El Congrés demana que es desdobli l'N-420, amb l'única oposició del PSOE

La comissió de Foment exigeix al govern estatal que faci l'autovia, si bé la petició no és vinculant

Amb un total de 20 vots a favor –de CiU, el PP, ERC i el BNG– i 18 en con­tra –del PSC-PSOE–, el Congrés va apro­var una pro­po­sició no de llei que demana que la con­versió en auto­via de l'N-420 s'inclo­gui en el nou pla estratègic d'infra­es­truc­tu­res del Minis­teri de Foment, «espe­ci­fi­cant el calen­dari per a la seva rea­lit­zació» a fi que pugui exe­cu­tar-se «de forma simultània» a l'A-68, la via ràpida que Foment cons­truirà entre Val­de­al­gorfa i Vinaròs. La pro­po­sició, de fet, també insta que el pres­su­post gene­ral pel 2010 i els exer­ci­cis següents «inclo­guin de manera expressa les par­ti­des necessàries» per poder-la dur a terme. El dipu­tat de CiU Jordi Jané jus­ti­fi­cava que, després que fa uns dies el minis­tre de Foment, José Blanco, lligués el pos­si­ble des­do­bla­ment a les neces­si­tats reals del trànsit, «era urgent el pro­nun­ci­a­ment del Congrés dels Dipu­tats». CiU lamen­tava que el PSC pre­sentés una esmena en què, al con­trari del que recla­men les ins­ti­tu­ci­ons del ter­ri­tori, «només es reco­llien actu­a­ci­ons de millora i con­ser­vació de la via».

Lament soci­a­lista

El dipu­tat soci­a­lista Fran­cesc Vallès, pel seu cantó, lamen­tava la moció de CiU i li recla­mava que «torni a la uni­tat d'acció rei­vin­di­cada pels agents soci­als i econòmics del Camp, i deixi de pro­ta­go­nit­zar ini­ci­a­ti­ves uni­la­te­rals que no por­ten enlloc», en referència al fet que la pro­po­sició, tot i ser apro­vada pel Congrés, no és d'obli­gada exe­cució per al govern esta­tal en ser «no de llei». El PSC recor­dava en canvi que, seguint l'acord unànime a què van arri­bar dijous pas­sat a la Cam­bra de Reus els sig­nants del Pacte de Gan­desa, havia ofert a CiU «pre­sen­tar una esmena con­junta al pres­su­post per l'any vinent» perquè es doti una par­tida per a l'estudi infor­ma­tiu del des­do­bla­ment, a càrrec de la dis­po­sició addi­ci­o­nal ter­cera de l'Estat, si bé a canvi dema­nava, això sí, que retirés la pro­po­sició que final­ment va ser apro­vada. Jané, però, s'hi va negar recor­dant que ja havia pre­sen­tat el text al març, i que «els únics que s'han des­mar­cat de la uni­tat d'acció són els soci­a­lis­tes». Tot i això, CiU con­ti­nua igual­ment dis­po­sada a pre­sen­tar l'esmena con­junta al pres­su­post.

«No» a un pla de rodalies

La mateixa comissió va tombar, amb el vot ponderat dels diputats socialistes en la tercera votació –després de dos empats a 18 (CiU i PP contra el PSC-PSOE) i dues abstencions (BNG i ERC)–, una proposició no de llei del PP que reclamava un pla de rodalies per al Camp, que hi preveiés tant la millora de la infraestructura com del servei. El text volia «pal·liar», segons el diputat Francesc Ricomà, «el dèficit de mobilitat ferroviària interna a la demarcació», sobretot pel que fa a les connexions de comarques d'interior com l'Alt Camp, i també del Baix Penedès, on ara els viatgers han de fer transbord a Sant Vicenç per anar a Tarragona. «A l'interior es dóna la paradoxa que hi passa el TAV però cada cop hi ha menys freqüència de regionals i recorreguts més llargs, que han fet que gairebé se n'hagi perdut l'ús», exposa. Ricomà veu la negativa com un «menyspreu» i un «greuge» davant el pla que preveu invertir 4.000 milions a Barcelona, i per això avisa que insistirà amb la presentació d'esmenes en el pressupost del 2010.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.