Societat

OPINIÓ

En tinc una fart…

Ara tinc la impressió que els mitjans d'informació es mouen sense reflexió a l'interior d'una actualitat imprevisible

I pro­ba­ble­ment molta gent també. Una fart del que la premsa –i no tan sols la dita pipol– ano­mena l'afer Strauss Khan, o sucum­bint a la moda, DSK. Vull par­lar de la premsa de tots els països, de totes les llengües, de la premsa fran­cesa, cata­lana, espa­nyola, anglesa, i, és clar de la dels Estats Units, els cam­pi­ons pel que es rela­ci­ona amb el sen­sa­ci­o­na­lisme. Final­ment aquest senyor, vull dir Strauss Khan, no ens interessa gaire. Per­so­nal­ment penso, fent ser­vir una expressió que uti­lit­zava sovint la meva veïna de Sant Feliu d'Amunt, la Cate­ri­neta d'en Mar­ti­not: “Aquest mon­si­eur és pas cap bri recom­man­da­ble”. He tin­gut aquesta reacció de fins al cap­da­munt unes set­ma­nes després de l'inici de l'afer pen­sant en el títol d'un arti­cle de Jean-Claude Gui­lle­baud, “El rino­ce­ront mediàtic”. La premsa s'assem­bla a un rino­ce­ront, el qual, sense intel·ligència i amb una vista molt dolenta, ataca en línia dreta, sense reflexió, ataca, corre, corre, i en poc temps es cansa i torna ata­car però en sen­tit con­trari. I pot durar mol­tes hores. La premsa, en poc temps, ha tin­gut la temp­tació de con­si­de­rar DSK com un mal­pa­rit i la cam­brera del Sofi­tel com una víctima. I, de sobte, sense pen­sar que una reflexió d'uns pocs minuts hagués pogut ser necessària, canvi de camí del rino­ce­ront, la cam­brera és una men­ti­dera i DSK un mani­pu­lat. La premsa, que sigui escrita o de ràdio, tele­visió, premsa paper o web, fa com el rino­ce­ront, és incon­tro­la­ble, com l'ani­mal un petit soroll, una petit olor, una cosa que no se sap d'on prové, la fa posar en movi­ment. I ataca quasi, per uti­lit­zar una expressió dels avi­a­dors, sense visi­bi­li­tat i ràpida­ment, si em puc per­me­tre un neo­lo­gisme, sense lle­gi­bi­li­tat.

I a més a més, exa­ge­rant aquests punts de vista sobre l'afer, can­vi­ant de camí segons l'hora i les nove­tats que sovint no en són, amaga les altres notícies, que són ter­ri­bles. Per exem­ple, la guerra –car és una guerra tan sols si es diu el con­trari– a Líbia, la ter­ri­ble repressió a Síria, la crisi i el que no volem veure a propòsit de les com­pli­ca­ci­ons finan­ce­res de l'Europa; el propi Pre­si­dent del banc cen­tral, Jean-Claude Tric­het, parla de negligència cul­pa­ble i diu que té “la impressió de pre­di­car en el desert”. Tot això i mol­tes altres coses. Per exem­ple, el que passa a Àfrica amb el nou país del Sudan del Sud, per exem­ple els indig­nats, per exem­ple la justa còlera dels pobles, tot això des­a­pa­reix dar­rere la inter­mi­na­ble tele­no­vel·la nova­ior­quesa que capta l'atenció, fa ven­dre paper, dóna com a notícia el que no és… notícia.

Compte! Dient això no faig un atac con­tra la premsa en la seva defi­nició, m'acon­tento d'asse­nya­lar una reacció del moment que m'empipa. La seva uti­li­tat, la seva neces­si­tat, vull dir de la premsa, no escapa a ningú, però ningú ens pot fer un retret quan asse­nya­lem el que pen­sem que és una de les seves exa­ge­ra­ci­ons. Ara tinc la impressió que els mit­jans d'infor­mació es mouen sense reflexió a l'inte­rior d'una actu­a­li­tat impre­vi­si­ble. I tenen prac­ti­ca­ment tots la mateixa reacció: enves­tir segons llur ori­en­tació política, quasi sense reflexió.

Com que sé que les coses can­vien, espero que, en un ave­nir pro­per aquesta ins­ti­tució abso­lu­ta­ment necessària, la premsa, canviï de camí i torni aga­far el de la sen­zi­lla infor­mació, porta oberta a la dis­cussió, a l'admi­ració, a la con­tra­dicció i no a la sola curi­o­si­tat sovint mal­des­tra si no mal­sana, nociva. No s'ha de copiar el rino­ce­ront, que, ja ho sabem, no és intel·ligent ni té bona vista.

Jep Gouzy



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.