I es van cantar caramelles

L'Alt Camp i la Conca viu la tradició de cantar cançons populars en la recta final de la Setmana Santa. Diferents grups corals mantenen viva aquesta tradició, que es proposa com a candidata a esdevenir patrimoni cultural immaterial

A Vila-rodona a on les cara­me­lles fa prop de vint anys que s'han recu­pe­rat, la tra­di­ci­o­nal can­tada de cançons popu­lars pels car­rers de la vila es va dur a terme el Dis­sabte Sant a la zona de l'ajun­ta­ment i el Casal, men­tre que el diu­menge al mig­dia els can­tai­res es van des­plaçar per dife­rents car­rers del nucli antic per fer sen­tir les seves veus. Els can­tai­res de la coral de Vila-rodona també es van apro­par al cen­tre de dia a on van can­tar les cançons popu­lars del seu reper­tori, com Ento­nem un bell cant , El vell pes­ca­dor, o A la plaça hi ha sar­da­nes. El grup d'infants van inter­pre­tar La gra­no­teta verda i El tirolès.

Per la seva banda, la can­tada de cara­me­lles a Vim­bodí i Poblet, muni­cipi a on aquesta tra­dició popu­lar ha com­plert vint-i-sis anys, es va dur a terme el Dis­sabte Sant dia 11 d'abril amb l'actu­ació dels cara­me­llis­tes -inte­grants de la Coral Veu de la Terra de Vim­bodí- a l'inte­rior del Casal d'Avis. La pluja va obli­gar a fer l'acti­vi­tat sota cobert, tot i que després els can­tai­res es van atre­vir a sor­tir a ofe­rir les cançons del seu reper­tori pels car­rers del muni­cipi.

Aquest diu­menge, més

La coral vim­bo­di­nenca tor­narà a can­tar les cara­me­lles per diver­sos indrets del terme, i també al mones­tir de Poblet, aquest diu­menge 19 d'abril per aca­bar amb un dinar de ger­ma­nor.

Patri­moni cul­tu­ral

D'altra banda, cal des­ta­car que el pas­sat diu­menge 12 d'abril les cara­me­lles s'han con­ver­tit en can­di­da­tes a esde­ve­nir un dels deu tre­sors del patri­moni cul­tu­ral imma­te­rial de Cata­lu­nya i Andorra, d'acord amb la ini­ci­a­tiva impul­sada per l'orga­nit­zació Capi­tal de la Cul­tura Cata­lana (www.​ccc.​cat). al imma­te­rial de Cata­lu­nya i Andorra jun­ta­ment amb la tra­dició de fer cas­tells molt arre­lada a la capi­tal de l'Alt Camp.