Societat

nits de ponent

bar cocteleria Novum de Tàrrega (1/8)

Les possibilitats d'un cogombre

“La quinina natural d'aquesta soda refresca la gola, i per sort la ginebra no rebaixa les promeses de la infinita manipulació del món del cogombre. I si no, que els ho preguntin als alemanys”

Mut l'Ajun­ta­ment i els comerços, la plaça Major de Tàrrega és, a les deu de la nit d'un dime­cres d'empre­nya­dora mari­nada, l'alta­veu dels nous veïns del nucli antic. Enmig del silenci res­so­nen els “Her­mano! La fur­go­neta...” d'ado­les­cents suda­me­ri­cans, llauna de refresc en mà davant del locu­tori. Este­ses elles sota els arcs, amb la sen­su­a­li­tat des­va­gada del pan­taló curt i la pitrera gene­rosa. Entre el desig i l'avor­ri­ment per un ritual repe­tit cada nit d'estiu, es llan­cen mira­des de llam­pec en oferta. A tocar, escac i mat a la fresca, com a qual­se­vol ciu­tat mar­ro­quina. Poc xivarri i poca feina, en dirien els locals, que pre­fe­rei­xen con­cen­trar-se a les tra­di­ci­o­nals ter­ras­ses d'El Pati. Només uns metres ben enllà, però lluny del “bar­rio”.

Car­rer Major avall, els crits es fonen i senyo­reja un silenci solemne, cus­to­diat per antics edi­fi­cis com el del Museu Comar­cal de l'Urgell. Són uns segons enga­nyo­sos, perquè de sobte les pedres s'iman­ten d'altres ria­lles, més con­tin­gu­des. Cap el final del car­rer, el bar Novum ha res­tituït la vida a la plaça Sant Antoni, la més bonica de Tàrrega, fins ara visi­tada majo­ritària­ment durant de les hores d'ober­tura de la Bibli­o­teca Comar­cal. “La història que can­via sense obli­dar l'essència del pas­sat. Això és Novum”, dei­xen clar a la paret els pro­pi­e­ta­ris, l'Òscar Real i la Bego­nya Gal­ce­ran. El pas­sat es deia Ca l'Agustí -cone­gut també com Els Amics- i era un bar de barri sense pre­ten­si­ons. Des del febrer pas­sat, el canvi s'ano­mena bon ser­vei, espe­ci­a­lit­zació en gintònics d'alta qua­li­tat i l'apro­fi­ta­ment empre­sa­rial intel·ligent d'un lloc agra­da­ble, que ha revi­ta­lit­zat el nucli antic.

Des de la barra d'un bar a Eivissa, l'Òscar va deci­dir tor­nar a casa enlloc d'obrir negoci a Lon­dres. “No sóc un pro­fes­si­o­nal com els bàrmans lon­di­nencs, on qual­se­vol et fa un còctel de pri­mera cate­go­ria”. Doncs els gust i la pre­sen­tació dels seus gintònics poc tenen que enve­jar-hi: vint gine­bres d'impor­tació dife­rents, qua­tre tipus de tòniques i fruita fresca apro­pi­ada per a cadas­cun dels com­bi­nats. Ens dei­xem seduir per la publi­ci­tat de la gine­bra esco­cesa Hen­drick's, mace­rada amb pètals de rosa i cogom­bre: ”Ben­vin­gut al gloriós i inu­sual món del cogom­bre. Provi als seus còctels la gran vari­e­tat d'opor­tu­ni­tats d'expe­ri­men­tació amb la forma i la mida de tant magna hor­ta­lissa per com­plaure la vista i el gust”.

La qui­nina natu­ral de la soda refresca la gola, i per sort la gine­bra no rebaixa les pro­me­ses de la infi­nita mani­pu­lació del món del cogom­bre. I si no, que els ho pre­gun­tin als ale­manys. Ens con­fes­sen que hi ha cli­ents -alguns vin­guts d'altres pobles de l'Urgell expres­sa­ment per degus­tar gintònics- que, dei­xada enrere l'amar­gor del cogom­bre, pro­ven d'enfi­lar pel sen­der de la dolçor medi­terrània d'altres gine­bres. Mace­ra­des amb raïm, com la fran­cesa G'Vine, per exem­ple. Podries aca­bar fent nit als por­xos de la plaça, però deu ser per la finor i l'alta qua­li­tat del pro­ducte que “tot­hom marxa recte...A més, el jovent, que és més pràctic, ens demana refres­cos”. Si la crisi ha tor­nat pràctic el jovent, és símptoma inequívoc que estem encara més malalts del què se'ns diagnos­tica. Tot i això, el cap de set­mana, Novum ofe­reix com­bi­nats de gama pre­mium més barats per ensi­nis­trar el tast dels neòfits.

De fet, el bar es podria ano­me­nar Non-stop, perquè obre tots els dies i no tanca fins a les dues de la mati­nada entre set­mana. Ver­muts amb pata­tes amb fórmula (secreta, és clar) i copes abans i després de sopar fan anar els pro­pi­e­ta­ris amunt i avall per una ter­rassa plena. O sigui que qui bus­qui con­versa, mirada ràpida al vol­tant i a dei­xar tre­ba­llar el per­so­nal. “Recu­pe­rar la plaça era un repte. Durant qua­tre mesos no hem fet festa ni un sol dia, amb il·lusió i ganes de tre­ba­llar”. Aixe­ca­ran el bar i la plaça i el país, que diria el nos­tre pre­si­dent. De moment, nosal­tres aixe­quem la copa dels gintònics. Amb il·lusió, parròquia!

ELS LAVABOS

7
Presentables.
Tot al seu lloc, net i polit, fins i tot els d'homes, el paper al seu lloc. Sabó per les mans (important!, que mai se sap en quin racó acabaran la nit). Petits com el local, però funcionals.

EL COMBINAT

10
De luxe.
En serveixen de tot tipus, però al Novum la gràcia és prendre't un gintònic amb alguna de les vint ginebres diferents. Deliciós, refrescant i suau. Ben presentat i combinat amb la tònica que més s'adiu. Els 44 graus alcohòlics sols deixen un rastre d'alegria la mateixa nit i -el millor- també l'endemà.

LA DECORACIÓ

6
Massa senzilla.
El Novum és petit i deixa poc marge. L'han pintat en blanc degradat -eivissenc, segons el propietari- , que no lliga ni amb la solidesa de la pedra urgellenca de la plaça ni amb la modernitat cosmopolita de la proposta alcohòlica. Això sí, cada objecte significa alguna passió de l'Òscar i la Begonya: llibres penjats (estudi), una ràdio (música), maletes i fotografies (viatges)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.