La pedrera que es vol instal·lar a l'Argentera vol ser «modèlica» mediambientalment

El Depar­ta­ment de Medi Ambi­ent de la Gene­ra­li­tat estu­dia el pro­jecte d'ins­tal·lació d'una pedrera al nucli de l'Argen­tera, que con­ver­tirà el Baix Camp en una de les comar­ques amb més con­cen­tració de pedre­res. Si el govern hi dóna el vis­ti­plau defi­ni­tiu, la zona s'explo­tarà per tal d'extreure'n un tipus de gra­nit que escas­seja al país i que s'uti­litza per reco­brir l'última capa de car­re­te­res i auto­vies. Per l'alcalde, Lluís Cas­tellví, aquesta acti­vi­tat seria «modèlica» a tot el sud d'Europa, ja que fora­da­ria menys del que s'hi acos­tuma i, per tant, tin­dria menys impacte visual i pai­satgístic.

Tan­ma­teix, el grup eco­lo­gista Gepec s'hi ha mos­trat con­trari pel nega­tiu impacte pai­satgístic que el pro­jecte podria oca­si­o­nar en el ter­ri­tori. L'enti­tat denun­cia la «impa­ra­ble suc­cessió d'agres­si­ons ambi­en­tals al ter­ri­tori en àrees fores­tals d'ele­vat valor natu­ral i pai­satgístic». Pel Gepec, les pedre­res con­for­men «un gro­tesc pai­satge lunar». La pedrera esta­ria situ­ada al polígon número 7 dins el terme de l'Argen­tera, un àmbit que és a tocar el mones­tir d'Escor­nal­bou, al cos­tat de l'estret dels Algars i sota el cim de coll Rodó. A més, hi nei­xen dos bar­rancs i en que­da­rien afec­ta­des zones com ara la serra de l'Argen­tera i la desen­ro­cada del Bai­lon. Per tot això i perquè s'hi tro­ben espècies d'ocells sin­gu­lars i amenaçades, el Gepec rebutja el pro­jecte.

L'Ajun­ta­ment, però, defensa la ins­tal·lació de la pedrera no només pels bene­fi­cis econòmics que de ben segur apor­tarà a les finan­ces muni­ci­pals sinó també perquè segons l'alcalde, Lluís Cas­tellví, les carac­terísti­ques de l'extracció farien que la pedrera fos «modèlica», no només al ter­ri­tori català sinó també a l'Estat espa­nyol i al sud d'Europa. Això s'acon­se­gui­ria fora­dant el ter­reny no més de 40 metres, con­tra els 60 metres de pro­fun­di­tat, com és habi­tual en aquests casos. Tot i que el pro­jecte encara no és defi­ni­tiu, la pedrera podria ocu­par una superfície d'entre 25 o 30 hectàrees i s'ele­va­ria uns 450 metres sobre el nivell del mar. A més, l'extracció es faria per eta­pes, que con­sis­ti­rien a rebai­xar el ter­reny i fer la rege­ne­ració inte­gral, amb la qual cosa visu­al­ment no afec­ta­ria tant, si més no segons l'alcalde, que diu que el ter­reny «és com el cràter d'un volcà».

El pro­jecte està ara en mans del Depar­ta­ment de Medi Ambi­ent, que ha de valo­rar si hi dóna el vis­ti­plau defi­ni­tiu perquè se signi la llicència d'acti­vi­tats favo­ra­ble­ment. Men­tres­tant, el govern muni­ci­pal ha de nego­ciar amb l'empresa –el nom de la qual no s'ha donat a conèixer, però que se sap que és de capi­tal català– el bene­fici econòmic que en podria obte­nir el muni­cipi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.