Salut

ús (o abús) dels serveis sanitaris

La farmàcia a casa

El debat sobre si es pro­du­eix un ús abu­siu dels ser­veis va ser­vir per demos­trar que, tot i les diferències ideològiques, gai­rebé tots els con­se­llers fan un diagnòstic sem­blant de la situ­ació. El pri­mer a obrir el foc va ser Edu­ard Rius, que no va voler cul­pa­bi­lit­zar ningú de la satu­ració del sis­tema, però sí que va fer autocrítica. “Si la gent té una farmàcia a casa és perquè pot­ser no hem expli­cat prou bé la neces­si­tat de con­su­mir o no medi­ca­ments”, va dir. Per la seva banda, l'excon­se­ller Ramon Espasa va vin­cu­lar l'ele­vada demanda de la sani­tat al fet que el sis­tema sigui públic gratuït i uni­ver­sal. “Va amb la bèstia”, va argu­men­tar. Una altra cosa, va afe­gir, és que els met­ges vul­guin incor­po­rar totes les millo­res far­ma­cològiques i tec­nològiques que sur­ten al mer­cat i va adme­tre que “pro­ba­ble­ment, hi ha una certa inducció de la indústria”. Xavier Pomés va posar sobre la taula una dada: l'any pas­sat a Cata­lu­nya es van fer més de 150 mili­ons de recep­tes, una mit­jana de 21 per per­sona. “Això no té jus­ti­fi­cació. Si ho com­pa­rem amb altres països, estem hiper­me­di­cats”, va sen­ten­ciar. Sense ser tan categòrica, Geli va vin­cu­lar la hiper­freqüentació del sis­tema amb el nivell de renda i cul­tu­ral de la població, tot i que va apun­tar que el sis­tema d'atenció primària és molt reso­lu­tiu i evita mol­tes con­sul­tes a espe­ci­a­lis­tes, que tenen un cost més ele­vat. “Tenim molt con­sum de fàrmacs perquè tenim una car­tera pública de les més altes del món, però també hi ha cada cop més població enve­llida i més malalts crònics”, va jus­ti­fi­car. Geli va reconèixer que cal més raci­o­na­li­tat a l'hora de pres­criure deter­mi­na­des pro­ves d'alta tec­no­lo­gia i va atri­buir l'ele­vada afluència a urgències al fet que “sovint con­fo­nem la pressa amb la urgència”. Per últim, Boi Ruiz va par­lar de l'“èxit del sis­tema”, que fa gua­nyar anys de vida i aug­menta la demanda. Va adme­tre que “som més freqüenta­dors” que en altres països, cosa que va atri­buir a un sis­tema sani­tari de pro­xi­mi­tat, a la “cul­tura” del con­sum i a la per­cepció que l'atenció primària “és el lloc on es van a bus­car les recep­tes”. El con­se­ller també va aler­tar d'un canvi en la relació metge-paci­ent, en què el malalt exi­geix evidències del que li diu el pro­fes­si­o­nal.

adrià gala

Tenim una elevada freqüentació als serveis d'urgències perquè sovint confonem la pressa amb la urgència
Marina Geli
Consellera des. 2003-des. 2010
L'any passat es van fer més de 150 milions de receptes: 21 per persona. Això no té justificació. Som un país hipermedicat
Xavier Pomés
conseller nov, 2002-des. 2003
El deure de l'administració sanitària és educar el ciutadà en el consum dels medicaments
Eduard Rius
Conseller gener 1996-novembre 2002
A tots els sistemes universals i gratuïts hi ha un cert marge d'excés de demanda. Però és la xocolata del lloro
Ramon Espasa
conseller desembre 1977-maig 1980
La relació amb el metge ha canviat. Ara el pacient vol més evidències i això comporta més consum de tecnologia
Boi Ruiz
Conseller


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.