Medi ambient

La contra

Consens pel paisatge del Ripoll

Els sis municipis que travessa el curs fluvial, des que neix a Sant Llorenç fins que mor a Montcada, triaran plegats les accions per recuperar el riu entre una llista de 400 propostes

La recu­pe­ració ambi­en­tal i pai­satgística del curs flu­vial del Ripoll es va enge­gar a la mei­tat de la dècada de 1990, arran d'un pro­jecte de l'Ajun­ta­ment de Saba­dell cofi­nançat amb fons euro­peus que va córrer aigües avall i va enco­rat­jar més tard els muni­ci­pis de Bar­berà, Ripo­llet i Mont­cada, i al qual també es va aca­bar de sumar l'Ajun­ta­ment de Cas­te­llar. La qua­li­tat de les aigües és, ara, molt millor que fa una dècada. Però res­tava incom­plet el repte de recu­pe­rar el pai­satge flu­vial i els sis con­sis­to­ris –el de Sant Llo­renç Savall també s'hi va impli­car final­ment– van dema­nar a la Gene­ra­li­tat ajut econòmic per ela­bo­rar un estudi pai­satgístic inte­gral.

La direcció gene­ral d'Arqui­tec­tura i Pai­satge s'hi va posar l'any 2007 i va con­fiar la redacció del docu­ment a l'ambi­entòleg i pai­sat­gista Xavier Mayor. El resul­tat és un recull de 431 acci­ons de millora pai­satgística i posada en valor del patri­moni històric asso­ciat al riu que ahir es va pre­sen­tar a Saba­dell, i que ser­virà de “full de ruta” perquè les àrees de Medi Ambi­ent dels sis muni­ci­pis con­sensuïn què cal fer pri­mer i què dei­xen per més enda­vant. En defi­ni­tiva, “que cadascú no faci la guerra pel seu compte”, va resu­mir el regi­dor de Sos­te­ni­bi­li­tat saba­de­llenc, Ricard Estrada.

Mayor va expli­car que el docu­ment atorga la mateixa importància als fac­tors ambi­en­tal, econòmic i social de la recu­pe­ració pai­satgística. Per això, a banda de man­te­nir-hi acti­vi­tats pro­duc­ti­ves res­pec­tu­o­ses amb el medi, una de les pro­pos­tes més ambi­ci­o­ses és l'estratègia de poten­ciar el curs flu­vial com a parc d'horta. Hi ha molts espais de con­reu trans­for­ma­bles i una prova és que Saba­dell i Bar­berà, per exem­ple, han posat en marxa diver­ses zones d'horts urbans en els últims anys. L'hor­ti­cul­tura, a banda de garan­tir un mosaic vege­tal adi­ent, relliga amb els “usos soci­als”, ja que per­me­ten l'esbarjo de jubi­lats, l'apre­nen­tatge d'alum­nes d'esco­les o fins i tot la rein­serció i l'acti­vi­tat de dis­ca­pa­ci­tats, i també amb els econòmics d'obte­nir pro­duc­tes fres­cos a prop del lloc de con­sum: es genera feina i s'estal­vien els cos­tos energètics i ambi­en­tals de trans­por­tar-los.

L'altra idea ambi­ci­osa és garan­tir la con­tinuïtat del sen­der paral·lel al riu al llarg dels 40 quilòmetres de curs, un pro­jecte que “seria d'interès naci­o­nal” pel direc­tor gene­ral d'Arqui­tec­tura i Pai­satge de la Gene­ra­li­tat, Joan Ganyet. A banda de la importància con­nec­tora d'enllaçar la porta nord de Bar­ce­lona amb el parc de Sant Llo­renç del Munt i l'Obac, Ganyet va subrat­llar que la millora flu­vial ho és també de la qua­li­tat de vida dels 400.000 habi­tants que poblen els muni­ci­pis del curs.

Ara, amb el docu­ment sobre la taula, els regi­dors començaran a dis­se­nyar l'estratègia comuna, per bé que adme­ten que la crisi econòmica pot endar­re­rir el ritme inver­sor. Men­tres­tant, recor­den que Saba­dell i Cas­te­llar estan recu­pe­rant l'antiga sèquia Monar, que Bar­berà vol esten­dre el tram saba­de­llenc de refugi de pesca al seu terme i que Ripo­llet ja ha posat data de cadu­ci­tat als horts il·legals: començarà a recu­pe­rar la llera l'agost del 2011.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.