Societat

Judici al jurat

Debat Els juristes discrepen sobre la interpretació del tribunal popular del cas Tous sobre la legítima defensa de l'acusat

Ningú qüestiona la solvència del jurat, i s'adverteix que en tot cas hi ha la possibilitat del recurs per revisar-ne la decisió

El jurat del cas Tous ha resolt amb un vere­dicte de no-cul­pa­bi­li­tat un dels judi­cis més con­tro­ver­tits i mediàtics dels últims anys. No és mai fàcil fer-se res­pon­sa­ble de jut­jar una per­sona, i encara menys quan el nus de la qüestió és inter­pre­tar què pas­sava pel cap de Lluís Coro­mi­nas quan va dis­pa­rar con­tra els assal­tants de la casa dels joiers: ¿legítima defensa o atac homi­cida? La inter­venció dels nou mem­bres del tri­bu­nal popu­lar ha estat seguida amb lupa per molts juris­tes, alguns dels quals ana­lit­zen en aques­tes pàgines la reso­lució final.

Luis del Cas­ti­llo

Advo­cat pena­lista

Aquest veterà de la toga és un ferm defen­sor del jurat, tot i que reco­neix que un dels ris­cos del tri­bu­nal popu­lar és que el pro­nun­ci­a­ment es faci no sobre la base d'una valo­ració tècnica de les pro­ves que s'apor­ten al procés, sinó “per la inter­pre­tació que d'un fet delic­tiu con­cret en fa el car­rer”. És a dir, que s'actuï més com a ter­tulià de barra de bar que no com a jutge d'un procés penal. I en casos tan mediàtics com aquest, Del Cas­ti­llo té clar que l'opinió popu­lar ha estat sem­pre al cos­tat de l'acció de Lluís Coro­mi­nas enfront dels “poca­ver­go­nyes” que van assal­tar la casa dels joiers Tous. “Estava segur que el jurat faria cos­tat al pro­ces­sat”, asse­gura aquest jurista de pres­tigi inter­na­ci­o­nal que, mal­grat tot, insis­teix que és un ferm defen­sor del jurat.

Del Cas­ti­llo recorda que el pro­ce­di­ment no acaba en el vere­dicte, sinó que la sentència serà revi­sada ara pels jut­ges pro­fes­si­o­nals del TSJC. Diver­sos casos de jurat han estat cor­re­gits o anul·lats en aquest estadi de l'apel·lació. En el cas Tous, per exem­ple, tocarà exa­mi­nar si el con­cepte de legítima defensa ha estat ben valo­rat. Sobre aquest aspecte, Del Cas­ti­llo troba “dubtós” que en l'actu­ació de Coro­mi­nas s'hi pugui apli­car l'exi­ment de la legítima defensa, sobre el qual es fona­menta la decla­ració de no-cul­pa­bi­li­tat de l'acu­sat. Recorda que el jurat ha con­si­de­rat pro­vat que el pro­ces­sat actu­ava com el cap de segu­re­tat dels Tous, i basant-se en aquest fet es pre­gunta si un pro­fes­si­o­nal pot jus­ti­fi­car l'ús d'una arma de foc amb resul­tat mor­tal pel fet d'haver expe­ri­men­tat una “por insu­pe­ra­ble” davant la presència d'uns supo­sats lla­dres. L'advo­cat també qüesti­ona un altre dels acords del jurat: el fet que con­si­derés que l'acu­sat no tenia cap més alter­na­tiva que uti­lit­zar la seva arma de foc. “Sem­pre hi ha altres opci­ons abans de la mort”, afirma con­tun­dent Del Cas­ti­llo.

Car­les Mon­gui­lod

Advo­cat pena­lista

Aquest pena­lista de Girona és un dels advo­cats que més casos de jurat ha por­tat. “En sóc un ferm defen­sor i con­si­dero que està del tot capa­ci­tat per pro­nun­ciar-se sobre casos com aquest”, afirma. Coneix de fa temps la fis­cal del cas Tous, Teresa Duerto, amb la qual s'ha enfron­tat en diver­sos casos. “És molt com­pe­tent i si ella no ha con­vençut el jurat per la decla­ració de cul­pa­bi­li­tat, és que hi havia ele­ments de pes per dic­ta­mi­nar en l'altre sen­tit”, afirma.

Con­si­dera que en casos com aquest “la clau és acon­se­guir que els mem­bres del tri­bu­nal es posin en la pell de l'acu­sat” per poder-ne valo­rar l'actu­ació. En aquest cas la prova clau era valo­rar la decla­ració de Coro­mi­nas, creure's o no la seva versió que no volia matar i que va ser víctima del pànic, i això és el que ha fet el jurat. Mon­gui­lod adver­teix que en aquest tipus de pro­ces­sos la clau és l'objecte del vere­dicte –el con­junt de pre­gun­tes que ha de res­pon­dre el tri­bu­nal per arri­bar a la con­clusió de cul­pa­bi­li­tat o no-cul­pa­bi­li­tat– “i si aquest està ben plan­te­jat ja no hi ha marxa enrere”. Pel que fa al debat sobre la legítima defensa que el cas Tous plan­teja, aquest pena­lista entén que sí que es pot accep­tar plan­te­jada com a “defensa legítima puta­tiva”, és a dir, quan s'ataca perquè es té la creença errònia que cal defen­sar-se d'un pri­mer atac. Això és, segons el vere­dicte del jurat, el que va fer Coro­mi­nas, ja que es va con­si­de­rar pro­vat que “va dis­pa­rar per defen­sar-se de l'atac del qual creia, de manera errònia, que era objecte”. Mon­gui­lod insis­teix sobre aquest fet i recorda el cas típic en què algú es defensa d'una ter­cera per­sona que l'apunta amb una arma de fogueig que, per error, ha cre­gut real. “El jurat ha de valo­rar el que va pas­sar en el moment precís de l'acció, i no allò que es va saber a poste­ri­ori”, diu.

Jordi Claret

Advo­cat pena­lista

Aquest advo­cat va inter­ve­nir en el cas Maremàgnum, un dels pro­ces­sos amb jurat que més expec­tació ha gene­rat mai al Palau de Justícia. Anys més tard, amb un altre jurat, va acon­se­guir l'abso­lució d'un jove acu­sat de matar una exre­gi­dora d'Igua­lada. Claret té clar que el vere­dicte del jurat satisfà l'opinió popu­lar pre­dis­po­sada en con­tra de les ban­des de lla­dres que actuen a diver­sos punts del país. “Però com a jurista inte­grant d'un estat de dret crec que el vere­dicte hau­ria d'haver estat un altre”, subrat­lla. “A mi, des d'un pri­mer moment em va sem­blar que els fets eren un assas­si­nat”.

L'advo­cat con­si­dera que el jurat podria haver valo­rat de manera errònia el con­cepte de la legítima defensa. Segons ell, només es pot apli­car aquest exi­ment en el cas d'estar patint una agressió, i mai en el cas que aquell que supo­sa­da­ment ha comès l'agressió ja esti­gui fugint. “Si dis­pa­res, l'altre ha d'anar de front”, afirma Claret.

Olga Tubau

Advo­cada pena­lista

Aquesta advo­cada afirma que des d'un bon prin­cipi “tenia clar” que el jurat absol­dria el gen­dre dels Tous d'haver matat un lla­dre. “S'han con­cen­trat totes les pors de la soci­e­tat. L'acu­sat és un pare de família i de classe benes­tant, men­tre que la víctima s'ha des­co­bert que for­mava part d'un grup de lla­dres de cases habi­ta­des, i la idea popu­lar és que la defensa pot ser il·limi­tada”, afirma Tubau.

Per la lle­trada, el debat que fa un jurat popu­lar no és el mateix que el que fa un tri­bu­nal pro­fes­si­o­nal, i opina que el jurat ha fet “una inter­pre­tació més àmplia” dels requi­sits que exi­geix el Codi Penal per apli­car la legítima defensa. Com altres col·legues, Tubau mani­festa que un tri­bu­nal tècnic hau­ria con­dem­nat Coro­mi­nas, “tot i que no amb una con­demna severa”. L'advo­cada també com­par­teix que el tri­bu­nal popu­lar està pre­pa­rat per jut­jar els delic­tes con­tra la vida, ja que “són els més fàcils de jut­jar”. No obs­tant això, Tubau rei­tera que hi ha una “divergència claríssima” entre la valo­ració d'un fet entre un jurat i un tri­bu­nal tècnic.“Abans era molt difícil que un tri­bu­nal pro­fes­si­o­nal con­demnés per assas­si­nat, la majo­ria els rebai­xa­ven a homi­cidi. Ara, en el 90% dels casos els jurats reco­nei­xen l'agreu­jant de traïdoria i con­dem­nen per assas­si­nat”, clou.

Marc Molins

Advo­cat pena­lista

Aquest advo­cat fa una reflexió sobre l'abso­lució de Coro­mi­nas: “Si llecs en dret fan aquesta inter­pre­tació de la legítima defensa, els tècnics ens hau­rem de plan­te­jar qui està errat?” Molins acla­reix que aquest vere­dicte no és vin­cu­lant ni crea juris­prudència, tot i que s'hi pot fer referència en altres judi­cis amb jurat. Tam­poc creu que la vídua de la víctima hagi de tor­nar els 150.000 euros d'indem­nit­zació a Coro­mi­nas perquè aquest admet que va matar Gaz­mend, amb l'error de creure que la seva vida estava en perill.

Javier Rodrigálva­rez

Advo­cat espe­ci­a­lit­zat en jurat

Aquest pena­lista con­si­dera més que cor­recta la no-cul­pa­bi­li­tat de Coro­mi­nas fona­men­tada en la legítima defensa com­pleta per por insu­pe­ra­ble. Rodrigálva­rez va acon­se­guir que un jurat –i després rati­fi­cat pel TSJC– absolgués un home que n'havia mort un altre tirant-li una bom­bona de butà, amb l'exi­ment com­pleta de por insu­pe­ra­ble a l'agres­sor.

L'advo­cat acla­reix que el jurat del cas Tous ha hagut de valo­rar, igual com fa un tri­bu­nal pro­fes­si­o­nal, els tres requi­sits obli­gats perquè es com­pleixi la legítima defensa. “La magis­trada ha hagut d'intro­duir aquests requi­sits en les pre­gun­tes del vere­dicte, tot i que sigui de forma més pla­nera”, afirma el lle­trat, i si no és així s'hi pot pre­sen­tar recurs. El lle­trat i altres col·legues també com­par­tei­xen que les acu­sa­ci­ons podrien pre­sen­tar-hi recurs per les inter­rup­ci­ons del judici (la defensa va tenir un dia per pre­pa­rar l'informe final i el jurat va des­can­sar el cap de set­mana). La llei fixa que les vis­tes s'han de cele­brar en uni­tat d'actu­ació per evi­tar l'ano­me­nada “con­ta­mi­nació”.

En mans del TSJC
El cas Tous no acaba amb el veredicte del jurat, ni amb la sentència absolutòria que ara dictarà la magistrada. El procediment té molt de recorregut, ja que ara es presentaran els recursos, del ministeri fiscal i de l'acusació particular, contra l'absolució. El recurs –en què es pot demanar la condemna o la repetició del judici– el resoldrà el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Són, per tant, jutges professionals els que revisen el pronunciament dels nou ciutadans jurats. Quedarà una segona instància, la del Tribunal Suprem, i és aquí on acaben molts casos de jurat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.