Bolets que curen o que maten

En una exposició al Morell se n'exhibeixen més de dues-centes espècies

Hi ha bolets que curen, bolets que maten i bolets que ni tan sols són comes­ti­bles. Ho saben molt bé els de l'asso­ci­ació Tocats del Bolet, del Morell, cre­ada el 1995, que aquest cap de set­mana, per quinzè any con­se­cu­tiu, pre­sen­ten una expo­sició amb més de dues-cen­tes espècies. «Una cin­quan­tena són comes­ti­bles, una tren­tena són veri­no­ses, i la resta no són comes­ti­bles, però n'hi ha tres o qua­tre que són mor­tals», afirma Fran­cesc Villa­nu­eva, pre­si­dent de l'asso­ci­ació, mem­bres de la qual, per poder reu­nir tan­tes espècies en tan sols dos dies, han anat aquesta mateixa set­mana a diver­sos bos­cos situ­ats en un radi de tres-cents quilòmetres al vol­tant del poble.

Els orga­nit­za­dors s'han pre­o­cu­pat de donar una bona impressió als visi­tants –se n'espe­ren entre dos i tres mil–, i han tin­gut una cura espe­cial en la dis­tri­bució de les espècies: «Ens hem pre­o­cu­pat espe­ci­al­ment de la deco­ració: l'expo­sició és quasi un pes­se­bre», apunta Villa­nu­eva, que va espe­ci­a­lit­zar-se en el món dels bolets quan, ara fa trenta anys, va into­xi­car-se a con­seqüència d'haver inge­rit uns xam­pi­nyons que va collir i que no eren comes­ti­bles. Entre altres motius, és per aquesta raó que l'expo­sició insis­teix en la cau­tela que s'ha de tenir a l'hora de triar un bolet al bosc. Amb tot, «molta gent s'interessa més per saber on poden tro­bar-ne. Lla­vors sem­pre els dic: ‘a la mun­ta­nya'», sen­ten­cia Villa­nu­eva, que troba accep­ta­ble que s'estudiï la idea de posar res­tric­ci­ons per acce­dir al bosc. «Amb tant de van­da­lisme «gai­rebé que es fa neces­sari», con­clou l'expert bole­taire.

«El bosc està molt humit i serà una bona temporada»

a.e

Els boletaires esperen amb ganes la setmana vinent. «Serà la millor; ha plogut molt aquests últims dies», argumenta Francesc Villanueva, que ja es prepara per sortir a caçar algunes de les espècies més abundants als boscos de les comarques de Tarragona, com ara l'ou de reig, el sureny i el fredolic. «El bosc està molt humit i serà una bona temporada», afirma el president de Tocats del Bolet coneixedor de les propietats terapèutiques dels bolets i de l'afició dels catalans d'anar a caçar bolets. «A Catalunya és on hi ha més bolets, però també és on hi ha més gent que en busca, igual que al País Basc. Per això molts arriben fins a al pirineu aragonès», explica el president de l'associació morellenca de boletaires.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.