litres, segons va expli­car Xavier Codina, un dels pro­mo­tors de la ini­ci­a­tiva. L'èxit ha des­bor­dat els matei­xos pro­mo­tors, la soci­e­tat de rama­ders de Camp­llong Via Láctea 2001 SLU, que ahir al matí va esgo­tar les ampo­lles i fins i tot la llet. Durant una bona estona mol­tes per­so­nes hau­rien com­prat llet però no ho van poder fer per falta d'ampo­lles. Algu­nes, però, van com­prar ampo­lles d'aigua per poder dis­po­sar d'un envàs per posar-hi la llet. Per­so­nes de dife­rents pobla­ci­ons del vol­tant es van des­plaçar fins a la màquina. Per­so­nes de Llorà, Bes­canó, Breda o Ver­ges, i fins i tot qua­tre per­so­nes de Bar­ce­lona que van fer una gestió a Mont­fullà i després van aca­bar d'arri­bar a Salt per com­prar llet direc­ta­ment del pro­duc­tor. El seu interès per adqui­rir aquest pro­ducte les va por­tar a com­prar ampo­lles d'aigua al super­mer­cat per omplir-les de llet. Un home resi­dent a Mallorca i que s'havia des­plaçat a visi­tar la família va dir que el seu interès per la llet era per afa­vo­rir el pagès, i que la reco­ma­na­ria als seus pares. A llarg de tot el matí diver­ses per­so­nes van interes­sar-se pel pro­ducte i el fun­ci­o­na­ment de la màquina. La majo­ria coin­ci­dien a valo­rar-ne la qua­li­tat.

Interès indus­trial

Amb tot, l'interès de les per­so­nes que havien anat fins a Salt no era només comer­cial, sinó que almenys en un cas també era indus­trial.

Res­pon­sa­bles de l'empresa Ripleg de Ripoll, que fa peces i dis­seny de maquinària del tipus de l'expe­ne­dora, van voler conèixer les pos­si­bi­li­tats de col·labo­ració amb la soci­e­tat de rama­ders. Actu­al­ment, segons van expli­car, fan els pro­to­tips per a una màquina expe­ne­dora de pa, encàrrec d'una empresa fran­cesa.

El procés de pasteurització

La normativa, a diferència d'altres països europeus, no permet vendre llet fresca i obliga que sigui pasteuritzada, com és el cas de la que subministra la màquina de Salt. La pasteurització consisteix a escalfar-la durant una estona, de manera que s'eliminin tots els microbis patògens i quasi tots els no patògens. També que s'aturi l'acidificació de la llet. Se sol fer escalfant la llet a 70º-75º C durant uns quinze segons. Als països del nord d'Europa és habitual prendre llet fresca. Allà és típica la imatge del repartidor que deixa cada matí una ampolla de llet a la porta de les cases. La llet de la màquina de Salt prové de la societat de Campllong, que té unes sis-centes vaques productores.

Targeta de prepagament

Una altra característica de la màquina és que facilitarà, a partir de la setmana vinent, targetes de prepagament que es podran utilitzar per comprar la llet. La targeta costarà 5 euros i es podrà recarregar a la mateixa màquina. Juntament amb l'aparell, es va instal·lar una càmera de vigilància per controlar possibles bretolades. En cas que això passés, es traslladaria la màquina a l'interior del mercat, segons va dir el president, Josep Berga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.