Festes populars i fires

Ceràmica del món

La Fira Internacional de Ceràmica i Terrissa d'Argentona, que coincideix amb la festa major de Sant Domènec i la Festa del Càntir, segueix ampliant la seva participació d'arreu del món convidant ceramistes de Moldàvia

Argen­tona està de festa, i grossa. La vila mares­menca està a punt de viure un dels seus caps de set­mana més inten­sos amb l'arri­bada de la festa major de Sant Domènec –del 3 al 6 d'agost–, la Fira Inter­na­ci­o­nal de Ceràmica i Ter­rissa -del 4 al 6 d'agost– i la Festa del Càntir –4 d'agost–, que cada any reu­nei­xen milers de curi­o­sos amb ganes de diversió, festa al car­rer i cul­tura popu­lar.

Des de la seva recu­pe­ració l'any 1951, la Festa del Càntir se cele­bra sem­pre el dia de Sant Domènec i acull els actes de més tra­dició, com la reno­vació del vot del poble per part de l'alcalde de la vila, la bene­dicció de les aigües de la font de Sant Domènec, la bene­dicció i venda del càntir de l'any (enguany és el càntir de pes­ca­dor o de barca de les Illes Bale­ars) i els jocs de força i enginy a l'entorn de l'aigua i el càntir –no es pot per­dre la gran aixe­cada de càntirs, un dels actes més popu­lars de la diada. Apro­fi­tant l'èxit d'aquesta cele­bració, des de l'any 1991 la vila cele­bra també una Fira Inter­na­ci­o­nal de Ceràmica i Ter­rissa de gran nivell i amb uns vui­tanta arte­sans de tot el món que expo­sen i venen els seus pro­duc­tes.

Aquest 2012 s'espera una de les fires més inter­na­ci­o­nals, ja que el cer­ta­men segueix ampli­ant la seva par­ti­ci­pació mun­dial; con­vi­dant en aquesta edició cera­mis­tes de Moldàvia. Rússia, Por­tu­gal, França, Itàlia, Bèlgica i Mar­roc es man­te­nen com a par­ti­ci­pants tra­di­ci­o­nals, sense dei­xar de banda els arte­sans de Cata­lu­nya i Espa­nya, fidels segui­dors de la tro­bada. Amb tot, el car­rer Gran i els del seu vol­tant seran l'esce­nari d'una fira que mos­trarà ter­rissa tra­di­ci­o­nal i popu­lar, amb 25 expo­si­tors, ceràmica artística, amb 35 par­ti­ci­pants, i la repro­ducció de ceràmica antiga i altres, amb 15 firai­res. Una de les nove­tats més des­ta­ca­des d'aquest any és la intro­ducció de les demos­tra­ci­ons musi­cals amb ins­tru­ments de fang que l'artista francès Ivan Levas­seur inter­pre­tarà a la plaça de l'Església durant els tres dies de la fira (d'11 a 14.00 h i de 18 a 21.00 h). L'autor, que a més de músic és cera­mista, ha fet una interes­sant recerca d'ins­tru­ments musi­cals de cul­tu­res d'arreu del món, explo­rant a fons les pos­si­bi­li­tats de les peces sono­res de vent, de corda i de per­cussió, extra­ient les màximes pos­si­bi­li­tats del xiu­let, del tim­bre d'un so i les seves vari­a­ci­ons. En el seu espec­ta­cle El so de terra, tot va lli­gat a la matèria i la forma: tor­ne­jat, mode­lat i altres pro­ces­sos d'ela­bo­ració del fang i recerca de les pos­si­bi­li­tats acústi­ques de les dife­rents argi­les. Els seus ins­tru­ments, fets de ceràmica, són autènti­ques escul­tu­res per crear sons. Una opor­tu­ni­tat única per des­co­brir les increïbles pos­si­bi­li­tats que la ceràmica ofe­reix com a matèria pri­mera per als ins­tru­ments musi­cals. Altres pro­pos­tes de la fira són tallers i demos­tra­ci­ons de ter­rissa, la Mos­tra de Cinema sobre ceràmica al cen­tre par­ro­quial i la gran tre­pit­jada de fang, que cada any clou el cer­ta­men.

Visita al museu

La fira i la festa són l'excusa per­fecta per visi­tar el Museu del Càntir de la loca­li­tat, orga­nit­za­dor de la mos­tra. Únic en la seva espe­ci­a­li­tat, con­serva i difon una impor­tant col·lecció de més de 4.000 atu­ells per a l'aigua, la gran majo­ria càntirs de ter­rissa tra­di­ci­o­nal, que mos­tren un recor­re­gut de quasi tres mil anys de cre­ació de la huma­ni­tat, des de l'edat de bronze fins a l'art con­tem­po­rani, amb diver­sos exem­plars de Pablo Picasso. A més de la col·lecció per­ma­nent, el museu dedica una planta a expo­si­ci­ons temàtiques sobre el món del càntir i una sala a expo­si­ci­ons tem­po­rals d'artis­tes actu­als. Aquests dies hi haurà l'expo­sició Al taller. Rosa Amorós, una cera­mista d'avant­guarda que té obra en museus i col·lec­ci­ons de l'Estat espa­nyol i d'altres països com Hon­gria i Ale­ma­nya; Els càntirs tra­di­ci­o­nals de les Illes Bale­ars, coin­ci­dint amb el fet que el càntir de l'any és de Mallorca –a la Casa Gòtica–; i la nova expo­sició temàtica Càntirs valen­ci­ans de fan­ta­sia, atu­ells figu­ra­tius amb molta per­so­na­li­tat i abundància a les ter­res valen­ci­a­nes.

Per la seva banda, la repi­cada de cam­pa­nes i el llançament de coets des de la plaça de l'Església mar­ca­ran l'inici ofi­cial de la festa major el diven­dres 3. El pregó anirà a càrrec dels Dia­bles d'Argen­tona, que enguany com­me­mo­ren el seu 20è ani­ver­sari.

Les Illes Balears, a la 62a Festa del Càntir

J.P.

Des que es va recuperar la festa, l'any 1951, és costum reproduir cada any un model de càntir tradicional, que molts col·leccionistes i aficionats guarden any rere any –hi ha exemplars de gairebé totes les tipologies de càntirs, així com de molt variada procedència i tècniques ceràmiques–. Aquesta 62a edició ha escollit un càntir de pescador o de barca de les Illes Balears. Amb forma quasi cònica i una àmplia base per tal d'obtenir la màxima estabilitat possible quan el càntir està a la barca, no presenta cap decoració especial ni va vidrat, per tal de garantir que l'aigua sigui fresca. El terrisser encarregat de la seva reproducció ha estat Miquel Albertí, de sa Teulera de Llucmajor, Mallorca.

Més informació

J.P.

Dies i horaris de la fira. Del 4 al 6 d'agost, de 10.00 h a 14.00 h i de 17.00 h a 21.00 h.

Ubicació. Està ubicada a l'aire lliure, al circuit urbà format per carrer Gran, plaça de Vendre, c. Torras i Bages, plaça de l'Església, carrer Lladó i carrer Bernat de Riudemeia.

Preus. Entrada gratuïta i zona de pàrquing vigilada.

Com arribar-hi. Per autopista C32 (Barcelona-Mataró) sortida 99. Per autovia C60 (Mataró-Granollers), sortida Argentona centre. Transports públics: amb tren fins a Mataró i autobús Mataró-Argentona.

Més informació.

Tel. (0034) 93 797 27 32

www.museucantir.org



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.