Medi ambient

Judici als voltors

La prohibició de la Unió d'Europea de deixar animals morts a la intempèrie ha fet més agressius els voltors, que ja no tenen menjar i ataquen xais i vedells vius

La reintroducció d'aquestes espècies agreuja la divisió entre els ecologistes i els ramaders

Els voltors s'han quedatsense la seva font d'alimentació i s'han tornat agressius

Des del món eco­lo­gista no es veu tan pro­blemàtica la con­vivència dels ramats amb muflons, dai­nes, sen­glars i altra fauna sil­ves­tre, tot i que el pre­si­dent d'Ipcena, Joan Vàzquez, no veu amb mals ulls que es donin per­mi­sos de cacera sota con­trol per tal d'evi­tar que des­pla­cin espècies autòcto­nes. El con­sens també arriba als rama­ders. La coor­di­na­dora de l'Escola de Pas­tors del Piri­neu, Vanessa Freixa, lamenta que l'acti­vi­tat cinegètica hagi bai­xat res­pecte fa dues o tres dècades i que no hi hagi prou caça de sen­glars. Pro­posa que l'admi­nis­tració doni més per­mi­sos i arribi on no ho fan els caçadors. Segons Freixa, els caçadors pre­fe­rei­xen els ani­mals amb cor­na­menta i s'obli­den dels sen­glars, la població dels quals ha aug­men­tat massa i això afecta als prats i pas­tu­res.

Però si hi ha acord res­pecte de la neces­si­tat de con­trol de les pobla­ci­ons, on rama­ders i eco­lo­gis­tes dis­cre­pen radi­cal­ment és en la rein­tro­ducció d'anti­gues espècies des­a­pa­re­gu­des. Són tres les espècies de la discòrdia: l'ós bru (una dot­zena d'exem­plars a la ves­sant nord del Piri­neu, la Val d'Aran i pos­si­ble­ment el nord del Pallars), el llop (de moment absent, tot i que ja se n'ha loca­lit­zat algun exem­plar a la Cer­da­nya i l'Alt Urgell i s'espera que la pròxima dècada pro­gressi per noves valls) i els vol­tors.

Els rama­ders adver­tei­xen que el retorn dels depre­da­dors al Piri­neu obli­garà a posar vigilància nit i dia a les pas­tu­res, com anti­ga­ment, quan ara les explo­ta­ci­ons no tenen el suport de tots els mem­bres de la família i són una acti­vi­tat uni­per­so­nal. “El retorn del llop i de l'ós serà la mort de la rama­de­ria exten­siva”, asse­gu­ren els més pes­si­mis­tes. Els eco­lo­gis­tes, en canvi, sos­te­nen que hi ha una lle­genda negra con­tra l'ós, el llop i els vol­tors que no s'adiu amb la rea­li­tat.

Els vol­tors són els que més pre­o­cu­pen els rama­ders. Pel seu nom­bre i, sobre­tot, pel canvi d'hàbits que ha supo­sat la nor­ma­tiva euro­pea que pro­hi­beix aban­do­nar ani­mals morts amb motiu de la malal­tia de les vaques boges. A més del vol­tor comú, fa uns anys que s'està rein­tro­duint el vol­tor negre. Els vol­tors s'han que­dat ara sense la tra­di­ci­o­nal font d'ali­men­tació, que eren els canyets que hi havia en molts pobles, on els rama­ders dei­xa­ven els ani­mals morts, i s'han tor­nat més agres­sius, segons els rama­ders.

Les denúncies per atacs de vol­tors a bes­tiar viu (prin­ci­pal­ment vaques que parei­xen i els seus vedells, ja que són els més febles) han encès les alar­mes. A final de març es van comp­ta­bi­lit­zar tres atacs de vol­tors en un mateix cap de set­mana. La cacera està pro­hi­bida, tot i que els agents rurals tenen permís per dis­pa­rar con­tra aquests ani­mals si se'ls troba in fra­ganti ata­cant un ani­mal viu.

Els rama­ders recla­men que es per­meti la cacera con­tra els vol­tors, men­tre que els eco­lo­gis­tes asse­nya­len que els pre­sump­tes atacs són en zones allu­nya­des i, per tant, sense pos­si­bi­li­tat de con­tras­tar.

El govern va estu­diar el feno­men el 2007 i va con­cloure que calia dema­nar a la UE una fle­xi­bi­li­tat a la norma per tal que es per­meti als rama­ders aban­do­nar ani­mals morts a la mun­ta­nya. Però aquest canvi no s'ha fet de moment.

Cabres assilvestrades

Als anys seixanta molts ramaders van abandonar l'activitat i un gran nombre de bestiar es va assilvestrar. Els ramaders actuals les acusen de transmetre malalties als seus ramats.

Cabirols

Es van començar a reintroduir als anys noranta. És una espècie autòctona però molt minvada durant el segle XX. És l'espècie reintroduïda a qui els ramaders atribueixen menys problemes.

Llops

El llop torna al Pirineu. A Catalunya ja s'han vist llops a l'Alt Urgell i la Cerdanya. Els ramaders diuen que ara hauran de posar vigilància nit i dia als prats, mentre que els ecologistes celebren el retorn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.