Societat

El català més vell compleix 40 anys

Enguany se celebren els quaranta anys de la descoberta del crani de l'home de Talteüll, un Homo erectus de fa 450.000 anys

Qua­ranta anys després de la des­co­berta feta pel pro­fes­sor De Lum­ley del crani d'un Homo erec­tus de vint anys, Talteüll ha esde­vin­gut una referència mun­dial en l'estudi de la pre­història i el seu museu, un dels llocs més visi­tats a la Cata­lu­nya del Nord.

Les pri­me­res exca­va­ci­ons a la Cauna de l'Aragó es van ini­ciar l'any 1964, però la des­co­berta del crani del “català més vell” es va pro­duir el 22 de juliol del 1971. Un pri­mer museu va ser creat l'any 1978 per l'Ajun­ta­ment, amb l'ajuda del pro­fes­sor De Lum­ley, on es pre­sen­ta­ven mate­ri­als pro­vi­nents de la cova. Fins a l'any 1991 aquell museu va rebre uns 700.000 visi­tants. L'any 1992 es va inau­gu­rar el Cen­tre Euro­peu de Pre­història, que engloba el nou museu dins un com­plex científic i cul­tu­ral de 3.700 metres qua­drats, dels quals 1.500 estan oberts al públic. El museu rep actu­al­ment més de cent mil visi­tants l'any, amb visi­tes en dife­rents llengües, entre les quals, el català. El museu, de gestió muni­ci­pal, acull en les seves ins­tal·laci­ons el Cen­tre Euro­peu de Recer­ques Pre­històriques, on tre­ba­llen científics d'arreu del món que estu­dien i cata­lo­guen més d'un milió d'objec­tes extrets de la Cauna de l'Aragó.

Homo erec­tus tau­ta­ve­len­sis

L'home de Talteüll per­tany al grup dels pre­ne­an­der­tals, o sigui, els Homo erec­tus euro­peus. Encara no havia domi­nat el foc i el seu hàbitat dins la cova de l'Aragó, vora les gor­ges del riu Ver­do­ble i domi­nant la vall, era molt sim­ple. Era un hàbil caçador de grans ani­mals com ara el bisó, el rino­ce­ront o el lleó. Podia recórrer llar­gues distàncies per caçar o per pro­cu­rar-se pedres i mate­ri­als per fabri­car les seves eines. El seu ter­ri­tori de caça s'este­nia en un radi de més de trenta quilòmetres al vol­tant de la cova.

Calen­dari d'acti­vi­tats

En aquest any del qua­rantè ani­ver­sari de la des­co­berta hi ha pro­gra­ma­des diver­ses acti­vi­tats com ara els Tallers del Museu del 24 d'abril al 8 de maig, la Nit del Museu el 14 de maig, la Festa de la Pre­història el 19 i 20 de juliol i del 9 al 11 d'agost. La cele­bració del des­co­bri­ment del crani serà el 21 i 22 de juliol i el 17 i 18 de setem­bre tin­dran lloc les Dia­des del Patri­moni.

Es pot obte­nir més infor­mació a la web www.​450000ans.​com, al telèfon 0468290776 i a l'adreça electrònica con­tant@​tautavel.​com.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.