Reportatge

Xollada a l'antiga

Per Sant Joan, Sort recorda un ofici lligat als ramats i a la primavera

No fa tant de temps, era habi­tual que, a mei­tat del mes de maig, les colles de xolla­dors es mogues­sin pel Pallars fent feina. “Abans hi havia mol­tes ove­lles, sobre­tot cap a la zona de Lles­sui. El cap de la colla cal­cu­lava els xolla­dors que havia d'enviar a cada pas­tor pel ramat que tenia. La tem­po­rada acos­tu­mava a durar un mes”, explica Josep Colom, regi­dor de Cul­tura de l'Ajun­ta­ment de Sort i fill de xolla­dor. “Ara de xolla­dors autèntics en deuen que­dar mitja dot­zena. Per això ja fa vint-i-tres anys que vam començar a orga­nit­zar les demos­tra­ci­ons de xollar amb tisora per Sant Joan. Si no es fes­sin aques­tes fes­tes ni se'n par­la­ria, d'aquest ofici”, asse­gura en Josep.

Cicle anual

Les colles esta­ven for­ma­des pel cap, que feia els trac­tes, dis­tribuïa la feina i pagava els jor­nals; els xolla­dors, que esqui­la­ven les ove­lles; els pes­so­la­dors, que eren els encar­re­gats de lli­gar les qua­tre potes de les bèsties i acos­tar-les al xolla­dor; els ensa­ca­dors, que arre­ple­ga­ven la llana, feien el velló i l'ensa­ca­ven, i el car­bo­re­net, el noi que por­tava el carbó que es posava per evi­tar que s'infec­tes­sin les feri­des en el cas que el xolla­dor pes­sigués l'ove­lla amb les tiso­res. La jor­nada de la xolla, tot i ser de molta fei­nada, era con­si­de­rada un dia de festa gran. Els xolla­dors neces­si­ta­ven entre vuit i deu minuts per xollar l'ani­mal i en cada jor­nada acos­tu­ma­ven a enlles­tir unes 50 ove­lles. La maquinària actual per­met xollar una ove­lla en poquíssim temps.

La feina del pas­tor segueix un cicle anual. A l'hivern els ramats es que­den prop dels pobles, a la pri­ma­vera es xolla, a l'estiu es puja el bes­tiar cap amunt a les mun­ta­nyes i a la tar­dor es fa la tria per tor­nar les ove­lles a cada ramat.

El Museu dels Pas­tors de la Vall d'Àssua, a Lles­sui, home­natja aquesta feina. “El museu està dis­tribuït en dife­rents espais, on es pre­senta la vall d'Àssua; els tres pro­ta­go­nis­tes: el pas­tor, el gos d'atura i l'ove­lla xis­queta; i el cicle anual de l'ove­lla”, explica Maria Pou, tècnica d'Ús Públic i Edu­cació Ambi­en­tal del Parc Naci­o­nal d'Aigüestor­tes i Estany de Sant Mau­rici, que hi afe­geix: “Des del museu pro­po­sem acti­vi­tats guia­des rela­ci­o­na­des amb la feina que es fa en cada estació. A l'hivern acom­pa­nyem un pas­tor i aviem el bes­tiar; a la pri­ma­vera assis­tim a la xollada; a l'estiu pugem en cotxe a la mun­ta­nya per veure com els pas­tors donen la sal als ani­mals i després bai­xem a peu fins al poble, i a la tar­dor veiem com es fa la tria per refer els ramats.” El Museu dels Pas­tors par­ti­ci­parà a la Festa de la Xollada amb una acti­vi­tat per a la mai­nada que es diu L'Àssua i els seus amics.

Aposta de futur

Des de fa uns anys, a la comarca es desen­vo­lupa el pro­jecte Grípia, que té com a objec­tiu garan­tir el relleu gene­ra­ci­o­nal de les explo­ta­ci­ons agrícoles i rama­de­res de mun­ta­nya. Per acon­se­guir-ho es tre­ba­lla des de cinc ves­sants dife­rents entre els quals hi ha l'escola de page­sos i pas­tors, un banc de ter­res i la comer­ci­a­lit­zació de la llana. “L'escola ja ha tan­cat tres cur­sos amb 51 joves que han aca­bat els estu­dis, i qua­ranta d'ells seguei­xen vin­cu­lats al sec­tor”, explica Vanessa Freixa, tècnica del pro­jecte Grípia, que també des­taca la feina duta a terme des de l'Asso­ci­ació Obra­dor Xis­queta.“En tres cam­pa­nyes hem com­prat 40 tones de llana d'ove­lla xis­queta a 25 pas­tors dels Piri­neus. La idea era pagar la llana a un preu just perquè el pas­tor no hi perdés diners, aju­dar a reva­lo­rar la seva feina i for­mar arte­sans locals. De retruc hem tro­bat un nínxol de mer­cat i ens hem con­ver­tit en el prin­ci­pal proveïdor de l'Estat de llana per als arte­sans.”

PER ARRIBAR-HI

En cotxe Per arribar-hi en cotxe es poden utilitzar les carreteres N-260 i la C-13. Hi ha servei de bus amb Barcelona i Lleida.
En tren El poble no té estació, la més propera és a la Pobla de Segur.

DADES D'INTERÈS

Dates Del 22 al 24 de juny
Agenda La festa comença aquest divendres amb les jornades de transhumància, medi ambient i turisme de l'Alt Pirineu i l'Aran, que en aquesta ocasió estan dedicades a la Transhumància i les vies pecuàries a Catalunya. Dissabte, Núria Garcia presentarà el seu llibre Nou viatge al Pirineu i a la nit hi haurà sopar, ball i foguera en la revetlla de Sant Joan. Diumenge, durant tot el dia, es podrà visitar la fireta de productes artesans. Els més petits estan convidats a participar a l'activitat L'Àssua i els seus amics. A migdia es farà la xollada d'auvelles amb tisora al parc del Riuet. La festa es clourà amb ball.
Oficina Comarcal de Turisme del Pallars Sobirà Camí de la Cabanera, s/n. Sort Telèfon 973 621 002 www.pallarssobira.info
Punt d'informació Municipal de Sort Av. Comtes de Pallars, 21 Telèfon: 973 620 544 www.sortturisme.cat
Ecomuseu dels Pastors de la Vall d'Àssua - Centre d'informació de Llessui Estiu (1/07 al 31/08): de 9 a 14 i de 15.30 a 17.45. Hivern (1/09 al 30/06): de 9 a 14 i de 15.30 a 17.45 Diumenge i festius, tancat a la tarda Escoles de Llessui, s/n Tel. 973 621 798 www.parcsdecatalunya.net

Sort i els esports d'aventura

M.J.R.

Els 15 nuclis de població de Sort estan situats a banda i banda del riu Noguera Pallaresa, bressol del piragüisme d'aigües braves i dels esports d'aventura. Actualment diverses empreses ofereixen activitats com el ràfting, hidrospeed, descens de barrancs, senderisme, excursions a cavall, pònting... La capital del Pallars Sobirà disposa del segell de Destí Turístic Esportiu de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.