Societat

La vida social

Nadal polièdric

Un olotí professional jubilat de la indústria del disseny del cartonatge i de l'embalatge crea figures amb formes geomètriques d'exquisida bellesa

Ha creat un pessebre amb les tècniques de fabricació de capses

L'olotí Nico­lau Gironès (Olot, 1930) és un expert i ori­gi­nal cre­a­dor de figu­res polièdri­ques amb car­to­lina. Afirma que és qüestió de tècnica, i és veri­tat. D'un domini impres­si­o­nant del càlcul, de l'àlge­bra i la geo­me­tria que apli­cava quan tre­ba­llava a Car­to­lot i Alza­mora Packa­ging abans de jubi­lar-se. Però Gironès té una vena artística de pri­mera qua­li­tat que junt amb la tècnica l'han con­ver­tit en escul­tor d'unes peces de car­to­lina úniques –no n'hi ha cap d'igual– i molt apre­ci­a­des i llo­a­des arreu. Gironès no accepta encàrrecs. Crea figu­res per gust, perquè és una afició lli­gada a la feina que sem­pre ha fet i per expo­sar-les quan li ho dema­nen.

La base del volum de les seves figu­res polièdri­ques és el tri­an­gle. “Exis­tei­xen fórmu­les matemàtiques, però jo, apli­cant la lògica, n'he inven­tat de noves”, sosté, men­tre explica que tot ple­gat depèn de càlculs com ara l'aba­ti­ment de seg­ments i les dia­go­nals d'espai.

Aquests dies de Nadal, es pot gau­dir del resul­tat de la seva feina a l'expo­sició de pes­se­bres de Sant Esteve, a la mos­tra de pes­se­bres d'Olot. Hi té un dio­rama dedi­cat al cen­te­nari de l'arri­bada del tren a la ciu­tat. Una repro­ducció del car­ri­let és l'ele­ment cen­tral d'un pes­se­bre de figu­res polièdri­ques. És igual que el que també es pot veure a l'apa­ra­dor d'una botiga del car­rer Bellaire, al cen­tre d'Olot.

A Sant Esteve, pre­ci­sa­ment, hi ha ins­tal·lat un altre pes­se­bre. En aquesta ocasió, ha creat un nai­xe­ment que li ha encar­re­gat el grup Petit, pro­pi­e­tari ara de Car­to­lot. N'ha fet deu jocs, que s'expo­sen a les deu seus que el grup té arreu de l'Estat espa­nyol. Ell con­si­dera que fins i tot n'hi ha un a la cate­dral de la Seu d'Urgell, a petició del bisbe. En aquest cas, for­men part de l'obra un con­junt de figu­res de grans dimen­si­ons fetes amb la mateix procés indus­trial segons el qual es fabri­quen les cai­xes d'emba­latge, espe­ci­a­li­tat de l'esmen­tat grup empre­sa­rial. En aquesta altra pro­ducció artística, la base és el rec­tan­gle. Són figu­res que no tenen cap punt de cola, com una bona capsa, els diver­sos plànols de la qual se sub­jec­ten entre elles per mitjà un sis­tema d'ares­tes. “Cal cal­cu­lar bé les ares­tes, sobre­tot les que fugen el plànol; la feina és cal­cu­lar bé les ares­tes perquè encai­xin al volum”, explica. Hi afe­geix que el punt de par­tida són dibui­xos fron­tals i late­rals.

A Gironès li costa des­ta­car alguna de les peces que ha fet. Mol­tes tenen a veure amb la faràndula olo­tina. Són pre­ci­sa­ment les figu­res en aquest àmbit les que remarca, sobre­tot el Cucut i la Xur­ruca, dos cap­gros­sos del barri de Sant Fer­riol. I és veri­tat. Costa esco­llir. Totes són peces úniques i d'una qua­li­tat i bellesa exqui­si­des.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.