Societat

Catalunya és el segon territori de l'Estat amb més punts negres de contaminació, després d'Euskadi

Medi ambient

Cata­lu­nya és el segon ter­ri­tori de l'Estat amb més punts negres de con­ta­mi­nació, amb un total de 18, per dar­rere del País Basc, que en té 25. Així ho indica el mapa de punts negres ela­bo­rat per Gre­en­pe­ace en el seu informe Con­ta­mi­nació a Espa­nya, que s'ha pre­sen­tat avui.
Dels 18 punts negres, 12 estan situ­ats a Tar­ra­gona, que és "el pol indus­trial més gran" de l'Estat i on s'ubica una gran part de la indústria del clor. A més, l'informe cita impor­tants cen­tres pro­duc­tius del sec­tor químic, a Mar­to­rell i Man­resa per exem­ple, i del sec­tor de la metal·lúrgia, a Cas­tell­bis­bal.

Els res­pon­sa­bles de Gre­en­pe­ace han lamen­tat també que el sec­tor de la inci­ne­ració esti­gui "tan implan­tat" al ter­ri­tori català, ja que és el que compta amb més inci­ne­ra­do­res, amb un total de cinc, té l'única planta "que crema resi­dus tòxics i peri­llo­sos", a Cons­tantí.

A més, l'informe asse­nyala que hi ha dues cimen­te­res on s'inci­ne­ren resi­dus, una tècnica que pro­voca "seri­o­sos pro­ble­mes" ambi­en­tals. Altres punts de con­ta­mi­nació, segons Gre­en­pe­ace, són les dues refi­ne­ries que hi ha a Tar­ra­gona i les "úniques" tres pla­ta­for­mes d'extracció de cru, que estan davant del delta de l'Ebre.

Els res­pon­sa­bles
Gre­en­pe­ace ini­cia avui a Bar­ce­lona la cam­pa­nya Qui con­ta­mina?, que durà un dels seus vai­xells a recórrer la costa espa­nyola asse­nya­lant els prin­ci­pals res­pon­sa­bles de la con­ta­mi­nació a Espa­nya.

L'orga­nit­zació informa que la indústria espa­nyola reco­neix l'abo­ca­ment d'1.219.709 tones de con­ta­mi­nants anu­als a l'aigua, en referència a 44 dels milers de substàncies peri­llo­ses que exis­tei­xen. La con­ta­mi­nació atmosfèrica pro­voca a Espa­nya 16.000 morts pre­ma­tu­res a l'any, segons dades del minis­teri de Medi Ambi­ent, han recor­dat des de Gre­en­pe­ace.

L'estudi de l'enti­tat eco­lo­gista se cen­tra en els tres sec­tors que més con­tri­bu­ei­xen a la con­ta­mi­nació, ja que, segons dades de l'Agència Euro­pea del Medi ambi­ent, un 41,4% de la con­ta­mi­nació de sòls es deu a la pro­ducció indus­trial; un 15,2%, als abo­ca­ments i el trac­ta­ment de resi­dus urbans, i un 14,1%, als hidro­car­burs.

Substàncies can­cerígenes
Pel que fa als abo­ca­ments indus­tri­als, l'informe asse­gura que gai­rebé qua­tre mili­ons de tre­ba­lla­dors espa­nyols estan expo­sats a substàncies can­cerígenes i s'estima que uns 4.000 moren anu­al­ment per l'expo­sició a substàncies químiques, uns 36.000 més emma­lal­tei­xen i 18.000 sofrei­xen acci­dents labo­rals, segons l'informe de l'Ins­ti­tut Sin­di­cal de Tre­ball, Ambi­ent i Salut.

En aquest con­text, l'orga­nit­zació con­si­dera que el model de gestió de resi­dus és "un fracàs" i des­taca que la inci­ne­ració i l'ús de cimen­te­res són dues fonts de con­ta­mi­nació impor­tants.

En com­pa­ració amb altres països euro­peus, alguns dels casos de con­ta­mi­nació que es donen a l'Estat "se situen entre els més greus del pla­neta". Entre ells, Gre­en­pe­ace ha situat els abo­ca­ments al riu Ebre a Flix i la con­ta­mi­nació per hidro­car­burs a la badia d'Alge­si­res.

L'orga­nit­zació creu que aquesta situ­ació es podria solu­ci­o­nar "si les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques no fos­sin tan per­mis­si­ves amb els qui con­ta­mi­nen i apli­ques­sin els con­trols mar­cats per la llei".

Per tot això, ha recla­mat la cre­ació d'una agència de con­trol de la con­ta­mi­nació per garan­tir el com­pli­ment de les lleis i el canvi del model de gestió dels resi­dus, "que ni ama­gui les escom­bra­ries, ni les cremi", i va apos­tar pel model de "residu zero", que exi­geix als fabri­ca­dors assu­mir el cost de la reco­llida i l'eli­mi­nació segura dels seus resi­dus i a apos­tar per la reu­ti­lit­zació i el reci­clatge.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.