Societat

El nombre de beneficiaris del banc dels aliments, estable

campanya d'estiu Més de seixanta establiments d'una vintena de poblacions de la Costa Brava participen ahir i avui en una recollida de productes de primera necessitat

La Fun­dació Pri­vada Banc dels Ali­ments de les comar­ques de Girona va tan­car el pri­mer semes­tre de l'any havent reco­llit un total de 937.000 qui­los de men­jar, 19.000 més que en el pri­mer semes­tre de l'any pas­sat, en què es van recap­tar 918.000 qui­los. I el nom­bre de per­so­nes que es van bene­fi­ciar d'aquests pro­duc­tes va ser en aquest període de temps de 42.427 per­so­nes, 338 més que els pri­mers sis mesos del 2013. El pre­si­dent del Banc dels Ali­ments, Fre­de­ric Gómez, ha mani­fes­tat que ni l'incre­ment que s'ha regis­trat en la reco­llida d'ali­ments (d'un 2%) ni en el d'usu­a­ris (0,8%) no són sig­ni­fi­ca­tius. I segons la seva opinió, con­fir­men una tendència a l'esta­bi­lit­zació tant pel que fa a dona­ci­ons com a neces­si­tats. Segons la seva opinió, l'esta­bi­lit­zació del nom­bre de bene­fi­ci­a­ris és atribuïble al fet que el mer­cat de tre­ball ha començat a expe­ri­men­tar un cert movi­ment, de manera que, després de molts anys a l'atur, hi ha gent que ha tor­nat a acce­dir al món labo­ral. I també creu que hi té a veure la for­nada d'immi­grants que, atesa la situ­ació de pre­ca­ri­e­tat en què s'han vist immer­sos a causa de la crisi, ha deci­dit tor­nar al seu país d'ori­gen.

Mal­grat aquesta tendència, la demanda per part de les per­so­nes que es tro­ben en situ­ació de pobresa no s'atura. Tam­poc en els mesos d'estiu. I d'aquí que el Banc dels Ali­ments de la demar­cació hagi deci­dit enge­gar una nova cam­pa­nya. Més de sei­xanta esta­bli­ments d'una vin­tena de pobla­ci­ons de la Costa Brava par­ti­ci­pen des d'ahir i fins avui en el Recapte Costa Brava 2014, que orga­nitza per ter­cer any con­se­cu­tiu el Banc dels Ali­ments gironí. L'objec­tiu és apro­fi­tar l'incre­ment de turis­tes a la zona cos­ta­nera, per això a cada esta­bli­ment hi ha un car­tell per anun­ciar el recapte en anglès, francès, ale­many i rus i un altre per des­ta­car el tipus de men­jar que es neces­sita: oli, llet, gale­tes, con­ser­ves de peix i tomàquet tri­tu­rat, entre d'altres.

Les pobla­ci­ons amb esta­bli­ments que par­ti­ci­pen en aquesta recap­tació són: Llançà, Cadaqués, Roses, l'Escala, Cas­telló d'Empúries i Empu­ri­a­brava, Tor­ro­e­lla de Montgrí i l'Estar­tit, Pals, Begur, Pala­fru­gell, Palamós, Calonge, Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Tossa de Mar, Llo­ret de Mar, Bla­nes, Figue­res, la Bis­bal d'Empordà i Santa Cris­tina d'Aro.

El pre­si­dent del Banc dels Ali­ments reco­neix que els turis­tes s'invo­lu­cren poc en aquesta cam­pa­nya, però des­taca, en canvi, la impor­tant par­ti­ci­pació de la gent del país. I afe­geix que es tracta d'apro­fi­tar al màxim el movi­ment de com­pra­dors que hi ha per aquesta època en els super­mer­cats de la Costa Brava i que no és com­pa­ra­ble al que es regis­tra al mes de novem­bre, quan es fa la cam­pa­nya més gran dels bancs dels ali­ments, el Gran Recapte. L'objec­tiu que s'han fit­xat els res­pon­sa­bles de l'enti­tat per aquests dos dies és arri­bar a doblar el que es va recap­tar l'estiu pas­sat: acon­se­guir els 100.000 qui­los. Aquesta ini­ci­a­tiva és, de fet, com­ple­mentària a la cam­pa­nya d'hivern i ser­veix per man­te­nir estocs durant tot l'any.

El Recapte Costa Brava 2014 coin­ci­deix amb la cam­pa­nya La fam no fa vacan­ces, la qual duen a terme els qua­tre bancs d'ali­ments de Cata­lu­nya durant l'estiu. Aquesta con­sis­teix a pro­moure la reco­llida d'ali­ments apro­fi­tant els nom­bro­sos actes, con­certs, fes­tes i cele­bra­ci­ons que es rea­lit­zen durant aquesta època. Pre­ci­sa­ment dijous, el Fes­ti­val de Gui­tarra de Girona es va inau­gu­rar amb un con­cert en bene­fici del Banc dels Ali­ments que va tenir lloc a la plaça Pou Rodó. I ahir, qual­se­vol per­sona que portés ali­ments va poder acce­dir de manera gratuïta a l'Audi­tori de Girona, on es va rea­lit­zar el con­cert de la Jove Orques­tra Naci­o­nal de Cata­lu­nya.

LA XIFRA

19.000
quilos
d'aliments de més s'han recollit en el primer semestre de l'any amb relació al mateix període del 2013.
338
persones
de més que el primer semestre del 2013 s'han pogut beneficiar de la distribució d'aliments.
100
tones
de productes alimentaris són les que es pretenen recollir en la campanya que es fa entre ahir i avui.

Menys estocs provinents de la Unió Europea

Una de les qüestions que preocupen els responsables del Banc dels Aliments és la disminució –que ja saben segur que es produirà– dels quilos de menjar procedents de la Unió Europea. L'any passat, van rebre, per aquesta via, 700.000 quilos de menjar i aquest any es veurà reduït als 600.000 quilos. Per contra, Gómez ressalta la bona marxa dels convenis que tenen establerts amb els productors del territori, com ara de Costa Brava Fructicultors, que comercialitza la Poma de Girona. Tot i que el magatzem de Girona reuneix molt de material, el cert és que bona part del que es recollirà, per exemple, en aquesta campanya puntual d'estiu ja es deriva a les entitats benèfiques de la zona perquè ho facin arribar, al més aviat possible, als veïns que ho necessiten. Gómez destaca que del que sí que van “sobrats” és de voluntaris. N'hi ha en llista d'espera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia