patrimoni
Solsona posa en valor una antiga resclosa protegida
La neteja del riu Negre ha deixat al descobert la construcció de pedra que servia per dur l'aigua a un antic molí
Es posarà un panell informatiu amb la història d'aquest element catalogat
Les obres de desbrossament i neteja del riu Negre que s'estan fent a Solsona han deixat al descobert una antiga resclosa protegida pel catàleg de patrimoni, segons ha explicat la regidora d'Urbanisme, Rosó Barrera. Aquesta construcció de pedra, que està catalogada com a bé del patrimoni arqueològic, servia per captar i derivar l'aigua del riu al molí, ubicat un centenar de metres aigües avall i edificat el segle XVIII damunt d'una estructura preexistent.
Dins les obres de sanejament del riu que s'estant fent, s'ha inclòs la neteja d'aquesta resclosa i l'aplicació d'un tractament per evitar que hi creixin més arrels. A més, es col·locarà un plafó informatiu al carrer dels Tints sobre la història d'aquest element patrimonial.
Els treballs d'adequació d'aquest tram de riu forma part del pla director de la ribera de Solsona. En concret, s'actua entre l'avinguda dels Països Catalans i el Molí dels Capellans. És una obra promoguda per l'Ajuntament i realitzada i finançada per la Diputació de Lleida. Està previst plantar una desena de freixes. I a l'entroncament de la rasa de l'Hospital amb la ribera es construirà un gual formigonat per canalitzar l'aigua de la pluja i acabar amb els problemes que comporten les riuades en episodis de precipitacions fortes.
La Diputació de Lleida ha adjudicat aquestes feines per un import de 40.000 euros a l'empresa constructora Cervós, que ha subcontractat la solsonina Riuverd per a part dels treballs de desbrossament i jardineria. La previsió és acabar les obres aquest mateix mes si la meteorologia ho permet.
En aquest tram on s'intervé ara no es poden executar totes les millores previstes inicialment pel pla director, segons assenyala Rosó Barrera, perquè “la partida pressupostària disponible no dona per a la totalitat d'un projecte de tanta envergadura”. El pla director de la ribera, redactat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya per encàrrec de l'Ajuntament el 2010, s'ha anat desplegant progressivament a mesura que s'ha disposat de finançament. L'objectiu és potenciar l'ús social de l'entorn del riu Negre com a via verda preservant-ne els valors mediambientals. El pressupost total de la implementació es calculava en uns 2,6 milions d'euros. Segons l'Ajuntament, amb aquestes obres s'haurà actuat en tots els trams, però quedaran treballs pendents per a quan es disposi de nou finançament.