Reportatge

De postal

Al bell mig del bosc, el petit poble d'Espinelves convida a preparar el Nadal

La Fira de l'Avet por­tarà de nou el bro­git als car­rers d'Espi­nel­ves. Durant l'any, en aquest petit poblet rode­jat de natura hi viuen un cen­te­nar de veïns que gau­dei­xen d'un entorn i un poble de postal. Les cases i els car­rers empe­drats envol­ten un dels tre­sors del muni­cipi: l'església de Sant Vicenç. Es tracta d'un tem­ple romànic que es va començar a bas­tir al segle XI. L'església està situ­ada al cap­da­munt del poble i el cam­pa­nar, una torre de planta qua­drada, en té prou amb tres pisos per alçar-se sobre les cases i carac­te­rit­zar la feso­mia d'Espi­nel­ves. A l'inte­rior del tem­ple s'hi con­serva el por­tal pri­mi­tiu, una talla del segle XV de la Mare de Déu del Roser i la repro­ducció del retaule del pin­tor Mes­tre d'Espi­nel­ves, l'ori­gi­nal del qual també data del segle XV i que en l'actu­a­li­tat és al Museu Epis­co­pal de Vic.

Els bos­cos

Si el poble és bonic, l'entorn encara li'n fa més. Situat entre els mas­sis­sos del Mont­seny i les Gui­lle­ries, el nucli està envol­tat de bos­cos medi­ter­ra­nis i euro­si­be­ri­ans. El terme és acci­den­tat, amb nom­bro­sos turons i la vall sol­cada per rie­res d'aigües netes. En aquesta àrea la sil­vi­cul­tura ha estat un recurs econòmic impor­tant i aquesta acti­vi­tat ha aca­bat con­fi­gu­rant un entra­mat de dife­rents bos­cos, des de cas­ta­nyers fins a alzi­ne­res, arbre­des de coníferes... Pre­ci­sa­ment a Espi­nel­ves, a finals del segle XIX, el botànic Marià Mas­fer­rer, de la masia Mas­joan, va començar a plan­tar coníferes d'altres indrets. Pels volts del 1960, un altre mem­bre de la família, Jesús Mas­fer­rer Tor­rent, va ini­ciar el con­reu dels avets com a arbre de Nadal. En l'actu­a­li­tat, en aquesta zona es con­reen la major part dels avets que es com­pren per Nadal a Cata­lu­nya i també en altres mer­cats de l'Estat. El pre­si­dent del Patro­nat de la Fira de l'Avet, Jordi Geli, explica el procés de pro­ducció: “S'extre­uen els pinyons de les pinyes per fer el plan­ter. Als tres anys aquests arbres es plan­ten indi­vi­du­al­ment al camp a uns vui­tanta centímetres l'un de l'altre. Depèn de la vari­e­tat, però després de tres o qua­tre anys més ja esta­ran a punt per poder-se ven­dre.” Durant la fira es pro­jec­tarà un audi­o­vi­sual que mos­tra tot aquest procés. Els visi­tants podran esco­llir el seu arbre de Nadal en la desena de para­des repar­ti­des pel poble. Els arbres s'entre­guen amb pa de terra i les arrels a din­tre, perquè així es man­te­nen millor i aquells que ho desit­gin poden inten­tar de replan­tar-los. “Es tracta d'un con­sum ecològic”, defensa Jordi Geli, “perquè durant els set o vuit anys que els avets han estat al camp han sigut una fàbrica d'oxi­gen i després es con­ver­ti­ran en bio­massa, a diferència dels arbres de plàstic”. Els orga­nit­za­dors cal­cu­len que de cada cent per­so­nes que visi­ten la fira, una com­pra un avet. Enguany els preus oscil·laran entre els 15 i els 30 euros.

Per a les fes­tes

Més enllà dels arbres de Nadal, a la Fira de l'Avet s'hi pot tro­bar tot el que cal per pre­pa­rar les fes­tes... Una vui­tan­tena de para­des ofe­ri­ran pro­duc­tes natu­rals i arte­sa­nals, com ara tor­rons, licors, figu­res de pes­se­bre, mel, mel­me­la­des, pa, embo­tits, for­mat­ges... El recor­re­gut dóna l'opor­tu­ni­tat de visi­tar el poble i topar amb la mos­tra d'arts i ofi­cis i també amb mol­tes acti­vi­tats, com ara actu­a­ci­ons infan­tils i cer­ca­vi­les de gra­llers. A la plaça de l'Església es podrà veure una mos­tra de coníferes i dins el tem­ple es podrà visi­tar una expo­sició de pin­tura de Miquel Ordeig.

PER ARRIBAR-HI

En cotxe. S'hi arriba per la carretera GI-544 que enllaça amb l'eix transversal C-25 a la sortida 199 (Espinelves-Viladrau).
En autobús. Sagalés dóna servei des de Vic.

DADES D'INTERÈS

Fira de l'Avet. Del 3 a l'11 de desembre. Horari: dissabtes i festius, de 10 a 19.30 h, i dies feiners, de 10 a 17 h. www.espinelves.com
Ajuntament. Pl. Església, 1 Telèfon 93 884 92 30 www.victurisme.cat
Arborètum Masjoan. A tocar de la carretera GI-544 Telèfon 646 27 50 90 www.masjoan.com

Els més grans

M.J.R.

A Espinelves es pot visitar la major concentració d'arbres monumentals de Catalunya, inclòs l'avet més alt del país. L'arbreda, amb 58 espècies diferents de coníferes, algunes de les quals superen els 40 metres d'alçada, està situada a la finca de Masjoan, una masia propietat de la família Masferrer des del 1710. L'espai també acull un conjunt de sequoies que s'alcen fins als 45 metres. El diàmetre de la més alta supera els 200 cm. El principal impulsor de l'arborètum va ser el naturalista i botànic Marià Masferrer Rierola (1856-1923). L'arborètum es pot visitar en un recorregut d'una mitja hora que permet observar les espècies més destacades, entre les quals hi ha exemplars catalogats com a monumentals per la Generalitat. A més, cal comentar que, després de la introducció cap al 1960 d'una gran varietat d'arbres, es va produir una hibridació natural que va donar lloc a una nova espècie: l'Abies masjoanis o avet de Masjoan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.