Medi ambient

La incineració dels residus a les cimenteres

Fang de lloances i pors

Lafarge de Montcada fa cinc mesos que utilitza els llots de depuradora com a combustible i en ressalta els beneficis

La Plataforma Antiincineració denuncia la complicitat de les administracions amb les cimenteres malgrat el rebuig social i de l'àmbit científic

L'ACA i la patronal del ciment, van pactar que la incineració es farà, com a mínim, el 2016

Des del 23 juny d'aquest any la cimen­tera Lafarge de Mont­cada està inci­ne­rant els fangs asse­cats de depu­ra­dora com a com­bus­ti­ble a les seves ins­tal·laci­ons. Valo­rit­zació de resi­dus, se'n diu tècni­ca­ment. En només cinc mesos, els res­pon­sa­bles de la planta mont­ca­denca en res­sal­ten els bene­fi­cis. Bàsica­ment tres: medi­am­bi­en­tals, soci­als i empre­sa­ri­als. Pels veïns de Mont­cada agru­pats a l'entorn de la Pla­ta­forma Antiin­ci­ne­ració, la valo­rit­zació és una manera de “dis­fres­sar” la inci­ne­ració de resi­dus, una pràctica que con­si­de­ren que posa en perill la vida de la ciu­ta­da­nia. L'ús que se'n fa, d'aquest residu és, per alguns, un resul­tat llo­a­ble i, pels altres, una font que genera pors.

Lafarge va ini­ciar el 2006 els tràmits davant la Gene­ra­li­tat per acon­se­guir l'auto­rit­zació ambi­en­tal inte­grada que li per­metés uti­lit­zar bio­massa –en el cas de Lafarge, els llots de depu­ra­dora– com a com­bus­ti­ble alter­na­tiu al coc de petroli. L'auto­rit­zació es va con­ce­dir l'abril del 2008 i fins el maig d'aquest any s'han adap­tat les ins­tal·laci­ons de la fàbrica per poder ini­ciar la valo­rit­zació. I després de cinc mesos, el direc­tor de la planta de Lafarge de Mont­cada, Vicente Pedro, en fa una valo­ració “molt posi­tiva” perquè ja s'ha subs­tituït un 15% del com­bus­ti­ble fòssil per fang de depu­ra­dora. Per al 2011, ja s'asso­lirà el 20%, que és el que fixa el con­veni entre les cimen­te­res i la Gene­ra­li­tat. Pedro recorda que amb la valo­rit­zació s'evita dur els fangs de depu­ra­dora als abo­ca­dors, es redu­ei­xen les emis­si­ons de CO2 i es millora el fac­tor com­pe­ti­tiu de les cimen­te­res.

I és que, a més d'estal­viar-se el 20% del cost del coc de petroli, les cimen­te­res reben 5 euros per cada tona de fang que inci­ne­ren i 5 euros més per tona pel trans­port –un preu que pot arri­bar als 18 euros si els llots vénen de les depu­ra­do­res de Vic i Banyo­les–. Fins ara, les empre­ses ges­to­res dels fangs de depu­ra­dora paga­ven entre 40 i 60 euros per dur els llots a un abo­ca­dor. Mont­cada rep, majo­ritària­ment, el fang que genera la depu­ra­dora del Besòs –situ­ada sota la plaça del Fòrum de Bar­ce­lona–. La planta de Lafarge a Mont­cada neces­sita cada dia unes 80 tones de fang de depu­ra­dora. El seu direc­tor diu que la con­tra­pres­tació econòmica que reben “no té una ren­di­bi­li­tat directa” però que hi ha l'objec­tiu de “ser com­pe­ti­tius a llarg ter­mini”, després d'una inversió ini­cial d'1,5 mili­ons.

Els par­ti­da­ris de no fer-ho

Al mateix temps que les cimen­te­res i les admi­nis­tra­ci­ons posa­ven fil a l'agu­lla a la inci­ne­ració de resi­dus a les fàbri­ques de ciment, els veïns de Mont­cada con­tra­ris a aquest pro­jecte es van aglu­ti­nar en la Pla­ta­forma Antiin­ci­ne­ració. Recent­ment, els repre­sen­tants de Mont­cada han par­ti­ci­pat a les sego­nes jor­na­des de la Coor­di­na­dora Esta­tal Con­tra la Inci­ne­ració de Resi­dus a les Cimen­te­res, cele­bra­des a Toledo. De la tro­bada en va sor­tir la denúncia sobre “la com­pli­ci­tat dels par­tits polítics, les admi­nis­tra­ci­ons de l'Estat i de les comu­ni­tats autònomes, que, mal­grat el rebuig social i de l'opinió de la comu­ni­tat científica, han cedit a les pres­si­ons de les mul­ti­na­ci­o­nals cimen­te­res”. La Coor­di­na­dora vol l'era­di­cació de la inci­ne­ració de resi­dus a les cimen­te­res i alhora reclama que les admi­nis­tra­ci­ons desen­vo­lu­pin alter­na­ti­ves per al trac­ta­ment i la gestió de resi­dus que no inclo­guin la inci­ne­ració. El col·lec­tiu opo­si­tor també exi­geix un com­promís dels par­tits polítics de rebuig a la inci­ne­ració de resi­dus a les cimen­te­res. Segons la Pla­ta­forma, la inci­ne­ració “és la forma més insos­te­ni­ble i peri­llosa de trac­tar els resi­dus perquè no els eli­mina, només els trans­forma i dis­persa, gene­rant emis­si­ons con­ta­mi­nants i tòxiques”. I asse­gura que les emis­si­ons “incom­plei­xen els com­pro­mi­sos i reco­ma­na­ci­ons” euro­pees i mun­di­als. En aquest sen­tit, Oriol Soler, gerent de l'empresa Metro­fang –on es fa l'asse­cat del fang– asse­gura que es tracta d'un residu “d'ori­gen urbà, amb molt poca presència indus­trial i amb una baixíssima presència de metalls pesants”.

Com a mínim, sis anys més

La valo­rit­zació de resi­dus a les cimen­te­res es farà, com a mínim, el novem­bre del 2016, segons consta en el con­veni marc entre l'Agència Cata­lana de l'Aigua i l'Agru­pació de Fabri­cants de Ciment de Cata­lu­nya –Ciment Català–. Arri­bats a aquesta data, el con­veni es pot pror­ro­gar per mutu acord. Pre­ci­sa­ment, la patro­nal del sec­tor asse­gura que, amb la subs­ti­tució dels com­bus­ti­bles fòssils per bio­massa –fang de depu­ra­dora, marro de cafè, fusta i poda, i gli­ce­ri­nes–, s'evi­tarà l'emissió d'un mínim d'1 milió de tones de CO2 fins el 2015.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.