Reportatge

Carnaval de lluïment

Vinaròs celebra unes festes espectaculars, on cada reina és protagonista

Plo­mes, llu­en­tons i molta fan­ta­sia. Aquests són els ele­ments que defi­nei­xen el car­na­val de Vinaròs, unes fes­tes reco­ne­gu­des per la seva espec­ta­cu­la­ri­tat. El pro­grama pivota al vol­tant de dos actes cen­trals: la pre­sen­tació dels ves­tits de les rei­nes i la des­fi­lada de les com­par­ses, que serà aquest cap de set­mana.

Al car­na­val d'enguany, que arriba a la tren­tena edició, hi par­ti­ci­pen trenta-dues com­par­ses i això vol dir trenta-dues rei­nes amb els seus ves­tits. La Montse Arnau és la reina de la com­parsa Pen­sat i Fet, una de les més anti­gues de la ciu­tat. “Cada enti­tat ho orga­nitza com vol. Nosal­tres esco­llim la reina per sor­teig entre les noies que s'hi han pre­sen­tat voluntàries.” Ella va saber que repre­sen­ta­ria els seus com­panys al mes de setem­bre. Lla­vors ja comença la feina. “Pri­mer cal bus­car un dis­se­nya­dor i que­dar d'acord en la temàtica del ves­tit.” Aquí el procés també varia. Ho sap molt bé en Josep Vicente Saura, engi­nyer de camins de pro­fessió, que enguany ha dis­se­nyat cinc ves­tits. “Una amiga m'ho va dema­nar i des de lla­vors he anat aga­fant con­fiança”, diu, i hi afe­geix: “Cada com­parsa ho orga­nitza a la seva manera. N'hi ha que paguen el ves­tit, d'altres que se'l paga tot la reina i d'altres que hi apor­ten una quan­ti­tat de diners i és opció de la noia aug­men­tar el pres­su­post fins on vul­gui.”

Els ves­tits més econòmics poden val­dre entre uns 1.000 i uns 1.500 euros, però se'n llu­ei­xen alguns que s'enfi­len cap als 7.000, 8.000, 15.000 euros... Gene­ral­ment, qui paga mana, i en aquest cas també: “Si és la reina la que es fa càrrec del cost acos­tuma a ser ella la que tria la temàtica, si no, escull la com­parsa. En tot cas, es dis­se­nya pen­sant en la reina que lluirà el ves­tit”, diu en Josep Vicente. Un cop s'ha fet el dibuix, comença la feina per a fer-lo real. Un equip de cinc o sis per­so­nes ha tre­ba­llat des del mes d'octu­bre, de dilluns a diu­menge, per ela­bo­rar totes les peces. Final­ment, el dis­se­nya­dor munta l'estruc­tura i hi encaixa plo­mes i llu­en­tons, con­ver­tint tot ple­gat en un ves­tit espec­ta­cu­lar.

Sense com­pe­ti­ci­ons

Una de les par­ti­cu­la­ri­tats d'aquest car­na­val és que les rei­nes no com­pe­tei­xen, llu­ei­xen. No s'escull una reina de la festa, sinó que cadas­cuna repre­senta la seva com­parsa, “és la part més posi­tiva del car­na­val”, diu en Josep Vicente. Per a Montse Arnau, l'experiència de ser reina és fantàstica: “Des de petita que vius el car­na­val, i per això és una experiència única.” El moment més emo­ci­o­nant té lloc durant la gala de pre­sen­tació de les rei­nes, que se cele­bra en una plaça de braus plena de gom a gom, quan es mos­tra “el secret més ben guar­dat del món”, en parau­les de Josep Vicente.

Els ves­tits es poden tor­nar a admi­rar durant les rues de dis­sabte i diu­menge. A Vinaròs s'ha pre­pa­rat un sambòdrom, un recor­re­gut tan­cat, amb il·lumi­nació espe­cial i seients a banda i banda, per on des­fi­len les car­ros­ses de les rei­nes i els mem­bres de les com­par­ses també dis­fres­sats. “És el moment de més dis­bauxa, la festa per a tot el poble”, explica el dis­se­nya­dor. Segons càlculs de l'orga­nit­zació, en aques­tes rues hi des­fi­la­ran unes 4.000 per­so­nes i durant el cap de set­mana a Vinaròs s'hi aple­ga­ran uns 160.000 visi­tants. “El car­na­val s'ha con­ver­tit en un suport econòmic per a la comarca, perquè mol­tes per­so­nes es que­den pels pobles del vol­tant.” La volun­tat dels orga­nit­za­dors, de l'Ajun­ta­ment i de la Dipu­tació de Cas­telló és acon­se­guir que el car­na­val sigui decla­rat Festa d'Interès Turístic Naci­o­nal, i fer un pas més en la seva difusió.

Amb tra­dició

La pre­si­denta de la comissió orga­nit­za­dora del car­na­val, Elke Fernández, atri­bu­eix l'èxit de la festa al seu ori­gen popu­lar: “Aquí som molt fes­ters, i el car­na­val ha sor­tit del poble. Quan estava pro­hi­bit, la gent es dis­fres­sava igual i cele­brava les fes­tes d'ama­gat.” El docu­ment més antic que es con­serva data de 1871 i cita un “ball de màsca­res”.

Amb alts i bai­xos, el car­na­val es va anar cele­brant fins i tot durant la dic­ta­dura. Ja en democràcia, es recu­pera la festa, que va evo­lu­ci­o­nant. L'any 1983 les com­par­ses comen­cen a des­fi­lar pels car­rers i ger­mina així l'actual model de car­na­val.

PER ARRIBAR-HI

En cotxe s'hi pot arribar per la carretera N-340 i per l'autopista AP-7 (sortida 42 Ulldecona-Alcanar o sortida 43 Peníscola-Benicarló-Vinaròs).
El municipi té estació de tren i port esportiu.

DADES D'INTERÈS

El programa Dia 17, a les 11 h, a la plaça Sant Agustí, rua infantil i, tot seguit, xocolatada i festa. A les 00.30 h, ball amb l'orquestra Caiman. Dia 18, a partir de les 11, a la pèrgola del passeig Colom, tallers de disfresses i màscares. A les 19 h, al circuit del carnaval, desfilada de les comparses. A les 00.30 h, ball amb l'orquestra Magia Negra. Dia 19, a partir de les 11, a la pèrgola del passeig Colom, tallers de disfresses i màscares. A les 18.30 h, al circuit del carnaval, desfilada de les comparses. A la nit, festa Closing Party Carnival Quijote Pub. Dia 20, a les 19.45 h, a la plaça Parroquial, vetlla de Carnestoltes i, tot seguit, judici i enterrament de la sardina.

Porta d'entrada al País Valencià

M.J.R.

Vinaròs és la capital del Baix Maestrat i la porta d'entrada al País Valencià des de Catalunya. La ciutat s'allarga resseguint el litoral, íntimament lligada a la mar. Els seus veïns han viscut de la pesca i l'agricultura i han sabut tractar els productes de la terra i de la mar confegint una rica gastronomia. Són reconeguts els seus llagostins, les galeres, els arrossos, les fideuades... Avui la indústria, el comerç i el turisme han guanyat pes en l'activitat econòmica. Durant l'estada a la ciutat cal passejar pel nucli històric i visitar indrets com l'església de l'Assumpció, la plaça de bous, el mercat municipal, edificat en 1929 i que encara es manté en ús, la Casa de la Vila, la Casa del Consell...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.