Societat

Alerta per terratrèmol

La Generalitat avisa que Escal UGS pot continuar injectant gas al magatzem submarí i provocar els sismes

L'empresa ho nega i el ministeri ho comprovarà

Tres-cen­tes per­so­nes rebut­gen el Cas­tor a Vinaròs


La crisi sísmica a la mar de l'Ebre con­ti­nua. El govern valencià ha acti­vat el pla de risc sísmic a nivell 0 a Peníscola, Beni­carló i Vinaròs (Baix Maes­trat) pel dar­rer ter­ratrèmol, de 4,2 graus a l'escala Rich­ter, detec­tat ahir a la mati­nada. Pro­tecció Civil de Cata­lu­nya va aler­tar que no es pot des­car­tar una tendència crei­xent de la mag­ni­tud dels sis­mes a les Ter­res de l'Ebre. I mal­grat donar un mis­satge de tran­quil·litat a la població ebrenca perquè els ter­ratrèmols es pro­du­ei­xen en una falla a l'inte­rior del mar, la Gene­ra­li­tat va car­re­gar ahir con­tra l'empresa Escal UGS, que té la con­cessió del magat­zem de gas sub­marí, el pro­jecte Cas­tor. “Els dar­rers movi­ments sísmics s'han produït per dila­tació, i això és perquè s'ha extret o injec­tat gas o perquè hi ha porus a la roca que pro­vo­quen la fuita de gas”, va mani­fes­tar el dele­gat del govern a les Ter­res de l'Ebre, Xavier Pallarès.

És per això que la Gene­ra­li­tat insta l'Estat a exi­gir a l'empresa que ature els tre­balls. Una ordre que el Minis­teri d'Indústria ja va donar dijous pas­sat i que si l'empresa no ha res­pec­tat el govern català podria denun­ciar legal­ment. “No hem de fer més alar­misme del que toca, però està clar que no pot ser que com a con­seqüència d'una acti­vi­tat hi acabi havent un ter­ratrèmol”, va dir el con­se­ller de Pre­sidència, Fran­cesc Homs.

Per la seua banda, el dele­gat del govern a l'Ebre va pre­ci­sar que dema­na­ran els estu­dis que cal­gui per deter­mi­nar si el pro­jecte Cas­tor com­pleix els requi­sits neces­sa­ris donada la sis­mi­ci­tat de la zona. “Volem con­tras­tar les nos­tres dades amb les del minis­teri”, va dir Pallarès, que lamenta la manca de trans­parència de l'empresa.

Escal UGS nega rotun­da­ment haver con­ti­nuat injec­tant o extra­ient gas del magat­zem sub­marí des del 26 de setem­bre. “La injecció de gas segueix para­lit­zada en estricte com­pli­ment de les ordres del Minis­teri d'Indústria, a qui s'ha infor­mat i amb qui col·labo­rem estre­ta­ment”, exposa la pro­mo­tora del Cas­tor en una nota de premsa que signa el pre­si­dent de l'empresa, Reca­redo del Potro. Afe­geix que tant la planta marina com la d'ope­ra­ci­ons ter­res­tres estan en per­fec­tes con­di­ci­ons i el per­so­nal con­ti­nua als seus llocs de tre­ball per garan­tir la segu­re­tat de les matei­xes. Fonts de l'empresa han expli­cat que s'està estu­di­ant la pos­si­ble relació dels ter­ratrèmols amb la injecció de gas. I en la mateixa línia es va pro­nun­ciar ahir el minis­tre d'Indústria, José Manuel Soria, segons el qual no hi ha cap “evidència científica” que rela­ci­one l'acti­vi­tat al magat­zem sub­marí amb els sis­mes de fins a 4,2 graus. Amb tot, va adme­tre que l'Ins­ti­tuto Geológico Naci­o­nal està estu­di­ant la pos­si­ble relació causa-efecte. I tècnics del minis­teri es des­plaçaran avui a Vinaròs per ana­lit­zar-ho.

Una relació que tant les enti­tats eco­lo­gis­tes com la Pla­ta­forma Ciu­ta­dana en Defensa de les Ter­res del Sénia i l'Ajun­ta­ment d'Alca­nar con­si­de­ren que és “evi­dent”. “Volem una expli­cació clara i urgent del que està suc­ceint, l'empresa i el minis­teri han de donar expli­ca­ci­ons”, va mani­fes­tar l'alcalde d'Alca­nar, Alfons Mont­ser­rat. Unes expli­ca­ci­ons que també recla­men tots els grups par­la­men­ta­ris.

També la gent del car­rer vol saber què passa. Dilluns al ves­pre, unes 300 per­so­nes es van con­cen­trar a Vinaròs en rebuig al magat­zem de gas, i per demà, dijous, hi ha pre­vist un altre acte de pro­testa.

LES XIFRES

Els sismes s'han produït per dilatació, i això és perquè s'ha extret gas o perquè hi ha fuites
Xavier Pallarès
DELEGAT DEL GOVERN A LES tERRES DE L'eBRE
No és raonable que hi hagi actuacions que acaben derivant en moviments sísmics, encara que petits
Francesc Homs
Conseller de Presidència
Segueix aturada la injecció de gas, els treballs a la planta són per garantir-ne la seguretat.
Recaredo del Potro
PRESIDENT D'ESCAL ugs
1.900
milions de metres cúbics és la capacitat del dipòsit de gas Castor.
4,2
graus
d'intensitat ha tingut el sisme més gran que ha afectat la zona fins ara.

Com funciona el magatzem de gas Castor

Plataforma marina

Està situada a 22 quilòmetres de la costa sobre l'estructura geològica d'un antic jaciment petrolier i conté una plataforma de pous i una altra de processos. Hi ha 13 pous a la part més elevada del jaciment i distribuïts de manera uniforme per facilitar els treballs d'emmagatzematge, extracció i injecció de gas. Vuit dels pous són reversibles.

Planta terrestre

És on es comprimeix el gas, un gasoducte de 30 quilòmetres (22 dels quals sota el mar) connecta aquesta plataforma amb el dipòsit submarí. La planta també està connectada a la xarxa de gas.

Injecció de gas

El procés d'injecció de gas comença amb l'entrada de gas natural a la planta d'operacions, on és comprimit per traslladar-lo pel gasoducte. A la planta marina es torna a comprimir i s'injecta als pous.

Capacitat

El projecte Castor podrà produir 25 milions de metres cúbics de gas diaris, l'equivalent a un 25% del consum mitjà diari de gas natural a l'Estat. Actualment hi ha dos magatzems subterranis més, a Osca i Biscaia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.