Societat

Penedès

El xató ja no és tan bo

Calafell estudia abandonar el 2013 la ruta del xató pel poc rendiment econòmic que genera

Cubelles, Cunit i Sant Pere de Ribes ja ho van fer pel mateix motiu

Els Ajuntamentsretallen ajuts i busquen nous filons de turisme gastronòmic

El xató és una salsa feta amb amet­lles i ave­lla­nes tor­ra­des, molla de pa amb vina­gre, all, oli, sal i, l'ingre­di­ent que la fa dife­rent, la nyora o pebrot de romesco. La salsa rega una ama­nida d'esca­rola, amb anxo­ves, tonyina i bacallà i s'acom­pa­nya en alguns llocs amb trui­tes. El plat, amb vari­ants, és un dels més cone­guts de la tra­dició gas­tronòmica de les comar­ques del Gar­raf, l'Alt Penedès i el Baix Penedès, cone­gut al ter­ri­tori com el Gran Penedès, i des de fa uns 15 anys l'excusa per fer una ruta gas­tronòmica coin­ci­dint amb l'arri­bada del fred. Els pro­mo­tors de la idea: els gre­mis d'hos­ta­le­ria de Vila­nova i la Geltrú, Sit­ges, Vila­franca del Penedès i el Ven­drell van pre­sen­tar la ruta com una opor­tu­ni­tat per al ter­ri­tori i van pro­mo­ci­o­nar el plat en tots els fòrums pos­si­bles amb la intenció que fos un reclam turístic del ter­ri­tori. S'hi van anar apun­tant muni­ci­pis de la zona i van aparèixer, de la tra­dició oral, històries, fins lla­vors no cone­gu­des, sobre el plat a muni­ci­pis petits. Sant Pere de Ribes, Canye­lles, Cunit, o Cala­fell s'hi van apun­tar i van començar a fer les xato­na­des locals.

Des de fa uns tres anys, però, el desig de pro­var un xató sem­bla que ja no és el mateix. El pri­mer que va caure va ser Sant Pere de Ribes, el van seguir Cube­lles i Cuniti alguns històrics de la ruta com ara Vila­nova i la Geltrú van començar a veure que si volien man­te­nir l'embran­zida no només havien de par­lar de xató sinó d'altres pro­duc­tes locals com ara els espi­galls, els bro­tons o el suquet de peix de roca de Vila­nova. Els dar­rers a temp­te­jar la reti­rada són els veïns de Cala­fell que veuen que la ruta no els porta els ren­di­ments econòmics que espe­ra­ven. En els dar­rers anys la par­ti­ci­pació dels res­tau­rants locals a la ruta s'ha anat reduint –ara només en són 12 els que l'ofe­rei­xen– i la xato­nada local que fan cada any al març ha aca­bat amb plats a la brossa. La regi­dora de Comerç i Turisme de Cala­fell, Olga Elvira, ha con­fir­mat al diari que s'està estu­di­ant la reti­rada de la ruta per al 2013, “perquè hi ha res­tau­ra­dors que ho han plan­te­jat. Veu­rem al llarg de l'any què fem i pren­drem una decisió d'acord amb el que digui el sec­tor”, diu. De moment aquest any la xato­nada es farà, però amb menys raci­ons. Es pre­pa­ra­ran 600 raci­ons i no pas 1.000.

El pre­si­dent del gremi d'Hos­ta­le­ria del Baix Penedès i enguany el coor­di­na­dor de la Ruta del Xató de tot el Penedès, Elies Chacón, veu amb pre­o­cu­pació aques­tes deser­ci­ons. “De vega­des els Ajun­ta­ments no saben valo­rar prou el que aporta aquest tipus d'ini­ci­a­ti­ves perquè encara que esti­guem en èpoques de crisi dóna vida al sec­tor de l'hos­ta­le­ria i al turisme”, diu. Chacón apunta que no només ho hau­rien de valo­rar els ens locals. “El sec­tor de la res­tau­ració hau­ria de fer també una reflexió”, perquè des de fa cinc anys la quota –150 euros anu­als– con­ti­nua sent la mateixa “i és un ele­ment molt posi­tiu de pro­moció a un munt de llocs”, diu. Al Ven­drell, lloc on encara s'auto­a­no­me­nen el “bres­sol del xató”, han pre­sen­tat fa dies la festa de la xato­nada, al febrer. La festa al car­rer reco­llirà el mateix espe­rit de cada any, però l'apor­tació muni­ci­pal serà un 20% més petita que l'any pas­sat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.