el reportatge

Un vi d'altura

Sumarroca tanca un acord per servir en exclusiva el seu vi i cava a l'àrea de negocis de la T1 del Prat

La Vinya del món. Els enòlegs ara uti­lit­zen la tec­no­lo­gia per acon­se­guir que l'atzar i l'encert o l'error no siguin l'únic camí per des­co­brir un vi nou. La ciència, però, no per­met mira­cles. Fa 18 anys que van ini­ciar el pro­jecte i de moment encara no han tro­bat l'eli­xir.


Bode­gues Sumar­roca s'ha con­ver­tit en només 20 anys d'història en «una marca de referència». Fa uns dotze anys ja va fer el salt acon­se­guint col·locar el seu pro­ducte en exclu­siva al Museu Gug­gen­heim de Bil­bao, amb una eti­queta específica i més tard a l'impo­nent Palau de Con­gres­sos Kur­saal de Donosti. Per acon­se­guir-ho, l'empresa, amb seu al Rebato, a Subi­rats, va pre­sen­tar-se com una marca de vins i caves de qua­li­tat que tre­ba­lla amb la tri­lo­gia de les vari­e­tats del cava pene­de­s­enc però que no fa llet­jos a les vari­e­tats d'arreu el món, «perquè som una empresa del món». Qui ho diu és Tomàs Puig, l'enòleg a qui no li agrada sor­tir a les fotos i que tre­ba­lla des de fa anys per fer créixer la qua­li­tat dels seus vins. Els guar­dons de les guies Peñín i Rep­sol, el boca ore­lla i el tre­ball de l'equip d'expor­ta­ci­ons han permès que hagin fet un altre salt, en aquest cas d'alçada, per difon­dre encara més el seu pro­ducte.

Fa un mes dona­ven a conèixer l'acord a què han arri­bat per tal de ser­vir en exclu­siva els seus caves i vins blancs a les àrees de nego­cis i sales VIP de les ter­mi­nals 1 i 2 de l'aero­port del Prat durant els pròxims qua­tre anys. La sig­na­tura d'aquesta exclu­siva «enor­gu­lleix la cassa», diu l'enòleg, perquè «no és gaire habi­tual que una empresa mit­jana asso­leixi aquests acords, més nor­mals en les empre­ses grans del Penedès». Durant els qua­tre anys del con­tracte sig­nat, l'empresa ofe­rirà, entre d'altres, el seu Gran Brut Allier o el Núria Cla­ve­rol, que han tin­gut reco­nei­xe­ments en diver­ses pun­tu­a­ci­ons.

Del que està més satis­fet l'enòleg no és d'aquest con­tracte sinó de l'hectàrea i mitja que té l'empresa en uns ter­renys de pro­pi­e­tat a l'Alt Penedès, on des del 1991 es cul­ti­ven fins a 364 vari­e­tats d'un total de 28 països de tot el món a la recerca del vi exclu­siu i únic que els per­meti fer-se un nom. La feina té el suport de la Uni­ver­si­tat Rovira i Vir­gili, que ha estat tre­ba­llant en la recerca del genoma de cada vari­e­tat i que ha col·labo­rat en les micro­vi­ni­fi­ca­ci­ons que s'han fet fins ara. El tre­ball de recerca fet durant aquests 18 anys, l'únic d'aques­tes carac­terísti­ques fet a Cata­lu­nya, ha permès pre­se­lec­ci­o­nar fins ara 25 vari­e­tats amb vista a fer diver­ses pro­ves pilot. Segons explica l'enòleg, es pre­veu que d'aquí a dos o tres anys l'empresa comenci a comer­ci­a­lit­zar les pri­me­res ampo­lles d'un vi de gran qua­li­tat «exclu­siu i únic» d'una vinya que no superarà l'hectàrea de grandària, que és l'espai màxim que es per­met perquè la prova sigui con­si­de­rada expe­ri­men­tal.

Puig explica que entre les vari­e­tats en què s'ha estat tre­ba­llant més és en diver­ses cata­la­nes i algu­nes de l'Est. L'enòleg des­co­bria fa dies la ubi­cació de la Vinya del Món al diari i des­ta­cava que entre les file­res de vinyes hi ha unes setanta vari­e­tats cata­la­nes, mol­tes de les quals ja no es fan ser­vir, i no ama­gava el seu desig d'acon­se­guir que aquest vi, exclu­siu i únic, sigui de vari­e­tats cata­la­nes «post o pre­fil·loxera».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.