El transvasament del Ter cap a Barcelona es va reduir un 20% durant el 2009

El conseller de Medi Ambient es compromet a augmentar a 3,7 metres cúbics per segon el cabal ecològic del riu

El con­se­ller es va refer­mar ahir en el com­promís de reducció del trans­va­sa­ment del Ter cap a l'àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona. El com­promís el va adqui­rir el juliol de l'any pas­sat en un acte a Girona, on va anun­ciar que en sis anys l'aigua del Ter que es deri­va­ria cap a Bar­ce­lona es redui­ria a la mei­tat. La intenció era trans­va­sar 150 hm³ el 2010, 130 hm³ el 2012 i 115 hm³ el 2015, a mesura que es vagin posant en fun­ci­o­na­ment les diver­ses des­sa­li­nit­za­do­res pro­gra­ma­des pel govern i es posin en marxa noves fonts de recurs. Ahir, el con­se­ller es va refer­mar en aques­tes xifres i dates, i va afir­mar que aquests objec­tius ja s'estan començant a veure a la pràctica perquè el 2009 es va trans­va­sar 159 hm³, quan les pun­tes dels últims anys eren de 200 hm³. «Ens hem avançat als com­pro­mi­sos», va dir el con­se­ller Bal­ta­sar, gràcies a infra­es­truc­tu­res com la des­sa­li­nit­za­dora del Prat, que tot i que va entrar tard en ser­vei actu­al­ment està fun­ci­o­nant entre el 40 i 50% de la capa­ci­tat que té.

Com­plir el cabal mínim

Pel que fa al com­pli­ment del cabal mínim que ha de por­tar el Ter a Girona, que és de 3 m³/s, segons marca la llei del Ter, el con­se­ller va asse­gu­rar que el 2009 sem­pre es va com­plir aquesta xifra. A diferència del que han denun­ciat dife­rents enti­tats del ter­ri­tori, Bal­ta­sar va afir­mar que el cabal no havia estat mai infe­rior als 3 m³/s. El motiu de la dis­crepància és que men­tre les enti­tats comp­ten els nivells que marca l'estació de mesu­ra­ment del pont de la Barca de Girona, Medi Ambi­ent li suma a aquesta quan­ti­tat el cabal que es deriva cap a la sèquia Monar, i que acaba desem­bo­cant a l'Onyar. El direc­tor de l'ACA, Manel Hernández, va expli­car que «el temps ha des­vir­tuat la llei del 59 perquè no incloïa la sèquia Monar, i la mesura ha de ser la suma del riu i la sèquia, que és la quan­ti­tat que es deixa anar del Pas­te­ral».

D'altra banda, el con­se­ller es va com­pro­me­tre a garan­tir durant aquest 2010 un cabal mitjà de 3,7 m³/s al llarg del Ter entre el Pas­te­ral i Tor­ro­e­lla de Montgrí, gràcies a la reducció del trans­va­sa­ment. Això com­pli­ria el pla de cabals de man­te­ni­ment.

Dessalinitzadora a Blanes

La dessalinitzadora de Blanes té capacitat per generar 10 hm³ l'any, i les obres d'ampliació que s'hi estan portant a terme permetran doblar aquesta quantitat fins als 20 hm³. La previsió és que els treballs, que hauran costat més de 48 milions d'euros, estiguin enllestits el primer trimestre d'aquest any. Les obres també inclouen la nova captació de l'aigua de mar, ja que les instal·lacions actuals tenien problemes constantment perquè les llevantades han inutilitzat els pous que es feien servir per prendre l'aigua. La solució ha sigut una canonada que agafa l'aigua directament del mar i que la porta fins a la dessalinitzadora, que s'ha construït amb capacitat per a 80 hm³ a l'any. El motiu és la previsió que té el govern de construir una nova dessalinitzadora a la mateixa zona, i amb capacitat de 60 hm³, que se sumaran als 20 que tindrà aquesta. En pocs mesos està previst enllestir el projecte, que sortirà a informació pública amb la declaració d'impacte ambiental.

Canonada fins a Cardedeu

El conseller també va visitar les obres de la canonada que unirà la dessalinitzadora de Blanes amb l'estació de tractament d'aigua potable del Ter a Cardedeu, des d'on es distribueix l'aigua del Ter cap a Barcelona. La canonada farà 50 quilòmetres i permetrà portar l'aigua que surti de l'ampliació de la dessalinitzadora cap a l'àrea metropolitana de Barcelona. A més, serà reversible entre Cardedeu i Hostalric per si en algun moment cal fer el recorregut invers. La canonada tindrà diverses ramificacions per donar el servei d'abastament cap a municipis que n'han sol·licitat la connexió, i que han sigut Tordera, Fogars de la Selva, Vidreres, Sils, Riudarenes, Santa Coloma de Farners, Hostalric, Sant Celoni, Santa Maria de Palautordera i Sant Esteve de Palautordera. La connexió costarà 90 milions i està previst acabar-la en uns dos mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.