Societat

Clam antiretallada

El retorn dels “indignats” dóna veu als col·lectius en contra de la tisorada

Ambient familiar en una jornada sense incidents

Al final es van fer marxes en defensa de l'educació, la sanitat i l'habitatge

Un grup va acabar la marxa ocupant un pis al districte dels Nou Barris

Dese­nes de milers de per­so­nes van ocu­par ahir de forma pacífica el cen­tre de Bar­ce­lona per pro­tes­tar con­tra les tiso­ra­des del govern. En un ambi­ent molt fes­tiu, però alhora rei­vin­di­ca­tiu, els “indig­nats” van recórrer en dues hores el tram entre la plaça Cata­lu­nya i l'Arc de Tri­omf, on la mani­fes­tació es va divi­dir en tres mar­xes per la ciu­tat en defensa de l'edu­cació, la sani­tat i l'habi­tatge.

Abans d'arri­bar al final del pas­seig Sant Joan, famílies amb nens, joves i gent gran de tots els punts del país –també hi havia gent de Madrid– van con­cen­trar-se a la plaça Cata­lu­nya per expres­sar de forma clara i osten­si­ble el des­con­ten­ta­ment amb la situ­ació actual. Sota el lema “De la indig­nació a l'acció”, la marxa va transcórrer sense inci­dents fins a arri­bar a la Borsa, on diver­sos grups reduïts de joves van llançar brossa i pots de tinta ver­me­lla con­tra la façana de la ins­ti­tució.

Aquest va ser l'inci­dent més relle­vant d'una jor­nada en la qual, un altre cop, polítics i ban­quers es van endur les grans esbron­ca­des. “No ens repre­sen­ten”, “En diuen democràcia i no ho és” i els mots “Ban­quers, lla­dres” d'algu­nes pan­car­tes, van ser tres de les pro­cla­mes més escol­ta­des en la marxa, en què van par­ti­ci­par 60.000 per­so­nes segons la poli­cia, 250.000 segons els “indig­nats”. Quan la pro­testa ja arri­bava a l'Arc de Tri­omf encara hi havia mani­fes­tants a Cata­lu­nya.

A ritme de l'Estaca, batu­ca­des i Ska-p, la con­cen­tració –en què es van veure este­la­des– va pas­sar per davant de l'edi­fici d'Inte­rior, que va ser cus­to­diat amb una quin­zena de fur­go­ne­tes dels Mos­sos. La forta presència poli­cial va pro­vo­car els crits de “Puig, dimissió” i “Jo també hi era, al Par­la­ment”, però la tensió no va anar a més i els mani­fes­tants van anar arri­bant a l'Arc de Tri­omf.

L'hora de pas­sar a l'acció

La mani­fes­tació es va divi­dir en tres mar­xes alter­na­ti­ves. Una de les més mas­si­ves va ser la de sani­tat, que va anar a parar a l'hos­pi­tal del Mar, on estava pre­vist que es fes una assem­blea. La marxa per l'edu­cació, per la seva banda, va por­tar milers de joves cap a la Facul­tat de Geo­gra­fia i Història de la UB del Raval i a la plaça dels Àngels, davant del Macba, on a la nit hi havia pre­vista una altra assem­blea.

Pel que fa a la pro­testa en defensa de l'accés a l'habi­tatge, un grup d'“indig­nats” va ocu­par al final del recor­re­gut un domi­cili del dis­tricte dels Nou Bar­ris. Fonts dels Mos­sos van expli­car que s'està en espera de con­tac­tar amb el pro­pi­e­tari del pis per deci­dir si els desa­llot­gen. Les matei­xes fonts van con­fir­mar que no s'havia hagut de fer cap detenció en una jor­nada que podria mar­car un punt d'inflexió en el movi­ment del 15-M, que en les dar­re­res set­ma­nes havia des­a­pa­re­gut del focus mediàtic. Alguns “indig­nats” van expli­car ahir que cre­uen que ha arri­bat el moment de pas­sar de les pro­pos­tes als fets i començar a fer “acci­ons més con­cre­tes” con­tra la tiso­rada.

S'ha de crear un partit o una entitat que ens representi més enllà d' esquerres i dretes
Natàlia Domènech
Barcelona
Hem de fer reforçar els vincles entre les assembles de barri i generals i fer arribar més propostes
Adriana Murua Barcelona
El moviment s'ha de radicalitzar perquè l'objectiu ha de ser acabar amb el capitalisme
Jesús Ramos Barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.