Societat

Bolets a dojo

Aquest any hi haurà una de les millors collites dels darrers 15 anys, de fins a 70 quilos per hectàrea

Lideratge de la Catalunya central i el Pirineu tot just iniciada la campanya

Cata­lu­nya està en plena tem­po­rada de bolets, i pos­si­ble­ment aquesta serà una de les millors cam­pa­nyes dels dar­rers 15 anys, segons les pre­vi­si­ons del Cen­tre Tec­nològic Fores­tal de Cata­lu­nya (CTFC).

L'estudi per a aquesta tem­po­rada pre­veu una pro­ducció de 55 a 70 qui­los de bolets per hectàrea, quan la mit­jana dels bos­cos cata­lans és de 44 qui­los. El 2009, però, la collita va ser supe­rior i es van asso­lir els 90 qui­los per hectàrea.

Les dades estadísti­ques del CTFC situen les comar­ques cen­trals i con­cre­ta­ment les del Ber­guedà, el Sol­sonès i el Ripollès com les capi­tals dels bolets, per l'alt índex de pro­ducció i gran la vari­e­tat d'espècies que s'hi fan.

Al Piri­neu, sobre­tot al llei­datà, no ha estat fins ara –sobre­tot gràcies a les plu­ges del pont del Pilar– que s'han asso­lit uns índexs ele­vats de gene­ració de bolets, ja que els mesos d'agost i setem­bre van ser molt secs, segons ha expli­cat a aquest diari el micòleg i tècnic del CTFC Juan Martínez.

A més, en aques­tes comar­ques més sep­ten­tri­o­nals hi ha el risc immi­nent de glaçades i tem­pe­ra­tu­res bai­xes, que esguer­ra­rien en pocs dies aquesta bole­tada que surt i sor­tirà arran del pont del Pilar. I és que els bolets volen humi­tat, poc vent i encara menys fred, però tam­poc un excés de calor.

El rovelló és un dels bolets estel·lars d'aquesta afició, i aquest any es pre­veu que n'hi hagi de 3 a 5 qui­los per hectàrea.

Ho saben bé els experts del mer­cat de Cal Rosal, a Olvan (Ber­guedà), un dels més tra­di­ci­o­nals de Cata­lu­nya i que obre cada dia de l'1 de setem­bre al 30 de novem­bre. “Fa dues set­ma­nes no n'hi havia gai­res i en veníem una bona colla, però des de fa una set­mana se'n tro­ben molts i ha estat una invasió”, expli­cava Lluïsa Vilalta a la seva parada. Un veí de Cal Rosal va voler par­ti­ci­par en la con­versa i va afir­mar que “ara, fins i tot els més novells en tro­ben”, ja que al Ber­guedà els ha plo­gut força en dues set­ma­nes i ara ha escla­tat la presència de bolets al bosc. Va afe­gir-hi que “ara cor­ren més els bole­tai­res que els bolets”, com a queixa que en molts casos no els dei­xen ni créixer.

A les para­des, per tant, no estan gaire con­tents. “Entre la crisi, els bole­tai­res en massa que van al bosc i que se'n tro­ben molts, no fem calaix”, afir­mava l'Aurora en una altra parada de bolets.

De tot i en cai­xes de mig quilo o quilo i ja tallats i nets. L'allau de pro­ducció, per tant, també els per­ju­dica en el preu, ja que com més se'n tro­ben més en baixa la cotit­zació.

L'Àngels, de la parada Bolets-Piri­neus, situ­ava gai­rebé en 10 euros la diferència de preus dels rove­llons d'una set­mana a l'altra. Sort que algu­nes espècies, com ara els ceps o surenys, que són molt valo­rats, man­te­nen preus més alts i més ren­di­bles per als comer­ci­ants.

Motor turístic

A Cal Rosal van a bus­car els bolets a bosc o els com­pren. Rove­llons, cama­grocs, lle­ne­gues, trom­pe­tes de la mort... El mer­cat, que inclou para­des amb pro­duc­tes gas­tronòmics i arte­sa­nals de la comarca, es com­ple­menta amb acti­vi­tats lúdiques cada diu­menge. El boom bole­taire, en part gràcies a un pro­grama de TV3, s'ha con­ver­tit en un dels motors turístics del Piri­neu i la Cata­lu­nya cen­tral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.