Societat

Haití es desespera

Els ciutadans ronden pels carrers sense saber on anar i comencen els saquejos als magatzems d'aliments de l'ONU. La destrucció de les poques infraestructures que hi havia al país dificulta la distribució de l'ajut internacional

“És difícil estar viu aquí.” Ho asse­gura des d'Haití, tres dies després del ter­ratrèmol, el peri­o­dista de la BBC a Haití, Carel Pedre. Un altre peri­o­dista, el nord-ame­ricà Ansel Herz, ha indi­cat que hi ha nens, ara orfes, que no han men­jat “en un, dos o tres dies” i que “no hi ha un esforç mas­siu visi­ble als car­rers”. Segons ha expli­cat el peri­o­dista, “no hi ha lloc on com­prar men­jar” i “és una situ­ació molt dura”.

La situ­ació és que milers de per­so­nes han pas­sat la ter­cera nit al ras després del ter­ratrèmol que ha des­truït més de 300.000 habi­tat­ges i que, tot i que tones d'ajuda huma­nitària ja han començat a arri­bar, la falta d'infra­es­truc­tu­res i xarxa de comu­ni­ca­ci­ons, suma­des a la inse­gu­re­tat, fan molt difícil el seu repar­ti­ment.

Difi­cul­tats per aju­dar
Con­cre­ta­ment, degut al fet que el port marítim ha que­dat ino­pe­ra­tiu, l'aire és l'única via d'entrada d'ajuda a l'illa. En aquest sen­tit, Cuba ha acor­dat amb els EUA que els avi­ons nord-ame­ri­cans amb reforços puguin sobre­vo­lar l'espai aeri cubà, per fer més ràpid el tra­jecte. Tan­ma­teix, només una de les pis­tes de l'aero­port està intacta, els apa­rells de con­tro per regu­lar el trànsit aeri estan mal­me­sos i els avi­ons car­re­gats d'ajuda huma­nitària ater­ren amb comp­ta­go­tes.

Els hai­ti­ans seguei­xen ron­dant pels car­rers amb por de tor­nar a entrar als edi­fi­cis i el por­ta­veu de la missió de les Naci­ons Uni­des, David Wim­hurst, ha aler­tat de que “la situ­ació és cada cop més tensa”. I és que cen­te­nars de per­so­nes han de fer cua per rebre aigua pota­ble, rac­ci­o­nada, ha expli­cat un enviat espe­cial de la BBC, Andy Gallac­her. De la mateixa manera, els ali­ments comen­cen a ser escas­sos. Gallac­her con­ti­nua expli­cant que "els hos­pi­tals estan des­bor­dats” i que fal­ten met­ges perquè “molts d'ells van morir en el ter­ratrèmol o estan bus­cant les seves famílies”.

La ràbia creix i comença el pillatge als magat­zems de l'ONU
Per tot això, Gallac­her ha aler­tat de que “fins ara, el sen­ti­ment gene­ral ha sigut de paciència, però la ràbia està crei­xent i la població se sent cada cop més frus­trada”. De fet, la por­ta­veu del Pro­grama d'Ali­ments de l'ONU, Emi­lia Case­lla, ha apun­tat que s'han produït pillat­ges als magat­zems de l'orga­nisme. El fotògraf de la revista Time, Shaul Schwartz, ha expli­cat que alguns car­rers estat tallats per ciu­ta­dans que han mun­tat bar­ri­ca­des aixe­ca­des amb runa i cadàvers. “Encaca no veiem cap ajuda estran­gera”, ha decla­rat la direc­tora de l'hotel Le Plaza, a Port-au-Prince. “Si l'ajuda no arriba aviat, això empit­jo­rarà”, ha aler­tat.

Segons la por­ta­veu de l'ONU “la gent està cada cop més furi­osa” i, degut al fet que la poli­cia hai­ti­ana pràcti­ca­ment ha des­a­pa­re­gut, la segu­re­tat depèn en gran mesura dels 3.000 sol­dats de la força inter­na­ci­o­nal. En aquest con­text, s'espera l'arri­bada aquest diven­dres dels més de 5.00 sol­dats nord-ame­ri­cans. De moment, ja ha arri­bat el por­ta­a­vi­ons ame­ricà Carl Vin­son a la costa i, segons el coman­dant de la flota, Ron Flan­ders, s'han enviat “dos helicòpters a Port-au-Prince car­re­gats amb ali­ments i sub­mi­nis­tra­ments mèdics”.

La Creu Roja ha comu­ni­cat que el número de morts pot arri­bar als 50.000. L'ONU, per la seva banda, ha asse­gu­rat que en alguns bar­ris de Port-au-Prince la des­trucció és del 50% i que també han resul­tat afec­ta­des greu­ment les pobla­ci­ons pro­pe­res a la capi­tal, com Car­re­four i Jac­mel.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.