Societat

Port sense sortida

L'Ajuntament de Deltebre adquirirà una draga i demanarà permís a l'Estat per extreure la sorra de la desembocadura del riu Ebre, que dificulta el pas de les embarcacions pesqueres i turístiques

Nave­gar pel tram català del riu Ebre no és fàcil, per la poca pro­fun­di­tat i l'acu­mu­lació d'algues, però sor­tir del riu al mar és ja tota una odis­sea. Tant les embar­ca­ci­ons pes­que­res com les d'esbarjo tenen seri­o­ses difi­cul­tats per superar la desem­bo­ca­dura, on s'enca­llen amb els bancs de sorra, que can­vien de posició amb els tem­po­rals de lle­vant i les cres­cu­des del riu. Ofi­ci­al­ment, Capi­ta­nia Marítima pro­hi­beix la nave­gació en aquest tram del riu, però les embar­ca­ci­ons locals inten­ten de totes les for­mes pos­si­bles tra­ves­sar-lo. «No podem espe­rar més temps que l'Estat ens solu­ci­one aquest pro­blema», diu l'alcalde de Del­te­bre, Ger­vasi Aspa, que s'ha can­sat de recla­mar la neces­si­tat de dra­gar la desem­bo­ca­dura. I final­ment, ha deci­dit tirar pel dret i com­prar una draga per exe­cu­tar la feina direc­ta­ment des de l'admi­nis­tració local. «És com­petència de l'Estat, però garan­tir la nave­ga­bi­li­tat de l'Ebre fins al mar tot l'any és un pro­jecte de vital importància. En moments de crisi ens per­metrà no només garan­tir la feina dels pes­ca­dors, sinó apro­fi­tar la nave­ga­bi­li­tat com a atrac­tiu turístic», sosté Aspa.

Al port pes­quer de Del­te­bre hi ha amar­ra­des 13 embar­ca­ci­ons pes­que­res i 66 d'esbarjo. La Con­fra­ria de Pes­ca­dors de Del­te­bre asse­gura que dra­gar la desem­bo­ca­dura és una neces­si­tat per donar con­tinuïtat al sec­tor. «Hi ha set­ma­nes en què les embar­ca­ci­ons es que­den qua­tre dies amar­ra­des perquè amb el tem­po­ral és més com­pli­cat loca­lit­zar el canal de sor­tida», explica el patró major de la Con­fra­ria de Pes­ca­dors de Del­te­bre, Josep Lluís Casa­nova. Ara, les bar­ques que cir­cu­len per la desem­bo­ca­dura han de tenir molt poc calat (uns 80 centímetres), men­tre que amb el dra­gatge podrien fer-ho embar­ca­ci­ons més grans.

L'adqui­sició de la draga cos­tarà 190.000 euros, 106.000 dels quals es finançaran a través d'una sub­venció del fons euro­peu Lea­der con­ce­dida al Grup d'Acció Local de Lito­ral Marítim. La resta ho finançarà direc­ta­ment l'Ajun­ta­ment. «Durant el 2013 tin­drem la draga», afirma l'alcalde. Ara bé, no està tan clar que l'Estat els done el permís per reti­rar la sorra de la desem­bo­ca­dura. Fa tres mesos que la Gene­ra­li­tat ha tra­mi­tat el permís perquè l'admi­nis­tració local pugui dra­gar la desem­bo­ca­dura, però de moment no hi ha res­posta de Madrid. «Espe­ra­rem els per­mi­sos neces­sa­ris, però si final­ment no arri­ben sig­naré un decret d'alcal­dia per actuar, perquè és una emergència i com a alcalde no puc res­tar impas­si­ble», diu Aspa. A més, l'Ajun­ta­ment espera la res­posta de l'Estat per deci­dir què fer amb la sorra que retiri del tram final del riu. Una opció seria dipo­si­tar-la a Riu­mar, on el Delta està en regressió. Anu­al­ment es reti­ra­rien uns 5.000 metres cúbics de sorra.

La difi­cul­tat per sor­tir al mar és el prin­ci­pal han­di­cap del port de Del­te­bre, inau­gu­rat fa una dècada. Ports de la Gene­ra­li­tat va fer una inversió de 2 mili­ons d'euros en la ins­tal·lació, que millo­rava les con­di­ci­ons de con­ser­vació i man­te­ni­ment de les embar­ca­ci­ons dels pes­ca­dors de Del­te­bre, que les amar­ra­ven en altres ports o a la vora del riu. Lla­vors es va pla­ni­fi­car també el tras­llat de la llotja de peix al nou port, però en data d'avui encara es manté al nucli urbà. Els pes­ca­dors no s'opo­sen a tras­lla­dar la llotja al port, però sos­te­nen que amb la crisi no poden assu­mir la des­pesa que com­por­ta­ria pagar un cànon a la Gene­ra­li­tat, més el man­te­ni­ment de les ins­tal·laci­ons.

Sis­tema de bali­ses

L'adqui­sició d'una draga per part de l'Ajun­ta­ment no des­carta l'opció de senya­lit­zar amb un sis­tema de bali­ses mòbil el canal nave­ga­ble. L'Ajun­ta­ment de Del­te­bre va encar­re­gar fa un any un estudi a la Uni­ver­si­tat de Cantàbria, la Uni­ver­si­tat Politècnica de Cata­lu­nya i el Taller d'Engi­nye­ria Ambi­en­tal de Ramir Aurín, que cons­tata que el canal es mou de forma pre­vi­si­ble. «Un pro­jecte no exclou l'altre», diu l'alcalde de Del­te­bre. Segons el tre­ball d'Aurín es manté un calat esta­ble d'entre 2 i 3 metres en funció de la dinàmica flu­vial i marina. El sis­tema es dota­ria de videocàmeres d'alta reso­lució i s'envi­a­rien remo­ta­ment les imat­ges sobre la situ­ació del canal nave­ga­ble de forma cons­tant, així com la freqüència de les ones. Amb aques­tes dades es revi­sa­ria i modi­fi­ca­ria la ubi­cació de les bali­ses que deli­mi­ta­rien el canal nave­ga­ble. S'estima que aquest sis­tema tin­dria un cost de 120.000 euros des­ti­nats a la inversió ini­cial, men­tre que el man­te­ni­ment cos­ta­ria uns 100.000 euros més anu­als. Pel que fa al man­te­ni­ment d'un canal arti­fi­cial de nave­gació, supo­sa­ria una inversió de més de 400.000 euros anu­als, segons els autors de l'estudi, que des­ta­quen que també s'hau­ria de tenir en compte l'impacte sobre la dinàmica sedi­mentària en un entorn fràgil.

I si es garan­teix la segu­re­tat en la nave­gació flu­vial a la desem­bo­ca­dura serà més fàcil per a l'Ajun­ta­ment impul­sar el port espor­tiu de Riu­mar, que en una pri­mera fase dis­po­sarà de 400 amar­ra­dors.

El dra­gatge de la desem­bo­ca­dura del riu Ebre no és l'única rei­vin­di­cació dels pes­ca­dors i agents soci­o­e­conòmics del delta de l'Ebre, sinó que a molt poca distància de la bocana del riu els aqüicul­tors de la badia del Fan­gar recla­men també l'extracció de sorra. En aquest sen­tit, els pro­duc­tors de mus­clo i ostra asse­gu­ren que la bocana de la badia del Fan­gar s'està tan­cant i que cada vegada hi ha menys reno­vació d'aigua, cosa que difi­culta el crei­xe­ment i super­vivència dels mol·lus­cos. Un estudi del pro­fes­sor de la UPC Sánchez Arci­lla cons­tata que l'erosió a l'hemi­delta nord és de 70.000 metres cúbics anu­als, un mate­rial que es diri­geix a la península del Fan­gar, que aug­menta la seua mida. Així la punta del Fan­gar avança pro­gres­si­va­ment cap a la costa i va tan­cant la badia. Des del 2007 Cos­tes dis­posa d'un estudi que reco­mana l'exe­cució d'un dra­gatge per atu­rar el crei­xe­ment de la punta del Fan­gar, però la Fede­ració de Pro­duc­tors de Mol·lus­cos del Delta de l'Ebre lamenta que cinc anys després encara no s'ha emprès cap solució per resol­dre el pro­blema.

Calat d'entre 2 i 3 metres

La dinàmica fluvial i marina conforma un canal de navegació amb un calat que oscil·la entre 2 i 3 metres, que permetria el pas de la major part d'embarcacions si sempre es trobés al mateix lloc. Tant els estudis com l'activitat diària de les embarcacions de Deltebre demostren que aquest canal es desplaça i és aquí on es complica la feina dels pescadors. L'experiència i la tecnologia que tenen al seu abast els permet anar localitzant aquest canal, però hi ha dies que és impossible arriscar-se. «Si el dragatge de la bocana del riu es duu a terme serà la salvació de la confraria», assegura Casanova.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.