Girona
Més coneixement del català entre metges i pacients
El Col·legi Oficial de Metges de Girona ha impulsat diverses iniciatives per fomentar l’ús i el coneixement del català entre el col·lectiu mèdic i entre els ciutadans, amb l’objectiu de millorar la comunicació amb el pacient. En concret, ha repartit més de 50 llibres Ensenya’m la llengua, del doctor. Antoni Beltran, a les biblioteques de les comarques gironines interessades, la majoria a través de la Diputació de Girona.
L’objectiu és contribuir a difondre el llenguatge popular en català quan es parla d’estats de salut i afavorir la comunicació amb el pacient. “La llengua és un element essencial de l’acte mèdic; el metge ha de saber percebre i copsar, a vegades intuir, què li vol dir el pacient; per això la llengua i el saber comunicar-se és tant important”, afirma el president del col·legi, Josep Vilaplana. El llibre és fruit de les vivències de l’autor a la seva consulta de metge de família a Sant Feliu de Guíxols, quan detecta que s’estan perdent expressions populars a favor de castellanismes o anglicismes quan els pacients expliquen el seu estat de salut. El llibre posa en valor mots genuïns de la llengua catalana i expressions com “estar pioc” o “tenir el cor agre”. En la primera edició del llibre, el col·legi ja va repartir més de 300 exemplars a les escoles de primària i secundària de les comarques gironines per contribuir al coneixement del llenguatge mèdic i a l’alfabetització de la salut en català.
El Col·legi de Metges ha signat també un conveni amb el Consorci per a la Normalització Lingüística per oferir cursos de català gratuïts als metges i assegurar que tenen plaça. Aquests cursos els ofereix des de 2019 i estan totalment finançats. Aquest 2024, s’hi han inscrit 86 metges. Per completar aquesta iniciativa, també ofereix parelles lingüístiques, especialment a metges que s’acaben d’incorporar a treballar a Catalunya.