Societat

El càncer és classista

Ciència

El càncer és clas­sista. Dit d’una altra manera: l’índex de mor­ta­li­tat per malal­ties oncològiques és sig­ni­fi­ca­ti­va­ment més alt entre les per­so­nes dels nivells soci­o­e­conòmics més bai­xos en com­pa­ració amb les de nivells alts. Aquesta rea­li­tat és cone­guda des de fa temps en mol­tes parts del món, però ara ha estat rati­fi­cada per un estudi d’experts de l’Agència de Salut Pública de Bar­ce­lona (ASPB) que publica la revista BMC Public Health en l’edició del gener d’aquest any.
La inves­ti­gació ana­litza la mor­ta­li­tat a la ciu­tat de Bar­ce­lona entre el 1991 i el 2003, i entre les seves con­clu­si­ons des­taca que, “durant el període estu­diat, les desi­gual­tats no han aug­men­tat; una dada impor­tant si es recorda que en mol­tes parts del món estan crei­xent de manera sig­ni­fi­ca­tiva”, ha expli­cat a l’AVUI Rosa Puig­pinós, del ser­vei d’infor­mació sanitària de l’ASPB i pri­mera autora de l’estudi.

Les desi­gual­tats més grans s’obser­ven entre els homes de nivell edu­ca­tiu més baix i, en menor mesura, entre les dones. Així, per exem­ple, la mor­ta­li­tat per càncers de laringe, estómac, boca i faringe és tres vega­des més alta en homes del nivell edu­ca­tiu més baix que entre els homes de nivell edu­ca­tiu alt. Dit d’una altra manera, per cada 10 morts per càncer de laringe en homes de nivell edu­ca­tiu alt moren 32 homes de nivell edu­ca­tiu baix (vegeu gràfic).

Seguint el rànquing de desi­gual­tats, “els homes de nivell més baix moren dues vega­des més per càncer de pulmó i fetge que els homes de nivell edu­ca­tiu alt”, explica Rosa Puig­pinós. Cal expli­car que, a falta de dades con­cre­tes sobre el nivell soci­o­e­conòmic dels ciu­ta­dans, aquest tipus d’estu­dis uti­lit­zen el nivell d’estu­dis com a indi­ca­dor que més s’hi apro­xima.

Per al con­junt de càncers, la mor­ta­li­tat entre els homes del nivell edu­ca­tiu més baix és 1,5 vega­des més alta que entre els homes de nivell alt.

En dones, aquest estudi detecta desi­gual­tats en el càncer de coll d’úter (3 a 1), fetge (2 a 1) i vesícula biliar (2 a 1). Ana­lit­zant el con­junt de càncers, però, la desi­gual­tat entre dones és estadísti­ca­ment insig­ni­fi­cant. 

Els inves­ti­ga­dors de l’ASPB han ana­lit­zat les dades de mor­ta­li­tat en qua­tre períodes (1992-94, 1995-97, 1998-2000 i 2001-03). La tendència gene­ral que s’observa en aquest apar­tat és a una esta­bi­lit­zació o fins i tot una petita reducció de les desi­gual­tats, tant en homes com en dones, explica Rosa Puig­pinós.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.