Societat

Ensenyament alenteix la creació de nous instituts escola públics

CiU decideix reduir dràsticament la vintena de centres programats per al curs vinent

La raó argumentada és la falta de desenvolupament de la llei d'educació

La implan­tació de cen­tres públics que ofe­rei­xen tota l'edu­cació obli­gatòria, els ano­me­nats ins­ti­tuts escola, s'alen­tirà sig­ni­fi­ca­ti­va­ment, ja que el govern de CiU reduirà dràsti­ca­ment la pre­visió del tri­par­tit de posar en marxa una vin­tena de nous cen­tres el pròxim curs, que s'afe­gi­rien als onze ins­ti­tuts escola ja en fun­ci­o­na­ment.

La raó argu­men­tada és el fet que no s'ha des­ple­gat l'apar­tat de la LEC, la llei d'edu­cació que CiU va con­sen­suar amb l'ante­rior titu­lar del depar­ta­ment –el soci­a­lista Ernest Mara­gall–, que fa referència als ins­ti­tuts escola. Això es tra­du­eix, segons les fonts con­sul­ta­des, en una inde­ter­mi­nació de la per­so­na­li­tat i del règim jurídic d'aquests cen­tres fusi­o­nats. També es reco­nei­xen casos, menys freqüents, en què la raó per ajor­nar l'ins­ti­tut escola és la falta de recur­sos econòmics.

Un dels pro­jec­tes d'ins­ti­tut escola para­lit­zat per qüesti­ons de diners era el de Navàs, que final­ment sí que tirarà enda­vant gràcies a l'acord entre l'Ajun­ta­ment i el depar­ta­ment. En la reunió de dime­cres entre l'alcalde del muni­cipi, Josep Oliva, i la con­se­llera d'Ense­nya­ment, Irene Rigau, es va acor­dar que el con­sis­tori cedirà un edi­fici per ubi­car-hi l'ins­ti­tut escola, i el depar­ta­ment farà un “esforç econòmic” per dotar-lo de la plan­ti­lla necessària.

Els pares afec­tats de Navàs van asse­gu­rar a l'ACN: “No ens han donat res; ens havien tret una cosa que era nos­tra perquè se'ns havia promès i ara ens la tor­nen”. Per la seva banda, l'alcalde va des­men­tir pres­si­ons del cen­tre con­cer­tat del muni­cipi i el fet que estigués impli­cat en la para­lit­zació de l'ins­ti­tut escola. En aquest sen­tit, segons algu­nes fonts se sos­pita que dar­rere de la decisió gene­ral del govern de CiU hi ha la pro­tecció dels cen­tres con­cer­tats i pri­vats, que basen part del seu atrac­tiu en el fet que els menors poden cur­sar tot l'ense­nya­ment obli­ga­tori, dels 3 als 16 anys, sota el parai­gua del mateix pro­jecte edu­ca­tiu.

En canvi, la posada en marxa d'un altre ins­ti­tut escola, el Pere IV de Bar­ce­lona, que també estava pro­gra­mada per al pròxim curs, no s'ajus­tarà al que s'havia pre­vist. L'ins­ti­tut, que encara està en obres, començarà a fun­ci­o­nar al setem­bre, però des­vin­cu­lat de l'escola Pere IV. Les famílies van rebre la noti­fi­cació fa quinze dies i se sen­ten dece­bu­des amb el canvi de plans. “Ente­nem que hi ha un nou govern, però estàvem molt engres­cats amb el pro­jecte edu­ca­tiu de l'ins­ti­tut escola”, van expli­car.

Universitats retallarà màsters i reprogramarà carreres

El secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, va avançar ahir a Lleida que el govern retallarà màsters i que també negociarà amb les universitats catalanes una racionalització de les titulacions per evitar duplicitats i per suplir les reduccions amb carreres compartides entre dues o més universitats.

Castellà va explicar que ara hi ha 500 màsters programats a Catalunya, que “és un excés”de titulacions. Per tant, va anunciar que prioritzarà les especialitzacions i exclusivitats de les universitats, com el cas de la UdL, que imparteix en solitari l'enginyeria agrònoma tot i l'interès de la UPC de tenir també aquest cicle superior. “A la resta, per reduir l'oferta, pensem en titulacions interuniversitàries”.

Antoni Castellà va emmarcar aquesta reprogramació en la retallada pressupostària i la racionalització d'“un sistema universitari català de qualitat, competitiu i que funciona molt bé”. També va assegurar que els rectors són conscients de les limitacions de recursos, però intentaran “que l'excel·lència es vegi al menys perjudicada possible”, va afegir.

El secretari d'Universitats també va parlar d'un nou model de finançament universitari i de negociar amb l'Estat un ajornament dels crèdits dels parcs científics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.